BasBQ
Beef en Steak

Huli Huli Chicken

 
 

DRuw

Kooltjesharker
Berichten
168
Zo, na weer een paar keer spareribs gedaan te hebben en een bavette en iron steak was het weer eens tijd voor een receptje.
Nog voordat ik mijn KJ had gekocht zat ik al eens op YT te kijken en kwam ik dit recept tegen:
Afgelopen woensdag een maiskip van de markt (de kippen van de AH doe ik echt nooit meer) gehaald en gisteravond "geroadkilled" en in de brine gezet.


Vervolgens met de lunch vandaag de rub gemaakt in een vijzel en de kip uit de brine gehaald en afgedroogd.
Rondom in de rub gezet en rook erg lekker:)

Ik heb gelijk ook maar de saus gemaakt zodat ik in ieder geval genoeg tijd zou hebben om in te dikken en mocht ik het verpesten kon ik het overnieuw doen (inkoken kan nog wel eens doorslaan met suiker....)

Alles goed gelukt en om een uur of 4 ging de joe aan naar 120 graden en met een stukje appelhout ging de kip erbij.


Na ongeveer een uurtje was hij 65 graden en haalde ik hem eraf, smeerde een laag saus erover en stookte de Joe op naar 250 graden ongeveer.

Kip erop en daar ging het een tikkie mis. de suiker fikte redelijk snel aan op het vel en werdt zwart.
An sich niet erg want het valt er zo af dus ik heb hem een keer of 6 omgedraaid met iedere keer een nieuwe laag saus erop.
Temperatuur heb ik iets verlaagd en de nieuwe sauslaag verkoolde een stuk minder.
Uiteindelijk zag hij er zo uit:

En de smaak......
Jammer.
Door de brine was hij veel te zout geworden en dat drukte alle andere smaken weg. de kip an zich was goed qua structuur en malsheid maar het zout overheerste alles.
Volgende keer een ander recept (met dezelfde kip) en geen brine maar gewoon lange tijd vacuum in de koelkast marineren maar.
Of de brine nou te zout was of hij er te lang in heeft gelegen weet ik niet maar dit was jammer van het werk..
Toch weer een hoop geleerd (en gelijk de accu dock aanpassing van mijn heatermetertje kunnen testen:

werkt perfect!)
 
Laatst bewerkt:
Jammer van het zout, maar super leerzaam.
Een goede reden om het nog eens te proberen
 
Pekelen met zout en ook nog 2 tl zout in de rub is best veel. Let ook op, hij gebruikt kosher salt en da's niet zomaar ons zeezout van hier.

Leuke bereiding wel! Succes!
 
Pekelen met zout en ook nog 2 tl zout in de rub is best veel. Let ook op, hij gebruikt kosher salt en da's niet zomaar ons zeezout van hier.

Leuke bereiding wel! Succes!
Het was echt het zout in de kip dat het hem deed... De filet was veel te zout dus het zat hem in de brine of de duur van het badderen.
Ik zie geen verschil tussen kosher en zeezout behalve de structuur.... Of zie ik wat verkeerd?

Edit: de hoeveelheid was een cup wat ik heb vertaald naar 300 gram maar als ik het en der wat lees kan het ook 115gr zijn... Daar zit wel wat verschil in....
Iemand met een goed overzicht?
 
Laatst bewerkt:
Een procent of 7 aan zout is een ideale hoeveelheid.
 
Een procent of 7 aan zout is een ideale hoeveelheid.
7 gram zeezout per liter water bedoel je?
Ik neem dan even aan dat 1 liter water een kilo is.

Ik heb 8.5% gedaan.. zit daar zoveel verschil tussen (vast een stomme vraag).
Maakt dan de duur in de koelkast nog veel invloed?
 
7 gram zeezout per liter water bedoel je?
Ik neem dan even aan dat 1 liter water een kilo is.

Ik heb 8.5% gedaan.. zit daar zoveel verschil tussen (vast een stomme vraag).
Maakt dan de duur in de koelkast nog veel invloed?

7 gram per liter is geen 7% maar 0,7%
procent is een honderdste deel, je moet dus delen door 1000 en vermenigvuldigen met 100 voor %.
1 liter water = 1 kilogram = 1000 gram

7 gram / 1000 gram = 0,007 om er procenten van te maken x 100 = 0,7%
70 gram / 1000 gram = 0,07 om er procenten van te maken x 100 = 7%
 
7 gram per liter is geen 7% maar 0,7%
procent is een honderdste deel, je moet dus delen door 1000 en vermenigvuldigen met 100 voor %.
1 liter water = 1 kilogram = 1000 gram

7 gram / 1000 gram = 0,007 om er procenten van te maken x 100 = 0,7%
70 gram / 1000 gram = 0,07 om er procenten van te maken x 100 = 7%
Ja sorry, dat bedoelde ik.. ik heb er nu dus 8.5% in gedaan: 300 gram in 3,5 liter.
maakt die anderhalve procent zoveel uit of heeft het ook te maken met de ruime 12 uur dat het erin heeft gezeten.
Lijkt mij dat de kip vanaf een bepaald moment wel verzadigd is toch?
 
Het is ook een combinatie van percentage zout en tijd.
Ik pekel/brine tegenwoordig vaker met wat lagere percentages zout (2 tot 2,5%) voor een langere tijd (zeg een paar dagen)
met 7% of 8% praat je meer over enkele uren
Voor gerookte kipfilet gebruik ik een brine met 8% zout voor 3 uur.
 
Laatst bewerkt:
ja dat dacht ik al.... heeft iemand daar een overzichtje van gecreeerd toevallig?:)
 
ja dat dacht ik al.... heeft iemand daar een overzichtje van gecreeerd toevallig?:)
Is meer trial & error
Zijn zover ik weet geen echte lijstjes voor, maar de bovengenoemde waardes kun je mooi als uitgangspunt gebruiken.
 
Het lijkt mij dat een bepaalde verhouding water:zout:vlees na een lange tijd een bepaalde hoeveelheid zout in het vlees geeft. Het zal altijd naar een evenwichtssituatie toe gaan.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Het lijkt mij dat een bepaalde verhouding water:zout:vlees na een lange tijd een bepaalde hoeveelheid zout in het vlees geeft. Het zal altijd naar een evenwichtssituatie toe gaan.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Klopt
 
maakt het makkelijker ook om overnacht te doen zonder dat je de wekker moet zetten;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan