Zo, na weer een paar keer spareribs gedaan te hebben en een bavette en iron steak was het weer eens tijd voor een receptje.
Nog voordat ik mijn KJ had gekocht zat ik al eens op YT te kijken en kwam ik dit recept tegen:
Afgelopen woensdag een maiskip van de markt (de kippen van de AH doe ik echt nooit meer) gehaald en gisteravond "geroadkilled" en in de brine gezet.


Vervolgens met de lunch vandaag de rub gemaakt in een vijzel en de kip uit de brine gehaald en afgedroogd.
Rondom in de rub gezet en rook erg lekker

Ik heb gelijk ook maar de saus gemaakt zodat ik in ieder geval genoeg tijd zou hebben om in te dikken en mocht ik het verpesten kon ik het overnieuw doen (inkoken kan nog wel eens doorslaan met suiker....)

Alles goed gelukt en om een uur of 4 ging de joe aan naar 120 graden en met een stukje appelhout ging de kip erbij.


Na ongeveer een uurtje was hij 65 graden en haalde ik hem eraf, smeerde een laag saus erover en stookte de Joe op naar 250 graden ongeveer.

Kip erop en daar ging het een tikkie mis. de suiker fikte redelijk snel aan op het vel en werdt zwart.
An sich niet erg want het valt er zo af dus ik heb hem een keer of 6 omgedraaid met iedere keer een nieuwe laag saus erop.
Temperatuur heb ik iets verlaagd en de nieuwe sauslaag verkoolde een stuk minder.
Uiteindelijk zag hij er zo uit:

En de smaak......
Jammer.
Door de brine was hij veel te zout geworden en dat drukte alle andere smaken weg. de kip an zich was goed qua structuur en malsheid maar het zout overheerste alles.
Volgende keer een ander recept (met dezelfde kip) en geen brine maar gewoon lange tijd vacuum in de koelkast marineren maar.
Of de brine nou te zout was of hij er te lang in heeft gelegen weet ik niet maar dit was jammer van het werk..
Toch weer een hoop geleerd (en gelijk de accu dock aanpassing van mijn heatermetertje kunnen testen:

werkt perfect!)
Nog voordat ik mijn KJ had gekocht zat ik al eens op YT te kijken en kwam ik dit recept tegen:


Vervolgens met de lunch vandaag de rub gemaakt in een vijzel en de kip uit de brine gehaald en afgedroogd.
Rondom in de rub gezet en rook erg lekker


Ik heb gelijk ook maar de saus gemaakt zodat ik in ieder geval genoeg tijd zou hebben om in te dikken en mocht ik het verpesten kon ik het overnieuw doen (inkoken kan nog wel eens doorslaan met suiker....)

Alles goed gelukt en om een uur of 4 ging de joe aan naar 120 graden en met een stukje appelhout ging de kip erbij.


Na ongeveer een uurtje was hij 65 graden en haalde ik hem eraf, smeerde een laag saus erover en stookte de Joe op naar 250 graden ongeveer.

Kip erop en daar ging het een tikkie mis. de suiker fikte redelijk snel aan op het vel en werdt zwart.
An sich niet erg want het valt er zo af dus ik heb hem een keer of 6 omgedraaid met iedere keer een nieuwe laag saus erop.
Temperatuur heb ik iets verlaagd en de nieuwe sauslaag verkoolde een stuk minder.
Uiteindelijk zag hij er zo uit:

En de smaak......
Jammer.
Door de brine was hij veel te zout geworden en dat drukte alle andere smaken weg. de kip an zich was goed qua structuur en malsheid maar het zout overheerste alles.
Volgende keer een ander recept (met dezelfde kip) en geen brine maar gewoon lange tijd vacuum in de koelkast marineren maar.
Of de brine nou te zout was of hij er te lang in heeft gelegen weet ik niet maar dit was jammer van het werk..
Toch weer een hoop geleerd (en gelijk de accu dock aanpassing van mijn heatermetertje kunnen testen:

werkt perfect!)
Laatst bewerkt: