BasBQ
Beef en Steak

Ham te zout

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
Hallo heren slagers David,Bert
Mijn hammetje is veel te zout geworden.
Gebruikt: 6 eetlepels colorozzo op anderhalve liter water, 175gr niet afgestreken, (stom)
5 dagen in de brine gestaan.
Wat is nu precies de juiste verhouding, zodat het voor mij, en anderen niet meer mis kan gaan.
Alvast bedankt Henny.


Foto beetje donker, sorry
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
13.243
Dat is balen Henny, want het ziet er wel goed uit.

Als ik een afgestreken eetlepel zout weeg kom ik op 15 gram uit.

Dus met het recept van Bert, bourgondische ham, moet ik dan 6 eetlepels is 90 gram colorozo zout (0,6 % nitriet gebruiken) in 2 liter water.
Dan lat je hem 4 dagen in de pekeloplossing liggen.
 

david

Kooltjesharker
Berichten
183
90 gram of 174 gram zout is bijna 2 maal zoveel, denk dat daar de fout in zit.
Je had hem ook een uurtje in koud water kunnen uitwater, was ie minder zout geweest.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
10.632
Maar dat weet je dus niet als je het recept maakt ;)
 

Leo

Forum Meubilair
 
 
 
Berichten
11.373
is wel erg jammer, kan me voorstellen dat je best wel baalde.
Je foto's zien er dan weer wel heel erg lekker uit.
 

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
Leo zei:
is wel erg jammer, kan me voorstellen dat je best wel baalde.
Je foto's zien er dan weer wel heel erg lekker uit.

Ja was zeker balen Leo

En david ik denk dat 90 gram ook nog steeds te zout is.
 

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
Ik lees vanmiddag van Frist in chat 38 gram op 2 liter,
dus wat is nu juist, voor het weer mis gaat ?

 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
13.243
Henny vergeet die 38 gram was een fout door Google. :(
1 eetlepel zout weegt 15 gram! Dus Bert gebruikte 90 gram in zijn recept
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
13.243
david zei:
90 gram of 174 gram zout is bijna 2 maal zoveel, denk dat daar de fout in zit.
Je had hem ook een uurtje in koud water kunnen uitwater, was ie minder zout geweest.

David kan je na het pekelen al een stukje proeven om te kijken of het niet te zout is?
 

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
Frits zei:
Henny vergeet die 38 gram was een fout door Google. :(
1 eetlepel zout weegt 15 gram! Dus Bert gebruikte 90 gram in zijn recept

ok Frits bedankt ;)
 

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
Nu snap ik er helemaal niks meer van, nou lees ik dit weer op een hammetje van 1 a anderhalve kilo
recept van Wim puntham.

Ingredienten :

1 hampunt met of zonder zwoerd.

voor de brine ( 2 liter):

230 gr Colorozozout
3 takjes verse tijm
5 laurierblaadjes
1 eetlepel gebroken peperkorrels
8 knoflooktenen, gehalveerd
3 takjes verse rozemarijn fijngesneden
1 grote ui in grove stukken

Dit zou toch nog veel zouter moeten zijn als mijn ham ? :(
 

Bert

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.600
Ja en daar ligt een groot probleem.
Want wat is te zout? Daar verschillen de meningen tegenwoordig steeds meer over.
Vroeger ( 20 tot 25 jaar geleden) at iedereen te zout. Toen noemde men dat "Lekker hartig".
Tegenwoordig ligt het eten van zout per persoon steeds verder uit elkaar.
Eten jullie normaal weinig zout dan vind je het snel te zout.
Dus je zult ook een beetje moeten kijken wat voor jouw lekker is.
Daarom lopen de recepten vaak ook ver uit elkaar.
 

Bert

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.600
Je kunt het wel testen.
Als je de pekel gemaakt heb en je neemt er een lepel van dan mag dat best zout zijn.
Maar "trekt je tandvlees samen" en heb je zoiets van "gatver". Dan vind ik hem te zout.
Je kunt je pekel beter niet te zout maken maar dan moet je het vlees iets langer de tijd geven om door te zouten
 

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
Nou Bert ik ben best een zout of hartig liefhebber, dubbel zout op patat bv,
maar mijn hammetje met 175gr zout is echt niet meer te eten ;)
 

wim

Stoker
 
 
Berichten
266
@henny: als je iets verder in mijn draadje had gelezen dan had je gevonden dat ik al aangegeven heb dat deze ham inderdaad aan de zout kant was .
Ik gebruik nu iets van 60 Gr. Per liter en dat vinden wij prima.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
13.243
Wim 60 gram per liter komt bij het recept van Bert uit op 120 gram per twee liter.
Bert gebruikt slechts 90 gram per twee liter ;)
 

henny

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.216
wim zei:
@henny: als je iets verder in mijn draadje had gelezen dan had je gevonden dat ik al aangegeven heb dat deze ham inderdaad aan de zout kant was .
Ik gebruik nu iets van 60 Gr. Per liter en dat vinden wij prima.

Sorry Wim niet gezien :(
 

Bert

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.600
Ook nog even nagekeken hoeveel zout wij gebruiken voor het spuitpekelen. Dat is aanmerkelijk meer.
Op 1 liter koud water gaat dan 120 gram colorozozout.
 
Bovenaan Onderaan