BasBQ
Beef en Steak

Houtskool voor de Kamado, maar welke?

Heb een keer dammers gehaald, mooie grote stukken maar vind deze nog al roken. Meer mensen die ervaring mee hebben?
 
Heb een keer dammers gehaald, mooie grote stukken maar vind deze nog al roken. Meer mensen die ervaring mee hebben?
Gisteren een niet zo fijne ervaring met een verse zak Dammers.
Snel ff de kamado bijvullen, geen handschoenen aangetrokken en mijn hand opengehaald aan één van onderstaande stukken die ik in de zak aantrof
e4eea1a910e8fe8581994a4bc698a70d.jpg


De kwaliteit van de rest van de zak is ook maar zozo (foto geeft een vertekend beeld van ´de grootte´ van de stukken houtskool.
4fd0627d68d29af121424d02b9f682aa.jpg


Ik ben me er bewust van dat houtskool een natuurproduct is maar ben toch licht teleurgesteld in de toch vaak geroemde kwaliteit van Dammers.

Toch nog een lichtpuntje. Heb de leverancier gecontacteerd en zij gaan me een verse zak Dammers bezorgen.
In het laatste bericht wat ik van de leverancier ontving, gaf deze aan me zak Grill Fanatics - White Quebracho te gaan toesturen.
Ze willen weten wat ik daar van vind.
Met zo'n service kan een mens alleen maar blij zijn.
 
Laatst bewerkt:
Toch nog een lichtpuntje. Heb de leverancier gecontacteerd en zij gaan me een verse zak Dammers bezorgen.
Dat is wel heel netjes. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat het wat minder is, zal je net die pech hebben dat het bij je eerste zak is. Hopelijk is de nieuwe zak beter.
Ik heb zelf geen ervaring met Dammers, maar hoor er ook altijd goede dingen over.
 
Jaren Peko houtskool gebruikt van de Hanos. Sinds de Sligro gele zakken restaurant kwaliteit verkoopt overgestapt. Brand snel en neutraal en heeft dezelfde eigenschappen als Peko. Geen vieze luchtjes.

Ooit eens een zak Black Range gekocht maar dat meurde.

Kreeg bij het aanschaffen van twee eitjes een zak BGE houtskool cadeau. Nog niet gebruikt maar zou ook een prima neutrale houtskool zijn volgens de verkoper.
 
Dat is wel heel netjes. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat het wat minder is, zal je net die pech hebben dat het bij je eerste zak is. Hopelijk is de nieuwe zak beter.
Ik heb zelf geen ervaring met Dammers, maar hoor er ook altijd goede dingen over.
Het blijft een natuurproduct, de leverancier die Dammers verdeelt kan ook niet door de zakken heen kijken. (Heb ik hun ook laten weten)
Mijn eerste zak was nagenoeg perfect (enkel te snel leeg ;)). De producent draagt wel een verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat er geen rotzooi in zijn product zit. Dat de brokken houtskool die onderaan een pallet hebben gelegen vaak wat kleiner uitvallen, daar kan ik ook nog mee leven.
De leverancier gaat me een zak Grill Fanatics - White Quebracho toezenden en is benieuwd wat ik daar van zal vinden.
Dat vind ik inderdaad heel netjes van hen, die White Quebracho stond sowieso al op mijn verlanglijstje voor een volgende bestelling van houtskool.
 
Bekijk bijlage 19941dit zijn mijn favorieten. Soms ook dammers acacia.

Mijn houtsoorten:
Acacia voor H&F
Marabu en steeneik voor L&S

Hoe groter hoe beter ;)
Meer mensen met goede ervaring met deze? Anders van de week ook maar eens lngs de hanos!
 
Meer mensen met goede ervaring met deze? Anders van de week ook maar eens lngs de hanos!
Heb marabu en fire-up van de Hanos beide bevallen prima. Heb ook als "test" bonfire blackwattle van de Sligro gekocht en ja de stukken zijn iets kleiner maar absoluut niey te klein en voor de prijs zijn deze ook zeer goed
 
