BasBQ
Beef en Steak

Hot Sauce - Gefermenteerde Madame Jeanette Mango Hot Sauce!

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
6.963
Beste BBQ-vrienden!

Het afgelopen weekend heb ik mijn Madame Jeanette Mango Hot Sauce gebotteld. Hij is echt enorm goed gelukt en super lekker geworden dus ik deel heel graag dit recept met jullie.

SDJ_1401.JPG


Ingrediënten:

- 3 schaaltjes Madame Jeanette pepers (ca. 30 stuks als je ze los koopt).
- stukje verse gember in reepjes (niet schillen)
- kleine witte ui geschild en gesnipperd
- 2 teentjes verse knoflook gepeld en in plakjes
- 1 gele paprika in blokjes
- 1/2 mango geschild en in blokjes
- 3 kumquats
- pekel van zeezout (6 procent) afgekoeld

- sap van een limoen (maar deze voeg je pas na de fermentatie toe)

Je kookt het water voor de pekel om het zout op te kunnen lossen maar je laat de pekel volledig afkoelen voordat je die met alle ingrediënten bij elkaar in de pot samen brengt. Als je het pekelwater kokend heet gebruikt dan maak je alle natuurlijk aanwezige gisten kapot en die heb je juist nodig voor de fermentatie.


SDJ_1009.JPG


Bereidingswijze:

Snij alle ingrediënten lekker fijn. Let op dat je de pepertjes ontdoet van het steeltje maar verder klein snijdt en pitjes en zaadlijstjes erbij doet. Gember en kumquats hoef je niet te wassen en te schillen, dit helpt juist bij de fermentatie.

SDJ_1010.JPG


Stop alle ingrediënten in een Weckpot met waterslot (of in een ander soort pot met deksel maar let er dan op dat je dagelijks even laat boeren om het opgebouwde koolzuur te laten wegstromen). Vul die pot aan met een 6 procent pekel (dus 60 g zout op een liter gekookt water, die volledig afgekoeld is voordat je deze gebruikt) zodat alle groenten onder staan.

SDJ_1016.JPG


Laat het pepermengsel een week of 4 tot 6 fermenteren en controleer regelmatig je waterslot (of laat je pot regelmatig boeren) mochten zich toch wat wollige schimmels gaan ontwikkelen bovenin de pot schuim die dan rustig af met een schone (onder kokend water) lepel en druk de groentemassa weer opnieuw onder de pekel.

Na 4 tot 6 weken fermenteren schenk je de pot voorzichtig af. probeer de zure vloeistof (lijkt op azijn) op te vangen in een litermaat voor later en schenk de gefermenteerde groente over in een blender. Zorg met een klein drupje van het zure vocht dat de blender vlot kan draaien en pureer de groente helemaal de moeder. Je wil een gladde massa. Doe dit (afhankelijk van de inhoud van je blender) eventueel in stapjes zodat je elke keer voldoende ruimte hebt in je blender om alles lekker hard glad te blitzen. Je kunt nu wat zure vloeistof toevoegen naar smaak. Ik vind dat zuurtje erg lekker. Dit is ook het moment om er wat verse limoensap bij te doen.

Optioneel: je kunt met wat xanthaan gom binden. Ik gebruikte 3 gram xanthaan op een gepureerde massa van 1 liter. Maar doe dit naar eigen inzicht en eigen smaak. De consistentie kun je zelf stapsgewijs aanpassen maar let op, als het te dik wordt kun je azijn toevoegen maar dat gaat ten koste van de pittigheid van je saus. Xanthaan helpt binden maar zorgt ook dat de saus op den duur niet uitzakt / bezinkt. Het is een soort emulgator.

De saus is nu klaar voor gebruik. Wil je hem langer kunnen bewaren en de smaak fixeren, dan loont het de moeite om die te pasteuriseren. Dat kan in een pan met heet water (au bain marie) of in een slowcooker bij 85°C. Ik deed dat laatste:

SDJ_1376.JPG


Omdat ik best veel gemaakt had en een paar lieve vrienden wil verrassen, heb ik de saus gebotteld en voorzien van een mooi jasje!

SDJ_1383.JPG


Zo'n produktielijntje is wel erg satisfying trouwens... daar wordt je zen en gelukkig van! Saus voor je zieltje!

SDJ_1386.JPG


SDJ_1393.JPG


SDJ_1399.JPG


Maar dat hoeft natuurlijk niet... je kan al die saus ook lekker zelf op eten natuurlijk! ;-)

Dankbetuiging:

Dit recept is een variatie op de hot sauces die in Hete Pepers van Jeroen Hazebroek en Over Rot van Meneer Wateetons staan. En hij lijkt heel erg op de saus die Marcel van der Sluijs op zijn MAC's BBQ Pit beschrijft. Zonder hun werk als inspiratie had ik dit recept nooit met jullie kunnen delen hier.

Durf er zelf ook gerust lekker op te variëren, je kunt ook andere pepers gebruiken. Rode paprika maakt de saus nog wat meer oranje en zoeter. Laat de kumquats weg en kies voor wat meer mango. Je kunt eindeloos variëren, door die fermentatie krijg je dat fijne zure smaakje zoals je dat ook vast wel kent van de Tabasco Hot Sauces... maar dan maak je die gewoon lekker zelf!


SDJ_1003.JPG


Daarom gaat er zo'n mooi flesje saus naar Vriend Marcel op de post. De rest gaat lekker in de koelkast en blijft nog zeker een jaar lang goed.

Veel kookplezier!
 
Laatst bewerkt:
Super man, echt weer een food porn waardige post. Nadeel is dat ik altijd meteen zin in wat te eten krijg :) Ja zelfs van Hot Sauce :)
 
Prachtig.. waar kunnen we bestellen?? :D
 
Ik ging naar de groenteman...
 
Leuk verslag (y)(y) en nu heb ik ineens een bestemming voor de hele berg Habanero pepers van afgelopen jaar die nog in de vriezer liggen...... dank voor de inspiratie;)💪
 
Nou hartstikke graag gedaan. Leuk man. En verbazingwekkend lekker. Heb je rode of gele Habaneros? Ik zou ze eigenlijk zelf ook wel willen verbouwen maar ja... ik wil zoveel. Succes maat!
 
Nou hartstikke graag gedaan. Leuk man. En verbazingwekkend lekker. Heb je rode of gele Habaneros? Ik zou ze eigenlijk zelf ook wel willen verbouwen maar ja... ik wil zoveel. Succes maat!
Ik had 5 grote planten rode staan afgelopen jaar.... dan heb je zo zakken vol pepers. Pepers zijn wel leuk om te kweken..... maar inderdaad er zit maar 24 uur in een dag ;)
 
Hartstikke leuk om te horen @knubbe en @SponZ maar besef even, een leeg flesje kost al 2,50 euro, dik 4 aan porto en dan heb je nog niet eens de inkoop gedaan. Het is als zoveel projectjes die ik doe. Erg leuk maar niet erg commercieel lucratief...
 
Hartstikke leuk om te horen @knubbe en @SponZ maar besef even, een leeg flesje kost al 2,50 euro, dik 4 aan porto en dan heb je nog niet eens de inkoop gedaan. Het is als zoveel projectjes die ik doe. Erg leuk maar niet erg commercieel lucratief...
Jammer Sander, ik ben altijd wel benieuwd naar nieuwe smaken , zeker als ik weet dat het handgemaakt is zonder toegevoegde poespas. Misschien als ik een keer in de buurt ben kom ik een keer proeven........
Tot die tijd; ga vooral door en deel die recepten en foto’s!
 
Heel mooi gedaan!! Ben zelf ook wel meer aan het fermenteren en wordt wel gelukkig van dit soort projectjes ;)

Vraagjes; hoe groot was je weckpot? Altijd wel handig om te weten hoeveel liter je vult met deze hoeveelheid ingrediënten.

En ook; heb je meer info over die flesjes, dopjes, afsluiting & etiketten? Dat ziet er meteen wel mega-profi uit natuurlijk 🤓
 
Vraagjes; hoe groot was je weckpot? Altijd wel handig om te weten hoeveel liter je vult met deze hoeveelheid ingrediënten.

Die Weckpot is precies 2 liter groot. Ik hield precies genoeg ruimte over er boven.

Ik zal je een persoonlijk berichtje sturen met die flesjes info.
 
Wauw Sander. Deze had mijn aandacht al eens getrokken op de website van Mac.
En jij maakt hem gewoon!!!!!
Geweldig man.
Deze stijgt op de todo.
En dat boek van Jeroen hazebroek kan zomaar een mooi verjaardag kado worden.
Thnx voor de inspiratie kerel (y)(y)(y)
 
Dat is nog eens een mooie en duidelijke beschrijving. Prachtig gemaakt. Mooi om de slow cooker of sous vide bak te gebruiken.
Bedankt voor het delen.
 
En dan staat er ineens een blij ei ( de maker van deze hotsauce dus, in person!) met een flesje hete herrie in je tuin.... Dank je wel Sander! 😘

1AC0E153-74D5-431A-BC25-74E04AA193BC.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Zooo...kan zo de winkel in man! Ik zou hem meenemen! Heel benieuwd!

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
 
Werkelijk fantastisch Sander. Je hebt ons weer enorm geïnspireerd. Mag ik vragen waarmee je de krimpfolie verwarmd?
 
Gewoon met de föhn van mijn dochter Marc.
 
Terug
Bovenaan Onderaan