- Berichten
- 101
Tja, dan roep je tegen een leuke dame dat de gerookte zalm uit de supermarkt niet kan tippen aan zelf gerookte zalm... Dan maak je haar lekker met allerlei gerechten waarin die zelf gerookte zalm ZO lekker zou smaken... Dan is het wel even twijfelen of ze wil afspreken vanwege de leuke tijd op een feest, of vanwege de verhalen over mijn gerookte zalm....
In ieder geval alles uit de kast om de zalm perfect te maken!
Woensdag begonnen met deze zalm van de Makro:
Volgens het recept van Noskos (http://www.bbq-nl.com/2014/12/koud-gerookte-zalm.html) de zalm gepekeld en bereid. Paar aanpassingen: de jeneverbessen heb ik weggelaten en paar peperkorrels toegevoegd en heb gerookt met een combinatie van eik en beuken rookmot.
Vervolgens de zalm bedekken met het zout/ suiker/ kruiden mengels:
Voor dit de koelkast in ging voor 24 uur, heb ik er plastic folie overheen gedaan en daar plastic bakjes op gezet met daarin blikken tonijn.... tja, heb daar altijd veel van op voorraad. Zet er gewoon iets in wat gewicht heeft om zo het vocht uit de zalm te drukken.
Het drogen
Na 24 uur pekelen is het tijd om de zalm af te spoelen en af te deppen. Daarna weer in de koelkast om te drogen. Wederom 24 uur.... De zalm ziet er inmiddels geweldig uit en is ook heel stevig qua structuur.
Gerook
Vervolgens heb ik mijn koud rook generator ding gevuld met een combinatie van eiken mot en vooral beuk.
Daar gaat ie:
Deksel dicht en zorgen dat er wel lucht bij kan komen en dan hebben we witte rook:
Oke het duurde even... de rookgenerator stopte er opeens mee en heb dus wat langer gerookt dan 8 uur... Het werd nachtwerk (nou ja, tot het eind van de avond gerookt)
Resultaat
Tja en dan vergeet je een foto te maken van de vis na de rooksessie... Maar hoe fijn zag het er uit. Voor ik het wist was hij ook al aangesneden. MAAR, direct in de koelkast om de rooksmaak verder in te laten trekken. De smaak werd veel verfijnder door het koelen, wat een smaaksensatie!
Aangezien ik al wat foto's van het rookproces had gedeeld, waren de verwachtingen hoog gespannen... Dus alles goed voorbereid. Speltbroodjes lagen klaar, plakjes brie lagen klaar om op het broodje onder de grill te gaan smelten. De avocado heb ik pas aangesneden nadat het broodje was voorzien van brie, zalm en rucola. De avocado maakte het helemaal af qua smaak!
Het resultaat:
Helaas is het niet te proeven via de foto... maar wat een combinatie! Als je indruk wilt maken, dit is een goeie!
Nu op naar een overtreffend vervolg!
In ieder geval alles uit de kast om de zalm perfect te maken!
Woensdag begonnen met deze zalm van de Makro:
Volgens het recept van Noskos (http://www.bbq-nl.com/2014/12/koud-gerookte-zalm.html) de zalm gepekeld en bereid. Paar aanpassingen: de jeneverbessen heb ik weggelaten en paar peperkorrels toegevoegd en heb gerookt met een combinatie van eik en beuken rookmot.
Vervolgens de zalm bedekken met het zout/ suiker/ kruiden mengels:
Voor dit de koelkast in ging voor 24 uur, heb ik er plastic folie overheen gedaan en daar plastic bakjes op gezet met daarin blikken tonijn.... tja, heb daar altijd veel van op voorraad. Zet er gewoon iets in wat gewicht heeft om zo het vocht uit de zalm te drukken.
Het drogen
Na 24 uur pekelen is het tijd om de zalm af te spoelen en af te deppen. Daarna weer in de koelkast om te drogen. Wederom 24 uur.... De zalm ziet er inmiddels geweldig uit en is ook heel stevig qua structuur.
Gerook
Vervolgens heb ik mijn koud rook generator ding gevuld met een combinatie van eiken mot en vooral beuk.
Daar gaat ie:
Deksel dicht en zorgen dat er wel lucht bij kan komen en dan hebben we witte rook:
Oke het duurde even... de rookgenerator stopte er opeens mee en heb dus wat langer gerookt dan 8 uur... Het werd nachtwerk (nou ja, tot het eind van de avond gerookt)
Resultaat
Tja en dan vergeet je een foto te maken van de vis na de rooksessie... Maar hoe fijn zag het er uit. Voor ik het wist was hij ook al aangesneden. MAAR, direct in de koelkast om de rooksmaak verder in te laten trekken. De smaak werd veel verfijnder door het koelen, wat een smaaksensatie!
Aangezien ik al wat foto's van het rookproces had gedeeld, waren de verwachtingen hoog gespannen... Dus alles goed voorbereid. Speltbroodjes lagen klaar, plakjes brie lagen klaar om op het broodje onder de grill te gaan smelten. De avocado heb ik pas aangesneden nadat het broodje was voorzien van brie, zalm en rucola. De avocado maakte het helemaal af qua smaak!
Het resultaat:
Helaas is het niet te proeven via de foto... maar wat een combinatie! Als je indruk wilt maken, dit is een goeie!
Nu op naar een overtreffend vervolg!
