BasBQ
Beef en Steak

Gerookte spartel

 
 

Eefje

Kooltjesharker
Berichten
110
Gister lekker vis aan het verkopen geweest op de markt, ineens idee: hoogste tijd om eens z?lf zalmforel roken in de wsm. 2 mooie mee genomen om het eens uit te proberen. Het recept wat ik gebruikt heb was van Smokey John gevonden via het www & google.

ec70e29ac74421834bf316ee81738672.jpg


Vis even gespoeld en vooral het slijm er af.

85b1580caa608000f0203dafa0d91a38.jpg


ce0b93e7711bd00c56c17f1ae8f99d8d.jpg


Pekel gemaakt met water, zout, peperkorrels, kruidnagel, laurier en jeneverbes.

9f5fb52171903a5f400a231dd8aa4d58.jpg


ddf217590c9180c4cebfc60301fcdda2.jpg


Vis 2 uur pekelen. Ondertussen zelf een rookrekje in elkaar geflanst van stukken draadeind en een servettenhouder. Weber maakt ze ook maar niet voor de kleinste versie.... en een flinke kosten besparing!

1062c0174d6ccd07f30baf01142632b3.jpg


Na het pekelbad een uurtje laten drogen in de wind.

b1a99367af88dce5135255a3d712388e.jpg


Het rekje past prima en de vis hangt denk ik ver genoeg van de warmtebron om niet te hard te garen.

39b69a99482f1eefb329b61096b4e6cf.jpg


24ebe28f9d7b1bce674e4a14c7f036ab.jpg


Foto's halverwege het roken, kleur zit er al mooi op.

c56335f726c83862306e6ff302b462c6.jpg


Bij een temperatuur van 65 uit de wsm gehaald, voelt stevig maar niet hard. Nog ff opgehangen om aftekoelen.... Hoelang kan ik er afblijven om te proeven?

21b05ab71f64327218ff54201191f74e.jpg


Gelukkig komt de wederhelft snel thuis voor het eten, zalmforel maar even schoongemaakt, niet makkelijk was nog erg zacht, denk volgende x nachtje in de koelkast zodat de vetten wat stollen dan is hij mooier te fileren. Smaak was erg lekker, niet zout maar van de kruiden proefde ik niet heel veel terug. De rooksmaak was heel zacht, ik heb kersenchunks gebruikt en op het laatst wat appelsnippers.
 
Mooi hoor, lijkt me lekker
 
Inventief rek! Mooi gedaan en de rest ziet er ook wel heerlijk uit zeg maar :>
 
Mooie sessie, erg gaaf dat roken.
Moet toch eens wat bedenken om zo iets op mijn BGE te doen, of heeft iemand dat hier al bedacht?.
 
lekkerr, ik heb tot nu toe alleen makreel, poon en kabeljauw gedaan. Toch maar eens gauw wat forellen halen bij mijn visboer op de markt. Mooi rekje trouwens zeg. Ik heb zelf de originele van Weber, maar deze is heel mooi en waarschijnlijk een heel stuk goedkoper.
 
Eddeped zei:
lekkerr, ik heb tot nu toe alleen makreel, poon en kabeljauw gedaan. Toch maar eens gauw wat forellen halen bij mijn visboer op de markt. Mooi rekje trouwens zeg. Ik heb zelf de originele van Weber, maar deze is heel mooi en waarschijnlijk een heel stuk goedkoper.
Ik heb de kleinste wsm en daar wordt geen rekje voor gemaakt dus zelf maar iets in elkaar geflanst tot grote tevredenheid van mijn thuis-penningmeester/vrouw. Schept weer wat goodwill richting komende grote(re) bbq aankopen ;)
Ze zijn wel te bestellen in Denemarken, heel mooi gemaakt maar geloof rond de ?100 met verzenden, dus voorlopig werkt dit ook prima.

Poon en makreel ga ik ook nog mee aan de slag! Verkoop zelf vis dus kan 's ochtends meteen als eerste kiezen  :)
 
Fantastisch visjes zeg... heel mooi gedaan!

Ik vind de inventiviteit van het drogen in de wind / hangen in de schuur ook heerlijk.

Fijne fotootjes dus, dank je voor het delen!
 
Terug
Bovenaan Onderaan