Afgelopen weekend de stoute schoenen aangetrokken om een hele beenham te bereiden, we hadden een feesie met plm 30 personen. Op de website bluesmoke het recept gelezen en dacht: Dat kunnen wij ook, VOAK BEJ TE BANGE. Bij de lokale slager heb ik een hele beenham gekocht met vel en bot, 7,5 kilo zwaar (? 5.50 p/k).
Pekelbadje gemaakt met kruidnagel, thijm, peperkorrels en mosterdzaad, daar heeft ie 30 uur in gezwommen.
Bluesmoke gaf aan dat de ham 10 uur gerookt moest worden, zij deden het in de Weber. Dit kon ik ook doen maar heb gekozen voor de rookton omdat hier makkelijker een groot stuk vlees in kan, tevens was ik van mening dat het makkelijker was de temperatuur relatief laag te houden. Om 12 uur 's middags begonnen de ton langzaam op te stoken met hout, daarna kooltjes in de la. De temperatuur kwam niet boven 100 C, dus nog maar een volle starter erbij in. Nog niet heet genoeg! Wilde de temp op plm. 140C hebben, de (Weber) kooltjes lukten het niet... Nog een paar keer getwijfeld om de weber aan te maken maar dom volhouden.
Tenslotte heb ik met eikenhoutjes een vuurtje gemaakt in de la die ik redelijk goed kon doceren.
Na ongeveer 7 uur (en heeeel vaak houtjes toevoegen en mijzelf niet vergeten natuurlijk...) was de kerntemperatuur 65C, tijd om te stoppen en het geheel in alufolie en kranten nog wat na te laten garen.
Helaas zijn de foto's van het aansnijden mislukt. Maar geloof mij, nog nooit zo'n lekkere beenham gehad, veel nieuwsgierige kijkers en iedereen smullen! Heb vast wat details vergeten, wil je meer weten dan hoor ik dat graag!

Pekelbadje gemaakt met kruidnagel, thijm, peperkorrels en mosterdzaad, daar heeft ie 30 uur in gezwommen.

Bluesmoke gaf aan dat de ham 10 uur gerookt moest worden, zij deden het in de Weber. Dit kon ik ook doen maar heb gekozen voor de rookton omdat hier makkelijker een groot stuk vlees in kan, tevens was ik van mening dat het makkelijker was de temperatuur relatief laag te houden. Om 12 uur 's middags begonnen de ton langzaam op te stoken met hout, daarna kooltjes in de la. De temperatuur kwam niet boven 100 C, dus nog maar een volle starter erbij in. Nog niet heet genoeg! Wilde de temp op plm. 140C hebben, de (Weber) kooltjes lukten het niet... Nog een paar keer getwijfeld om de weber aan te maken maar dom volhouden.

Tenslotte heb ik met eikenhoutjes een vuurtje gemaakt in de la die ik redelijk goed kon doceren.

Na ongeveer 7 uur (en heeeel vaak houtjes toevoegen en mijzelf niet vergeten natuurlijk...) was de kerntemperatuur 65C, tijd om te stoppen en het geheel in alufolie en kranten nog wat na te laten garen.

Helaas zijn de foto's van het aansnijden mislukt. Maar geloof mij, nog nooit zo'n lekkere beenham gehad, veel nieuwsgierige kijkers en iedereen smullen! Heb vast wat details vergeten, wil je meer weten dan hoor ik dat graag!