helldaddy
Sprokkelaar
- Berichten
- 44
Hier volgt het recept en de bereiding van koud gerookte ganzenborst.
Recept:
4 kilo ganzenborst filet.
50 gram Proven?aalse kruiden
1 theelepel knoflook poeder
1 theelepel uiten poeder
250 gram zout
Voor het roken gebruik ik houtskool of briketten en veel eikenmot. Het roken duurt ongeveer 10 uur en de temperatuur mag NIET boven de 30 graden komen. Je moet een beetje geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Ikzelf steek 2 of 3 briketten aan onder een schaaltje en in het schaaltje komt eikenmot. (De foto's daarvan volgen nog) Wel een tip, doe dit niet als het buiten als 25 graden is want dan wordt het niks. Dan moet je de airco er naast zetten.
Maakt de ganzenborst goed schoon van vet en pezen, vliezen e.d. Kijk of je eventueel bloedproppen, door hagel ontstaan ook weg snijdt.
Hierna kruiden met de bovenstaande kruiden.
Dan laagjes maken, eerst een laag ganzenborst, dan een laagje kruiden enz.
Hierna gaat het voor 17 uur de koelkast in. Daar laat ik het staan, en roer het geheel een paar keer om. Dit is er voor dat het kruiden mengsel rondom de borsten komen te zitten. Daarna goed afspoelen en droog deppen, zodat de ganzenborst goed droog is voordat je hem gaat roken. Als er eventueel Provinciale kruiden op achterblijven is dat niet erg, maar het zout moet er wel af. Hierna zijn we klaar om te roken.
Inmiddels zijn de filets uit de koelkast en droog gedept, en we kunnen aan de slag. De filets worden met genoeg ruimte er tussen op het rooster geplaatst.
Dit is HET RVS schaaltje waar ik het over had, hier gaat de rookmot op.
Een beetje slecht te zien, maar ik ben dan ook geen fotograaf.
De rookmot die ik gebruik is eiken, ik vindt het gewoon wat meer smaak hebben. Voor het gebruik maak ik het nog wel een beetje vochtig. NIET NAT !!
Daarna is het 10 uur wachten, om het uur kijken of de kooltjes branden. Meestal om het uur 1 a 2 kolen er bij doen. Dat is genoeg.
Na ongeveer 5 uurtjes zien ze er zo uit.
Dun snijden met wat mosterd honing dressing is dit heerlijk. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben. Als er vragen en of opmerkingen zijn hoor ik het wel.
Rest met jullie alleen nog een smakelijk eten te wensen, ik eet in ieder geval heerlijk vandaag
Groet,
Henk
Recept:
4 kilo ganzenborst filet.
50 gram Proven?aalse kruiden
1 theelepel knoflook poeder
1 theelepel uiten poeder
250 gram zout
Voor het roken gebruik ik houtskool of briketten en veel eikenmot. Het roken duurt ongeveer 10 uur en de temperatuur mag NIET boven de 30 graden komen. Je moet een beetje geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Ikzelf steek 2 of 3 briketten aan onder een schaaltje en in het schaaltje komt eikenmot. (De foto's daarvan volgen nog) Wel een tip, doe dit niet als het buiten als 25 graden is want dan wordt het niks. Dan moet je de airco er naast zetten.
Maakt de ganzenborst goed schoon van vet en pezen, vliezen e.d. Kijk of je eventueel bloedproppen, door hagel ontstaan ook weg snijdt.

Hierna kruiden met de bovenstaande kruiden.

Dan laagjes maken, eerst een laag ganzenborst, dan een laagje kruiden enz.

Hierna gaat het voor 17 uur de koelkast in. Daar laat ik het staan, en roer het geheel een paar keer om. Dit is er voor dat het kruiden mengsel rondom de borsten komen te zitten. Daarna goed afspoelen en droog deppen, zodat de ganzenborst goed droog is voordat je hem gaat roken. Als er eventueel Provinciale kruiden op achterblijven is dat niet erg, maar het zout moet er wel af. Hierna zijn we klaar om te roken.
Inmiddels zijn de filets uit de koelkast en droog gedept, en we kunnen aan de slag. De filets worden met genoeg ruimte er tussen op het rooster geplaatst.

Dit is HET RVS schaaltje waar ik het over had, hier gaat de rookmot op.


Een beetje slecht te zien, maar ik ben dan ook geen fotograaf.
De rookmot die ik gebruik is eiken, ik vindt het gewoon wat meer smaak hebben. Voor het gebruik maak ik het nog wel een beetje vochtig. NIET NAT !!

Daarna is het 10 uur wachten, om het uur kijken of de kooltjes branden. Meestal om het uur 1 a 2 kolen er bij doen. Dat is genoeg.
Na ongeveer 5 uurtjes zien ze er zo uit.

Dun snijden met wat mosterd honing dressing is dit heerlijk. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben. Als er vragen en of opmerkingen zijn hoor ik het wel.

Rest met jullie alleen nog een smakelijk eten te wensen, ik eet in ieder geval heerlijk vandaag

Groet,
Henk