BasBQ
Beef en Steak

Ham te zout

 
 
 

henny

Gemarineerd
Berichten
1.215
Hallo heren slagers David,Bert
Mijn hammetje is veel te zout geworden.
Gebruikt: 6 eetlepels colorozzo op anderhalve liter water, 175gr niet afgestreken, (stom)
5 dagen in de brine gestaan.
Wat is nu precies de juiste verhouding, zodat het voor mij, en anderen niet meer mis kan gaan.
Alvast bedankt Henny.

P9200063_zps96473039.jpg

Foto beetje donker, sorry
 
Dat is balen Henny, want het ziet er wel goed uit.

Als ik een afgestreken eetlepel zout weeg kom ik op 15 gram uit.

Dus met het recept van Bert, bourgondische ham, moet ik dan 6 eetlepels is 90 gram colorozo zout (0,6 % nitriet gebruiken) in 2 liter water.
Dan lat je hem 4 dagen in de pekeloplossing liggen.
 
90 gram of 174 gram zout is bijna 2 maal zoveel, denk dat daar de fout in zit.
Je had hem ook een uurtje in koud water kunnen uitwater, was ie minder zout geweest.
 
Maar dat weet je dus niet als je het recept maakt ;)
 
is wel erg jammer, kan me voorstellen dat je best wel baalde.
Je foto's zien er dan weer wel heel erg lekker uit.
 
Henny vergeet die 38 gram was een fout door Google. :(
1 eetlepel zout weegt 15 gram! Dus Bert gebruikte 90 gram in zijn recept
 
david zei:
90 gram of 174 gram zout is bijna 2 maal zoveel, denk dat daar de fout in zit.
Je had hem ook een uurtje in koud water kunnen uitwater, was ie minder zout geweest.

David kan je na het pekelen al een stukje proeven om te kijken of het niet te zout is?
 
Nu snap ik er helemaal niks meer van, nou lees ik dit weer op een hammetje van 1 a anderhalve kilo
recept van Wim puntham.

Ingredienten :

1 hampunt met of zonder zwoerd.

voor de brine ( 2 liter):

230 gr Colorozozout
3 takjes verse tijm
5 laurierblaadjes
1 eetlepel gebroken peperkorrels
8 knoflooktenen, gehalveerd
3 takjes verse rozemarijn fijngesneden
1 grote ui in grove stukken

Dit zou toch nog veel zouter moeten zijn als mijn ham ? :(
 
Ja en daar ligt een groot probleem.
Want wat is te zout? Daar verschillen de meningen tegenwoordig steeds meer over.
Vroeger ( 20 tot 25 jaar geleden) at iedereen te zout. Toen noemde men dat "Lekker hartig".
Tegenwoordig ligt het eten van zout per persoon steeds verder uit elkaar.
Eten jullie normaal weinig zout dan vind je het snel te zout.
Dus je zult ook een beetje moeten kijken wat voor jouw lekker is.
Daarom lopen de recepten vaak ook ver uit elkaar.
 
Je kunt het wel testen.
Als je de pekel gemaakt heb en je neemt er een lepel van dan mag dat best zout zijn.
Maar "trekt je tandvlees samen" en heb je zoiets van "gatver". Dan vind ik hem te zout.
Je kunt je pekel beter niet te zout maken maar dan moet je het vlees iets langer de tijd geven om door te zouten
 
@henny: als je iets verder in mijn draadje had gelezen dan had je gevonden dat ik al aangegeven heb dat deze ham inderdaad aan de zout kant was .
Ik gebruik nu iets van 60 Gr. Per liter en dat vinden wij prima.
 
Wim 60 gram per liter komt bij het recept van Bert uit op 120 gram per twee liter.
Bert gebruikt slechts 90 gram per twee liter ;)
 
Ook nog even nagekeken hoeveel zout wij gebruiken voor het spuitpekelen. Dat is aanmerkelijk meer.
Op 1 liter koud water gaat dan 120 gram colorozozout.
 
Terug
Bovenaan Onderaan