- Berichten
- 5.503
Voor het pekelen (3 Chinese kolen):
100 gram zeezout per liter water. Ik doe altijd 5-7 liter water, dus 500-700 gram zout totaal voor 3 Chinese kolen.
Chinese kool halveren (grotere kolen in 4 stukken)
5 a 6 uur in het zoute water laten pekelen, tijdens dit proces de kool af en toe draaien en wisselen.
Daarna de kool spoelen in schoon water (3 a 4 keer)
De kool moet dan nog zoutig smaken (proeven ter controle).
De gespoelde kool goed uit laten lekken.
Saus: voor 2 tot 3 Chinese kolen.
1/2 liter water aan de kook brengen met 1 el. (15 gram.) Zeezout, 10 minuten afgedekt laten afkoelen.
In het water 2 tenen knoflook (gestampt) en 2 stuks bosui (lenteui) fijngesneden doen.
5 a 6 el. gedroogde rode peperpoeder (Gochugaru) http://www.aziatische-ingredienten.nl/koreaans-peperpoeder/
Uitgelekte kool (na +/- 1 uur) insmeren met de pepersaus (blad voor blad)
Daarna in gesteriliseerde wekpotten, stevig aandrukken en de gesloten potten op een koele donkere plaats laten fermenteren voor ongeveer 1 week. (aanvullen met overgebleven pepersaus tot alles onder de vloeistof staat)
Na 2 tot 3 weken fermenteren vinden wij de Kimchi nog lekkerder, hij gaat wel na 1-2 weken de koelkast in en is dan nog enkele maanden (zeker 2 tot 3 maanden) houdbaar.
Edit:
De Kimchi 2 tot 3 weken laten fermenteren op een temperatuur tussen de 18 en 21 graden Celsius, warmer wordt het niet lekkerder van.
Ga je lager in temperatuur dan duurt het process langer maar wordt de smaak complexer, onder de 10 graden kan het wel oplopen tot 6 maanden
De Kimchi is goed als het een ph-waarde van 4,6 heeft (zuurgraad), of als het lekker smaakt (kwestie van uitproberen door na 1, 2, en 3 weken te proeven).
Het fermentatie process stopt als je de pot in de koelkast zet.
ph teststrookjes zijn te koop bij fermentatie winkels / webshops (brouwwinkels)
Kan ook vers als salade worden gegeten, dan niet laten fermenteren.
Kimchi bestaat reeds sinds de oudheid. Er zijn aanwijzingen dat het vervaardigen van kimchi 2600 tot 3000 jaar oud kan zijn
Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie , yoghurt en linzen. Kimchi zit vol vitamines, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine C. Daarnaast is het rijk aan vezels, calcium, en aan melkzuurbacterien (voornamelijk van de geslachten Weiserella en Leuconostoc). Dat SARS niet zo sterk verspreid was in Korea, wordt onder andere toegedicht aan het vele Kimchi dat de Koreanen eten. Kimchi voorkomt gistinfecties en er wordt zelfs van beweerd, dat het een voorkomende werking op kanker heeft, hoewel er ook studies bestaan die het tegendeel beweren. Zo zouden de stoffen in de pepers aan de ene kant prostaatkanker helpen tegen te gaan, maar bij overmatig gebruik juist weer slokdarmkanker kunnen veroorzaken.
Tante Miho is echt mijn Koreaanse tante, woont na 26 jaar in NL, nu met mijn oom in Zuid Korea.
Laatst bewerkt: