Beef en Steak

Gedroogde bacon/spek

BertM zei:
Witte ( of groene) plukjes is niet erg, kun je rustig laten zitten. Zwart, dan heb je een probleem.
Als je nu Al twijfelt, lijkt me charcuterie niet de goede hobby.

Tja, dit is mijn allereerste poging en schimmel op rauw vlees voelt nog heel onnatuurlijk aan.
Kan het kwaad om de schimmel weg te vegen met water en azijn?
Zal eens plaatjes gaan kijken van goede en slechte schimmels.

Na poging 10 zal de twijfel stukken minder zijn. ;)


 
Mooie kleurtjes allemaal.  :)
Heb nu 14% gewichtsverlies.
Ik word steeds nieuwsgieriger naar het eind resultaat.

5c8f2dad1a80330f953422154caffff2_zps33d5f7e8.jpg


b6a272ea84b5e95ccdb1161c556bdf66_zps8a7b5874.jpg

 
Eddeped zei:
Oei, is dat nog goed?

Goede vraag.


Het stinkt niet. Integendeel zelfs. Er komt een heerlijke gerijpt vlees aroma vanaf.

Het stuk vlees begint ook heel compact aan te voelen.
Volgens mij droogt het heel mooi op.

Zolang het vlees niet wegloopt zal het nog goed wezen vermoed ik.  8-}
 
Oef, bij die kleurtjes zou ik toch gaan twijfelen.
Ik hoop dat 1 van de experts (ik ben dat dus niet) nog op kan reageren
 
Wanneer mag je gaan proeven?
 
Sander72 zei:
Wanneer mag je gaan proeven?

Ik denk dat ik voor 30 tot 35% gewichtsverlies ga of t/m 2de kerstdag.
Net wat het eerste komt.

Moet ook nog uitzoeken wat ik allemaal met het eindresultaat kan gaan doen, haha
 
Weer 2 weekjes verder en de schimmel is niet verder gaan woekeren.
Het gewichtsverlies is nu 22% en het vlees voelt hard aan.
Kan niet wachten om een stukje te proeven.

bf88cfdcf339cf60f8aded8395a45062_zps42f63a39.jpg


Ik heb al het schimmel eraf gehaald en goed ingesmeerd met azijn.
En nu terug in de kelder.

Wellicht dat ik met kerst een helft ga bewaren en de rest ga proeven.  :)

Dit ziet er toch erg goed uit.
df7b7b17732a1dd8e6cd4cb54b65eee1_zpsde07bbc5.jpg

 
Mooi spekkie weer.... eng hoor die groen-grijze begroeiing!
 
Nadat ik de laatste keer alle schimmel heb weggehaald is er niks meer terug gekomen.
Zit nu op 25% gewichtsverlies. Het vlees begint nu echt hard te worden en reukt nog steeds goed.
Ik denk dat ik volgende week ga proeven.

Hier plaatje van vanavond.
8e0d00be66995e8e19662e0f88a8a2da_zps18985279.jpg
 
Aangezien je als ik het goed begrijp over de maand zit met drogen, vraag ik mij
af of je niet instacture #2 had moeten gebruiken. Als ik het goed begrijp wordt die
zout gebruikt bij rijping langer dan een maand omdat daar naast nitriet ook nitraat
aan is toegevoegd.
 
Ik kon gewoon niet meer wachten en heb het vlees in plakjes gesneden.

837b54b4d4e14e006b3179cb4c016b27_zps5eb34a47.jpg


En natuurlijk een stukje geproefd.
Rauw vind ik het te vet maar er zit een goede rauwe ham achtige smaak aan.

Ook een stukje in de pan.

3e866d5172f3ca9b79170ef905ec28af_zps3ad77f02.jpg


Het is niet tien keer beter dan normale zelf gemaakte bacon maar get heeft toch wel iets extra's.
Maar dat kan ook komen omdat ik er zolang op moest wachten.
 
Terug
Bovenaan Onderaan