- Berichten
- 1.148
Goedenavond,
Na te zijn uitgebuikt, toch nog ff een samenvatting van een geslaagd BBQ rondje.
Vanmiddag bij de Sligro geweest, kalfsentrecote in de aanbieding aan 1 stuk, was wel gelijk 4,5 kilo.... oeink, dat betekent een ontwrichte WGA... hahaha
Kogelbiefstuk maalde ook maar door mijn hoofd en na een "kan ik je helpen?" Van de slager aldaar, drukte hij mij een rund, hele kogel in de vingers van 1 kilo, Net zo lekker en stuk goedkoper, zei de slager.
Ok slager, bedankt voor het meedenken, hoe ga ik dat klaarmaken dacht ik nog, Langzaam later garen tot 52 en laten rusten met thermopen er nog in, daaraan kun je zien dat de temperatuur nog een paar graden oploopt etc... (dat wist ik natuurlijk wel zo'n beetje en het rusten onder folie was mij ook niet nieuw)
Maar nu komt het, ik had er nog nooit van gehoord en misschien sommigen van jullie ook niet, de probe er in laten zitten heeft het volgende gemak, je kunt zien dat de temperatuur oploopt tijdens het rusten en op het moment dat je de temperatuur weer ziet teruglopen dan wacht je dat 1graad afkoelen af, dan zijn de sappen terug getrokken en kun je gaan snijden.
Briljant, erg handig voor een iemand die zich afvraagt of een kwartier rusten wel genoeg is maar die eigenlijk binnen 20 seconden het liefst dat stuk vlees achter in z'n giegel douwt, nu weet ik waarom. Slager bedankt.
Dusss.
Daar gaat ie.
Kalfsentrecote in stukken gesneden van een dikke 2cm en de hele kogel met zout bestrooid en op de WGA gedaan, 2 rijen kokosbriketten i'm de breedte en een paar erboven op, rooster temperatuur op een 135 a 140 graden en wachten tot 48 kern.
Daarna de kogel eraf en laten rusten, ondertussen houtskool in de starter en boven de kolen heet gemaakt, dat ging super.
Toen begon het te regenen, kak!!!
Vlees weer paar minuten boven de hete kolen tot kern 52, dat ging mooi, deksel van de WGA kwartslag gedraaid zodat vlees uit de regen lag, dat ging prima
Kogel er weer af en laten rusten totdat de temperatuur ging dalen (Toptip van de slager, weet u nog?
)
Hij kwam helemaal tot een 60 graden en begon daar te zakken