Ik heb zelf nu een paar zakken bestcharcoal en ik ben er niet helemaal tevreden mee. Bij het aansteken met zo’n bruin aansteekblokje ruikt de kool best sterk en kooks-achtig. Maar als het eenmaal gloeit, dan ruik je niets meer. Het valt me op dat het (positief!) zeer stabiel op temperatuur blijft. Wat me tegenvalt is dat je met ondanks een gevulde korf, na zo’n 8 uur op 110 graden snel moet bij vullen. Voor de pulledpork en shortribs is de brandduur dus te kort. Of de korf overvullen, dan zal de brandduur langer zijn. Voor sessies met een kortere duur is het prima kool.
Hiervoor bastard marancua (oid) gebruikt, het voordeel is dat dat veel langer duurt voordat het op is, maar het nadeel is omdat het voornamelijk uit stukken tak bestaat, de temperatuur nogal wil wisselen. Ook is het lastiger aansteken.
En laatst wilde de lokale ah van weber houtskool af. Voor iets van 3,5 euro per zak wilde ik de totale voorraad (7 zakjes van een paar kilo) wel meenemen. Dit is prima houtskool. Brandt makkelijk, stabiel, makkelijk op en af te regelen. Maar wel veel gruis in de zak. Heb dit gemixt met de bovengenoemde takken en dat is een prima combi voor zowel kort (flat iron steak) als low en slow (10uur of meer).
Ik heb nog een zak (onaangebroken) kamadojoe houtskool liggen. Die zal ik binnenkort gaan aanbreken. Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Het meeste houtskool is onderhevig aan enige kwaliteits-schommelingen.
Dammers is over het algemeen een hele goede all-round houtskool
Zuid Afrikaanse Acacia houtskool = Black Wattle, wat eigenlijk Australische Acacia is, de struik/boom is ooit vanuit Australie naarZuid Afrika gebracht.
Ook Fire up (gele zak, voorheen heette dit Peko) is van deze houtsoort.
Het is in principe een milieuvriendelijk product want het groeit als onkruid en moet veel gekapt worden om de inheemse planten en bomen in Z. Afrika te beschermen.
Ik heb ooit een gesprek gehad met Jan Dammers over de wisselende kwaliteit.
Het is en blijft een natuurproduct en de kwaliteit is ook voor een groot deel afhankelijk van de vraag en aanbod.
In bepaalde jaargetijden krijgen de houtskoolproducenten zoveel vraag naar houtskool dat zij dat qua productie bijna niet bij kunnen benen.
Het gevolg hiervan is dat zij de productietijd inkorten om zo aan de vraag te kunnen voldoen.
Hierdoor kun je houtkool krijgen die niet volledig gepyrolyseerd is (volledig omgezet van hout in houtskool)
bepaalde stoffen in het hout zoals teer blijven dus achter in het houtskool en dat merk je in de BBQ aan rook en stank, die stukjes houtskool verwijder ik altijd, die slechte stukjes houtskool zijn ook vaak te herkennen aan de gele vlammen!
Als je ze lang genoeg laat branden in de BBQ verdwijnt de rook en stank meestal wel.
Daarom vind ik het heel belangrijk om altijd aan de schoorsteen te ruiken voordat je je vlees op de BBQ legt, je wil die stank niet als smaak op je vlees hebben.
 
Laatst bewerkt:
Vrijdag een paar zakken Bonfire White quebracho meegenomen bij de Sligro. Aanbieding voor 10 euro. Echt top spul. Gingen makkelijk aan met een wokkel en gasbrander. Geur was plezierig. Begonnen op laag en later heet opgestookt. Beide prima. Uurtje of 4 aangehad maar bijna niets verbruikt. Dikke aanrader
 
Paar zakjes Dammers😊
20210501_105834.jpg
 
Wauw haha. Hoe vaak stook jij in de week als ik vragen mag?
Nagenoeg alles komt hier van de BBQ.
Op de indoorpit maken we alleen gekookte aardappels, rijst en dat soort dingen.
4 a 5 keer per week staat de BBQ wel aan. Soms minder soms meer
 
  • Leuk
Waarderingen: Beun
Nagenoeg alles komt hier van de BBQ.
Op de indoorpit maken we alleen gekookte aardappels, rijst en dat soort dingen.
Gemiddeld 4 a 5 keer per week staat de BBQ wel aan. Soms minder soms meer
Dat verklaart een hoop haha.
 
Vorige week BestCharcoal Acacia & Eucalyptus / Birch and Oak gekockt. Gaat snel aan en stinkt niet. Had Dammers geprobeerd hiervoor maar niet tevreden over, veel kleine stukken/gruis, rook.
Voor L&S gebruik ik Blackranch marabu
Ook hier een ontevreden gebruiker van Dammers. Halverwege de zak al heel veel kleine stukjes die door de ash pan zakten. Omdat ik een halve weggooien ook wat ver vind gaan meng ik het bij met grotere brokken BestCharcoal Acacia en dat bevalt een stuk beter.
Voor L&S inderdaad Kuba van Blackranch.
 
Terug
Bovenaan Onderaan