Nadat ik op mijn nieuwe WSM 47, vorige week, MOINK balls en ribbels heb gemaakt was het deze week tijd voor gerookte kipfilets. Aangezien wij veel van deze kippetjes eten werd het tijd ze zelf te maken.
Omdat alles wat ik doe de eerste keer is heb ik me eerst even ingelezen in de hoe en wat. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan volgens een recept van Noskos.
Op vrijdag avond heb ik een pekelbadje gemaakt met de volgende ingredi?nten:
3 liter water
300 gram zout
300 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel gekneusde peperkorrels
1 eetlepel tijm
0,5 theelepel rozemarijn
5 laurierblaadjes
Dit pekelbadje heb ik af laten koelen om vervolgens een nachtje in de koelkast te laten rusten.
De volgende dag, in de ochtend, het pekelbadje uit de koelkast gehaald om een uur later de kippetjes voor een uurtje er te laten "pekelen".

Na dit uur de tokkies drooggemaakt met keuken papier en een halfuur laten drogen.

In de tussentijd heb ik de WSM klaargemaakt en stabiel op 120 graden weten te krijgen.
Na het drogen van de kip mochten ze op de Q!! Tegelijkertijd met de kip, 3 kleine blokjes kersenhout tussen de kolen voor het rokertje.

Tot hier ging het helemaal goed.
De kerntemperatuur van de kippen liep er snel op. Na even meer dan een uur zaten ze al op 60 graden. Er vanuit gaande dat de kippetjes een uur of 4 de tijd nodig hebben (hier en daar gelezen) vond ik dit erg snel.
Vanaf hier heb ik een fout gemaakt. Op de een of andere manier had ik geen vertrouwen in de temp. meter. Deze is nieuw en vertrouwde ik niet helemaal. Omdat deze temperatuur zo snel op liep heb de probe uit de kip gehaald om er een aantal testen mee te doen. Eenmaal uitgeklooid heb ik alles weer geinstalleerd. Tot mijn schrik zat de kerntemperatuur al op 80 graden http://www.bbqgenootschap.nl/forum/Smileys/yahoo/13.gif. Ook qua kleur waren ze niet helemaal zoals gehoopt.

De uiteindelijke rooksmaak was zeer goed aanwezig. Misschien een beetje te veel. De kip was veel te droog, niet geheel gek natuurlijk aangezien ze een kerntemp. van 80 graden hadden. De uiteindelijke kleur is echt jammer.
Ik heb een heel aantal dingen van deze sessie geleerd:
- temperatuur gewoon op 105/110 graden zetten
- in eerste instantie een blokje minder hout erbij
- vertrouw dat gekke temp. metertje gewoon
Deze sessie triggert me gigantisch om volgende week wel een mooi kippetje te roken.
Mochten er nog aanvullingen zijn hoor ik deze natuurlijk graag!!
Omdat alles wat ik doe de eerste keer is heb ik me eerst even ingelezen in de hoe en wat. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan volgens een recept van Noskos.
Op vrijdag avond heb ik een pekelbadje gemaakt met de volgende ingredi?nten:
3 liter water
300 gram zout
300 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel gekneusde peperkorrels
1 eetlepel tijm
0,5 theelepel rozemarijn
5 laurierblaadjes
Dit pekelbadje heb ik af laten koelen om vervolgens een nachtje in de koelkast te laten rusten.
De volgende dag, in de ochtend, het pekelbadje uit de koelkast gehaald om een uur later de kippetjes voor een uurtje er te laten "pekelen".

Na dit uur de tokkies drooggemaakt met keuken papier en een halfuur laten drogen.

In de tussentijd heb ik de WSM klaargemaakt en stabiel op 120 graden weten te krijgen.
Na het drogen van de kip mochten ze op de Q!! Tegelijkertijd met de kip, 3 kleine blokjes kersenhout tussen de kolen voor het rokertje.

Tot hier ging het helemaal goed.
De kerntemperatuur van de kippen liep er snel op. Na even meer dan een uur zaten ze al op 60 graden. Er vanuit gaande dat de kippetjes een uur of 4 de tijd nodig hebben (hier en daar gelezen) vond ik dit erg snel.
Vanaf hier heb ik een fout gemaakt. Op de een of andere manier had ik geen vertrouwen in de temp. meter. Deze is nieuw en vertrouwde ik niet helemaal. Omdat deze temperatuur zo snel op liep heb de probe uit de kip gehaald om er een aantal testen mee te doen. Eenmaal uitgeklooid heb ik alles weer geinstalleerd. Tot mijn schrik zat de kerntemperatuur al op 80 graden http://www.bbqgenootschap.nl/forum/Smileys/yahoo/13.gif. Ook qua kleur waren ze niet helemaal zoals gehoopt.

De uiteindelijke rooksmaak was zeer goed aanwezig. Misschien een beetje te veel. De kip was veel te droog, niet geheel gek natuurlijk aangezien ze een kerntemp. van 80 graden hadden. De uiteindelijke kleur is echt jammer.
Ik heb een heel aantal dingen van deze sessie geleerd:
- temperatuur gewoon op 105/110 graden zetten
- in eerste instantie een blokje minder hout erbij
- vertrouw dat gekke temp. metertje gewoon
Deze sessie triggert me gigantisch om volgende week wel een mooi kippetje te roken.
Mochten er nog aanvullingen zijn hoor ik deze natuurlijk graag!!