- Berichten
- 5.631
Zo doe ik het, een redelijk eenvoudige manier om een kippenpoot in zijn geheel te ontdoen van het bot.
Toen ik dit voor het eerst deed duurde het ongeveer 25 minuten per poot, tegenwoordig zo'n 5 minuten per poot.
Oefening baart kunst.
Leg de kippenpoot met de karkaszijde naar boven
Pak het karkasgedeelte samen met het buikvlies vast een vouw het een beetje open, er ontstaat nu een spleet
Snijd voorzichtig in deze spleet de kip in.
Pak met beide handen de poot op, het drumstick gedeelte in de ene hand en het karkasgedeelte in de andere hand en zet je duim van de karkaszijde in de ontstane ingesneden spleet ter hoogte van het botgewricht en vouw/breek hem open als een boek
Snijd het karkas los langs de kom en kogel van het bot.
Snijd de poot aan het drumstick gedeelte rondom door ongeveer 3 cm vanaf het botgewricht.
Leg de poot nu weer met de binnenzijde naar boven en snijd het drumstick gedeelte in over het bot vanaf het uiteinde van de drumstick naar het midden waar de drumstick bot aan het dijbeen bot vastzit, en leg (schraap/stroop) het bot bloot
Draai de poot weer om met de buitenzijde naar boven schraap/stroop voorzichtig een beetje kip terug van het bot en voel met je duim waar dat kleine vervelende naaldbotje zit
Zet je duim stevig op het puntje van het naaldbotje en schraap/stroop het kippenvlees richting het dijbeengewricht
Leg de poot met de binnenkant naar boven, je ziet op het dijbeengedeelte een wit vetadertje lopen vanaf het gewricht tot aan het uiteinde waar het karkas vastzat, hieronder loopt het bot, dit is dus je snijlijn.
Snijd over dit vetadertje het vlees in tot op het bot en leg het bot bloot door met duim en wijsvinger het vlees van het bot te duwen,
zorg dat je onder het bot met duim en wijsvinger komt zodat je je mes eronder kan zetten.
Snijd nu langs de onderkant van het bot het vlees los richting het uiteinde (daar waar het karkas vastzat)
Schraap/stroop het vlees langs het bot richting drumstick/dijenbot gewricht
Nu komt het lastigste gedeelte, het drumstick/dijen gewricht los snijden van het vlees, dit doe je met korte halen van het mes
langs het gewricht
En voila een ontbeende kippenpoot
Toen ik dit voor het eerst deed duurde het ongeveer 25 minuten per poot, tegenwoordig zo'n 5 minuten per poot.
Oefening baart kunst.
Leg de kippenpoot met de karkaszijde naar boven

Pak het karkasgedeelte samen met het buikvlies vast een vouw het een beetje open, er ontstaat nu een spleet
Snijd voorzichtig in deze spleet de kip in.

Pak met beide handen de poot op, het drumstick gedeelte in de ene hand en het karkasgedeelte in de andere hand en zet je duim van de karkaszijde in de ontstane ingesneden spleet ter hoogte van het botgewricht en vouw/breek hem open als een boek

Snijd het karkas los langs de kom en kogel van het bot.

Snijd de poot aan het drumstick gedeelte rondom door ongeveer 3 cm vanaf het botgewricht.

Leg de poot nu weer met de binnenzijde naar boven en snijd het drumstick gedeelte in over het bot vanaf het uiteinde van de drumstick naar het midden waar de drumstick bot aan het dijbeen bot vastzit, en leg (schraap/stroop) het bot bloot


Draai de poot weer om met de buitenzijde naar boven schraap/stroop voorzichtig een beetje kip terug van het bot en voel met je duim waar dat kleine vervelende naaldbotje zit

Zet je duim stevig op het puntje van het naaldbotje en schraap/stroop het kippenvlees richting het dijbeengewricht


Leg de poot met de binnenkant naar boven, je ziet op het dijbeengedeelte een wit vetadertje lopen vanaf het gewricht tot aan het uiteinde waar het karkas vastzat, hieronder loopt het bot, dit is dus je snijlijn.

Snijd over dit vetadertje het vlees in tot op het bot en leg het bot bloot door met duim en wijsvinger het vlees van het bot te duwen,
zorg dat je onder het bot met duim en wijsvinger komt zodat je je mes eronder kan zetten.
Snijd nu langs de onderkant van het bot het vlees los richting het uiteinde (daar waar het karkas vastzat)


Schraap/stroop het vlees langs het bot richting drumstick/dijenbot gewricht

Nu komt het lastigste gedeelte, het drumstick/dijen gewricht los snijden van het vlees, dit doe je met korte halen van het mes
langs het gewricht

En voila een ontbeende kippenpoot