Op dat moment de kalfsentrecote erop met alleen zout.
Mijn vrouw had kruidenboter gemaakt van gezouten roomboter en kruiden, lekkerrrr
Houtskool was mooi gloeiend heet en de 3 stukjes pasten er prima op CAVEMAN STAAAJLL
Gewacht tot kern 48 a 50 en daar ging wat mis, ik prikte met de thermopen na elke kant een 4 minuten erop te hebben gehad, op dat moment mete ik 48 op de koude kant, nog snel ff omdraaien en binnen een minuut dikke 60 graden... huh? Eraf, meten meten meten, steeds dik boven de 60...
Ok, adem uit, geeft het een plekje, eerst de kogel maar aansnijden...
O mijn lieve help, wat was die lekker geworden zeg, een van de vrienden op bezoek die een goed stukje vlees erg kan waarderen, we hebben zitten smullen met z'n 3en, paar kleine stukjes aan de kids die ondertussen al buikjes vol hadden met patat en kaassoufle
(slim he) maar die vonden het ook erg lekker.
Genoeg geluld, foto's Tinus
Ogen dicht en genieten. Nogmaals, erg lekker.
Daarna de entrecote aangesneden en gelukkig nog lang niet verpest, er ligt nog dikke 3 kilo in de vriezer, dus we hebben nog zat te testen.
Smaak was zeker niet verkeerd
Sorry, meer foto's heb ik niet
Fijne zondag allemaal en Max op het podium
Na te zijn uitgebuikt, toch nog ff een samenvatting van een geslaagd BBQ rondje.
Vanmiddag bij de Sligro geweest, kalfsentrecote in de aanbieding aan 1 stuk, was wel gelijk 4,5 kilo.... oeink, dat betekent een ontwrichte WGA... hahaha
Kogelbiefstuk maalde ook maar door mijn hoofd en na een "kan ik je helpen?" Van de slager aldaar, drukte hij mij een rund, hele kogel in de vingers van 1 kilo, Net zo lekker en stuk goedkoper, zei de slager.
Ok slager, bedankt voor het meedenken, hoe ga ik dat klaarmaken dacht ik nog, Langzaam later garen tot 52 en laten rusten met thermopen er nog in, daaraan kun je zien dat de temperatuur nog een paar graden oploopt etc... (dat wist ik natuurlijk wel zo'n beetje en het rusten onder folie was mij ook niet nieuw)
Maar nu komt het, ik had er nog nooit van gehoord en misschien sommigen van jullie ook niet, de probe er in laten zitten heeft het volgende gemak, je kunt zien dat de temperatuur oploopt tijdens het rusten en op het moment dat je de temperatuur weer ziet teruglopen dan wacht je dat 1graad afkoelen af, dan zijn de sappen terug getrokken en kun je gaan snijden.
Briljant, erg handig voor een iemand die zich afvraagt of een kwartier rusten wel genoeg is maar die eigenlijk binnen 20 seconden het liefst dat stuk vlees achter in z'n giegel douwt, nu weet ik waarom. Slager bedankt.
Dusss.
Daar gaat ie.
Kalfsentrecote in stukken gesneden van een dikke 2cm en de hele kogel met zout bestrooid en op de WGA gedaan, 2 rijen kokosbriketten i'm de breedte en een paar erboven op, rooster temperatuur op een 135 a 140 graden en wachten tot 48 kern.




Daarna de kogel eraf en laten rusten, ondertussen houtskool in de starter en boven de kolen heet gemaakt, dat ging super.
Toen begon het te regenen, kak!!!
Vlees weer paar minuten boven de hete kolen tot kern 52, dat ging mooi, deksel van de WGA kwartslag gedraaid zodat vlees uit de regen lag, dat ging prima



Kogel er weer af en laten rusten totdat de temperatuur ging dalen (Toptip van de slager, weet u nog?

Hij kwam helemaal tot een 60 graden en begon daar te zakken


Op dat moment de kalfsentrecote erop met alleen zout.
Mijn vrouw had kruidenboter gemaakt van gezouten roomboter en kruiden, lekkerrrr
Houtskool was mooi gloeiend heet en de 3 stukjes pasten er prima op CAVEMAN STAAAJLL




Gewacht tot kern 48 a 50 en daar ging wat mis, ik prikte met de thermopen na elke kant een 4 minuten erop te hebben gehad, op dat moment mete ik 48 op de koude kant, nog snel ff omdraaien en binnen een minuut dikke 60 graden... huh? Eraf, meten meten meten, steeds dik boven de 60...
Ok, adem uit, geeft het een plekje, eerst de kogel maar aansnijden...
O mijn lieve help, wat was die lekker geworden zeg, een van de vrienden op bezoek die een goed stukje vlees erg kan waarderen, we hebben zitten smullen met z'n 3en, paar kleine stukjes aan de kids die ondertussen al buikjes vol hadden met patat en kaassoufle


Genoeg geluld, foto's Tinus
Ogen dicht en genieten. Nogmaals, erg lekker.



Daarna de entrecote aangesneden en gelukkig nog lang niet verpest, er ligt nog dikke 3 kilo in de vriezer, dus we hebben nog zat te testen.
Smaak was zeker niet verkeerd


Sorry, meer foto's heb ik niet

Fijne zondag allemaal en Max op het podium

Laatst bewerkt: