BasBQ
Beef en Steak

How To: Hele Kippenpoten ontbenen (fileren)

 
 
 
 
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
Berichten
5.071
Zo doe ik het, een redelijk eenvoudige manier om een kippenpoot in zijn geheel te ontdoen van het bot.
Toen ik dit voor het eerst deed duurde het ongeveer 25 minuten per poot, tegenwoordig zo'n 5 minuten per poot.
Oefening baart kunst.

Leg de kippenpoot met de karkaszijde naar boven

DSC_5825_zps4f4aee56.jpg


Pak het karkasgedeelte samen met het buikvlies vast een vouw het een beetje open, er ontstaat nu een spleet
Snijd voorzichtig in deze spleet de kip in.

DSC_5828_zps0c747be5.jpg


Pak met beide handen de poot op, het drumstick gedeelte in de ene hand en het karkasgedeelte in de andere hand en zet je duim van de karkaszijde in de ontstane ingesneden spleet ter hoogte van het botgewricht en vouw/breek hem open als een boek

DSC_5829_zpsf6406f59.jpg


Snijd het karkas los langs de kom en kogel van het bot.

DSC_5831_zps6416469f.jpg


Snijd de poot aan het drumstick gedeelte rondom door ongeveer 3 cm vanaf het botgewricht.

DSC_5832_zps78ded1f5.jpg


Leg de poot nu weer met de binnenzijde naar boven en snijd het drumstick gedeelte in over het bot vanaf het uiteinde van de drumstick naar het midden waar de drumstick bot aan het dijbeen bot vastzit, en leg (schraap/stroop) het bot bloot

DSC_5833_zps86fa6ec6.jpg


DSC_5834_zps9d6d58f4.jpg


Draai de poot weer om met de buitenzijde naar boven schraap/stroop voorzichtig een beetje kip terug van het bot en voel met je duim waar dat kleine vervelende naaldbotje zit

DSC_5835_zps7184225c.jpg


Zet je duim stevig op het puntje van het naaldbotje en schraap/stroop het kippenvlees richting het dijbeengewricht

DSC_5836_zps6404745d.jpg


DSC_5837_zps2f438095.jpg


Leg de poot met de binnenkant naar boven, je ziet op het dijbeengedeelte een wit vetadertje lopen vanaf het gewricht tot aan het uiteinde waar het karkas vastzat, hieronder loopt het bot, dit is dus je snijlijn.

DSC_5838_zpse3dd7976.jpg


Snijd over dit vetadertje het vlees in tot op het bot en leg het bot bloot door met duim en wijsvinger het vlees van het bot te duwen,
zorg dat je onder het bot met duim en wijsvinger komt zodat je je mes eronder kan zetten.
Snijd nu langs de onderkant van het bot het vlees los richting het uiteinde (daar waar het karkas vastzat)

DSC_5839_zps16ac7386.jpg


DSC_5842_zps04dfe622.jpg


Schraap/stroop het vlees langs het bot richting drumstick/dijenbot gewricht

DSC_5843_zps5fe99e73.jpg


Nu komt het lastigste gedeelte, het drumstick/dijen gewricht los snijden van het vlees, dit doe je met korte halen van het mes
langs het gewricht

DSC_5844_zps62bab6b6.jpg


En voila een ontbeende kippenpoot

DSC_5845_zps966a347a.jpg


DSC_5846_zpsed515fee.jpg
 
Bedankt voor het delen! Kippendijfilet is zoveel lekkerder dan gewone kipfilet!
 
Mooie duidelijke tutorial, dank je wel Ewald!
 
Thanx Ewald!! =D>
 
Lin zei:
Bedankt voor het delen! Kippendijfilet is zoveel lekkerder dan gewone kipfilet!

Helemaal mee eens, zoveel meer smaak en malsheid.
en het leuke ervan is dat het heel veel meerzijdig is dan kipfilet.
Je kunt er bijvoorbeeld heel eenvoudig heerlijke gevulde rollade-tjes mee maken, dat vind ik met kipfilet niet altijd een succes.
Overigens gebruiken wij nagenoeg nooit kipfilet.
 
Terug
Bovenaan Onderaan