BasBQ
Beef en Steak

Groente: Kimchi van tante Miho

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
DSC_1589.JPG

Voor het pekelen (3 Chinese kolen):

100 tot 150 gram zeezout per liter water. Ik doe altijd 100 gram
Chinese kool halveren (grotere kolen in 4 stukken)
5 a 6 uur in het zoute water laten pekelen, tijdens dit proces de kool af en toe draaien en wisselen.
Daarna de kool spoelen in schoon water (3 a 4 keer)
De kool moet dan nog zoutig smaken (proeven ter controle).
De gespoelde kool goed uit laten lekken.

Saus: voor 2 tot 3 Chinese kolen.

1/2 liter water aan de kook brengen met 1 el. (15 gram.) Zeezout, 10 minuten afgedekt laten afkoelen.
In het water 2 tenen knoflook (gestampt) en 2 stuks bosui (lenteui) fijngesneden doen.
5 a 6 el. gedroogde rode peper (grof gemalen/gestampt). http://www.aziatische-ingredienten.nl/koreaans-peperpoeder/

Uitgelekte kool (na +/- 1 uur) insmeren met de pepersaus (blad voor blad)
Daarna in gesteriliseerde wekpotten, stevig aandrukken en de gesloten potten op een koele donkere plaats laten fermenteren voor ongeveer 1 week. (aanvullen met overgebleven pepersaus tot alles net onder de vloeistof staat)
Na 2 tot 3 weken fermenteren vinden wij de Kimchi nog lekkerder, hij gaat wel na 1-2 weken de koelkast in en is dan nog enkele maanden (zeker 2 tot 3 maanden) houdbaar.

Edit:
De Kimchi 2 tot 3 weken laten fermenteren op een temperatuur tussen de 18 en 21 graden Celsius, warmer wordt het niet lekkerder van.
Ga je lager in temperatuur dan duurt het process langer maar wordt de smaak complexer, onder de 10 graden kan het wel oplopen tot 6 maanden
De Kimchi is goed als het een ph-waarde van 4,6 heeft (zuurgraad), of als het lekker smaakt (kwestie van uitproberen door na 1, 2, en 3 weken te proeven).
Het fermentatie process stopt als je de pot in de koelkast zet.
ph teststrookjes zijn te koop bij fermentatie winkels / webshops (brouwwinkels)


Kan ook vers als salade worden gegeten, dan niet laten fermenteren.

Kimchi bestaat reeds sinds de oudheid. Er zijn aanwijzingen dat het vervaardigen van kimchi 2600 tot 3000 jaar oud kan zijn
Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie , yoghurt en linzen. Kimchi zit vol vitamines, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine C. Daarnaast is het rijk aan vezels, calcium, en aan melkzuurbacterien (voornamelijk van de geslachten Weiserella en Leuconostoc). Dat SARS niet zo sterk verspreid was in Korea, wordt onder andere toegedicht aan het vele Kimchi dat de Koreanen eten. Kimchi voorkomt gistinfecties en er wordt zelfs van beweerd, dat het een voorkomende werking op kanker heeft, hoewel er ook studies bestaan die het tegendeel beweren. Zo zouden de stoffen in de pepers aan de ene kant prostaatkanker helpen tegen te gaan, maar bij overmatig gebruik juist weer slokdarmkanker kunnen veroorzaken.

Tante Miho is echt mijn Koreaanse tante, woont na 26 jaar in NL, nu met mijn oom in Korea.


DSC_1577.JPG


DSC_1581.JPG


DSC_1582.JPG


DSC_1588.JPG
 
Laatst bewerkt:

Lin

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.301
Ziet er mooi uit maar ik heb hier nog nooit van gehoord. Hoe eet je dit dan precies? Weer warm gemaakt met rijst ofzo? Of gewoon koud?
 

MarBQ

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
3.192
Kimchi is een Koreaans bijgerecht wat eigenlijk bij elke gang niet ontbreekt.
Het wordt koud gegeten maar ook wel in warme gerechten gebruikt.
Voor mij is koreaans eten zonder kimchi geen koreaans eten!!
Ewald; Thanx voor het delen!!
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
MarBQ zei:
Kimchi is een Koreaans bijgerecht wat eigenlijk bij elke gang niet ontbreekt.
Het wordt koud gegeten maar ook wel in warme gerechten gebruikt.
Voor mij is koreaans eten zonder kimchi geen koreaans eten!!
Ewald; Thanx voor het delen!!

Ik had het niet mooier/duidelijker kunnen verwoorden.
Thanx
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
Weet je wat een killer is, broodje Pulled Pork met Kimchi, zo yummie
 

Lin

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.301
Nou.... Denk dat ik dit maar eens moet proberen. Culinaire reis via het genootschap hihi.
 

Leo

Forum Meubilair
 
 
 
Berichten
11.363
lekker hoor, bedankt voor het delen
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
1 week fermenteren vinden wij iets te kort eigenlijk, hij is dan wel erg lekker maar na 2-3 weken is hij nog lekkerder we zetten de potten na 1 a 2  wel in de koelkast.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
Extra informatie (edit) over fermenteren, tijd en temperatuur en zuurgraad (ph) toegevoegd aan het recept
 
Bovenaan Onderaan