- Berichten
- 620
Zoals in het onderstaande draadje aangekondigd had ik op vakantie in Duitsland een schweinshaxe op de kop getikt bij de lokale super.
www.bbqgenootschap.nl
Ik had me voorgenomen om dit hier veel eerder te posten maar door omstandigheden was het er niet van gekomen, maar zie hier !
Wat is er gebeurd:
Op een mooie zondagochtend eerst wat recepten bekeken. Onder ander ook bij onze zusterclub in Duitsland www.grillsportverein.de
Uiteindelijk heb ik in grote lijnen het volgende gebruikt (https://www.bbqgenootschap.nl/threads/schweinshaxe-uit-polen.1137/) tnx @[U]willyowinki[/U] !
We hadden niet alle ingrediënten maar toch de pekel in elkaar gezet.
Daarna de haxe proberen in te snijden in een soort van ruitpatroon, dat valt niet mee met de botte "vakantiehuismessen" waarna het in de pekel kon
Na 3 dagen pekel de haxe drooggedept op de WGA gelegd met wat appelhout.
De WGA gedurende een uurtje of 4 redelijk stabiel weten te houden op een graat of 160/170
Het paste eigenlijk net niet maar ik had geen keus. Dus de WGA trok wat extra lucht, maar dat mocht de pret niet drukken.
Man, man wat begon het lekker te ruiken zeg !
Na een uurtje of 4,5 was de kerntemperatuur opgelopen tot 80 graden. Het idee was om het zwoerd nog even krokant te krijgen boven direct vuur. Dit is helaas niet helemaal gelukt. Maar dat proberen we een volgende keer nog eens!
Het eindresultaat was super, de pekel had goed zijn werk gedaan, de smaken waren er mooi doorheen getrokken.
Al met al een leuke belevenis om niet snel te vergeten!
Varkenspoot - Schweinshaxe
Hallo allemaal, Zondag heb ik voor het eerst een varkenspoot klaargemaakt. Dit stond al een tijdje op de planning (en hij lag ook al een tijdje in de vriezer) en ik vond het er nu wel eens tijd voor. Ik heb dit een keer in Oost Europa gegeten en ik was er toen helemaal weg van. Ik wilde eens...

Ik had me voorgenomen om dit hier veel eerder te posten maar door omstandigheden was het er niet van gekomen, maar zie hier !
Wat is er gebeurd:
Op een mooie zondagochtend eerst wat recepten bekeken. Onder ander ook bij onze zusterclub in Duitsland www.grillsportverein.de
Uiteindelijk heb ik in grote lijnen het volgende gebruikt (https://www.bbqgenootschap.nl/threads/schweinshaxe-uit-polen.1137/) tnx @[U]willyowinki[/U] !
We hadden niet alle ingrediënten maar toch de pekel in elkaar gezet.
- 4,5 liter gewoon drinkwater
- 1 cup gehakte (rode) ui
- 5 laurierblaadjes
- 8 knoflookteentjes in blokjes
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 " " zwarte gemalen peper
- 1 " " provinciaalse kruiden (hadden we bij ons toevallig)
- 1/2 cup bruine suiker
- 350 gr gewoon zout
Daarna de haxe proberen in te snijden in een soort van ruitpatroon, dat valt niet mee met de botte "vakantiehuismessen" waarna het in de pekel kon
Na 3 dagen pekel de haxe drooggedept op de WGA gelegd met wat appelhout.
De WGA gedurende een uurtje of 4 redelijk stabiel weten te houden op een graat of 160/170
Het paste eigenlijk net niet maar ik had geen keus. Dus de WGA trok wat extra lucht, maar dat mocht de pret niet drukken.
Man, man wat begon het lekker te ruiken zeg !
Na een uurtje of 4,5 was de kerntemperatuur opgelopen tot 80 graden. Het idee was om het zwoerd nog even krokant te krijgen boven direct vuur. Dit is helaas niet helemaal gelukt. Maar dat proberen we een volgende keer nog eens!
Het eindresultaat was super, de pekel had goed zijn werk gedaan, de smaken waren er mooi doorheen getrokken.
Al met al een leuke belevenis om niet snel te vergeten!