- Berichten
- 139
Beste mede-hobbyisten.
Ik weet niet waarom, maar ik ben ook uitgekozen om voor de familie het hoofdgerecht te verzorgen met kerst
. Zal wel iets te maken hebben met dat eten wat ik af en toe voorschotel....
En, ik denk dat het eens tijd wordt voor Oerhammetjes. de pekel en donker bier versie die ooit bij Beef en steak heeft gestaan (voordat ze de website hadden verbouwt)
1 probleem, het huis waar we gaan eten heeft geen tuin of balkon voor de bbq.
Dus ik heb hieronder een recept uitgeschreven, verzameld van verschillende topics en online blogs. Hierbij doe ik thuis de bbq gebruiken en maak ik het op de laatste dag af in de oven.
Hoor/lees graag jullie opmerkingen en/of tips.
--
Recept voor 4 Oerhammetjes
Dag 1
Brine/Pekel
Water 1,5 liter
Zout 375gr
Suiker 375gr
Knoflook
Ui 1
Peperkorrels 1 tlp
Nootmuskaat 1tlp
Kruidnagel
Laurier
Los alles op in de pekel door het aan de kook te brengen. Zorg ervoor dat de zout en suiker helemaal opgelost zijn. Daarna laten afkoelen.
Verwijder het overtollige vet van de hammetjes en leg ze in het pekelbad voor ongeveer 1,5 dag (reken 1cm per 24uur)
Dag 3
Uit de pekel, droogdeppen met een theedoek. Wikkel in nieuwe theedoek en halve dag drogen in de koelkast.
Maak de bbq klaar voor grillen (220 graden) en maak de smoker klaar voor 70-80 graden.
Haal de hammetjes uit de koeling en laat ze op kamertemp komen.
Maak ondertussen de soep & breng deze aan de kook
Soep maken
Gran Prestige 1
Ui (grof) 1
Knoflook
Vleesfond 1,5 liter
Grill hammetjes rondom tot mooie bruine kleur
Bind de hammetjes nu met slagerstouw
doe ze in de soep en plaats de pan in de smoker
Laat ze ongeveer 8-10 uur garen in 70-80 graden
Daarna, uit de soep. Droog maken en bewaren in de koelkast
Dag 4
Hammetjes uit de koeling op kamertemp laten komen & inpakken in alufolie
Oven voorverwarmen op 100 graden en hammetjes 1 uur erin. (of korter?)
Saus/Glaze maken (recept nog uitzoeken)
-
Hammetjes uit de oven, oven naar 140 graden
Hammetjes uitpakken, glazen en 10-15 minuten in de oven
En dan GENIETEN!
Ik weet niet waarom, maar ik ben ook uitgekozen om voor de familie het hoofdgerecht te verzorgen met kerst

En, ik denk dat het eens tijd wordt voor Oerhammetjes. de pekel en donker bier versie die ooit bij Beef en steak heeft gestaan (voordat ze de website hadden verbouwt)
1 probleem, het huis waar we gaan eten heeft geen tuin of balkon voor de bbq.
Dus ik heb hieronder een recept uitgeschreven, verzameld van verschillende topics en online blogs. Hierbij doe ik thuis de bbq gebruiken en maak ik het op de laatste dag af in de oven.
Hoor/lees graag jullie opmerkingen en/of tips.
--
Recept voor 4 Oerhammetjes
Dag 1
Brine/Pekel
Water 1,5 liter
Zout 375gr
Suiker 375gr
Knoflook
Ui 1
Peperkorrels 1 tlp
Nootmuskaat 1tlp
Kruidnagel
Laurier
Los alles op in de pekel door het aan de kook te brengen. Zorg ervoor dat de zout en suiker helemaal opgelost zijn. Daarna laten afkoelen.
Verwijder het overtollige vet van de hammetjes en leg ze in het pekelbad voor ongeveer 1,5 dag (reken 1cm per 24uur)
Dag 3
Uit de pekel, droogdeppen met een theedoek. Wikkel in nieuwe theedoek en halve dag drogen in de koelkast.
Maak de bbq klaar voor grillen (220 graden) en maak de smoker klaar voor 70-80 graden.
Haal de hammetjes uit de koeling en laat ze op kamertemp komen.
Maak ondertussen de soep & breng deze aan de kook
Soep maken
Gran Prestige 1
Ui (grof) 1
Knoflook
Vleesfond 1,5 liter
Grill hammetjes rondom tot mooie bruine kleur
Bind de hammetjes nu met slagerstouw
doe ze in de soep en plaats de pan in de smoker
Laat ze ongeveer 8-10 uur garen in 70-80 graden
Daarna, uit de soep. Droog maken en bewaren in de koelkast
Dag 4
Hammetjes uit de koeling op kamertemp laten komen & inpakken in alufolie
Oven voorverwarmen op 100 graden en hammetjes 1 uur erin. (of korter?)
Saus/Glaze maken (recept nog uitzoeken)
-
Hammetjes uit de oven, oven naar 140 graden
Hammetjes uitpakken, glazen en 10-15 minuten in de oven
En dan GENIETEN!