Het ligt ook erg aan de kwaliteit van de offset. Ik heb zo'n alles in 1 bbq (gas+kolen+gaspit+offset) waarvan de firebox in de categorie el-cheapo valt. Dus dun staal en veel luchtlekken (zuurstof is dus nagenoeg niet te controleren). Met deze bbq heb ik 2x spareribs gemaakt.
De eerste keer een prima windstille dag. Toen met briketten en rookhout in de firebox. Temperatuur met moeite boven de 100 graden te krijgen. Althans, op de plek waar ik meette, want tijdens mijn tweede keer bleek er een vrij episch temperatuurverschil afhankelijk van waar ik de temp meette op het rooster (veel hoger op een andere plek).
De tweede keer heb ik hem gestookt met eikenhout, want toen waaide het zo hard dat ik hem niet op temperatuur kreeg met alleen kolen. De temperatuurschommelingen waren bizar, wederom vanwege de moeilijke zuurstofcontrole en het dunne staal van de bbq. Hierdoor moest ik er om de 5 min wel iets mee doen.
Ik had al veel oplossingen bedacht voor veel van de problemen (vuurvaste stenen als buffer, lekken dichtkitten, evt reverse flow maken, etc.), maar ben nu een UDS aan het maken.
Dat gezegd hebbende, de spareribs waren heerlijk, alleen niet gelijkmatig gegaard.
Mocht je een goede kwaliteit offset smoker hebben dan zul je minder problemen hebben als ik had

. En oefening baart kunst! Als ik niet voor de UDS was gegaan had ik ook met mijn unit prima resultaten gehaald, na wat (ingrijpende) aanpassingen. Dus probeer het vooral allebei en merk zelf wat het fijnst werkt. Het enige is idd wat Frits ook al aangeeft: alles stoken op een houtsoort die duur is gaat wel prijzig worden. Dan kun je wellicht beter eik pakken (geeft wel een heftige rooksmaak), want dat is een stuk goedkoper te vinden in NL. Of je moet goed aan appelhout, kersenhout oid kunnen komen voor een goede prijs.