BasBQ
Beef en Steak

Fotowedstrijd april. Pollo con molé poblano

 
 
 
 

Peter64

Gerijpt
Berichten
4.643
Wie verzint zich een onderwerp om iets met chocolade van de Q te maken. Ik kom dan niet verder als toetjes en koekjes.
Laat ik nou met beide, behalve opeten, geen enkele feeling hebben.
Dan toch maar eens gaan googlen. Kom ik een recept tegen van kip in chocolade saus. Wie verzint zich dat nu weer.
Maar goed, weer wat extra research gedaan en voila een recept (van AH) gevonden van Pollo con molé poblano wat vrij vertaald
kip in pittige chocolade saus is.
Naar goed gebruikt heb ik het recept naar eigen goeddunken iets aangepast.

Voor de pittige chocolade saus (mexicaanse molé):
- 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 el olie, 1/2 spaanse peper
- 2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1/2 tl gekneusde kruidnagel, 1/2 tl kaneel en 1/2 tl chilivlokken
- 200 ml water, 50 ml ketchup, 1/2 blokje kippenbouillon
- 40 gr, pure chocolade > 70%

IMG_4504.JPG


Voor de pollo:
- 500 gr. kipdij filet. Gekruid met dezelfde kruiden als in de saus

IMG_4506.JPG

Bijgerechten
- Paprika salade met limoen en koriander, gekookte witte rijst.

IMG_4508.JPG


De Q opgestookt naar een dome temperatuur van 150 C. Ivm verbranding van de saus en de kip de temperatuur niet te hoog laten worden.
De saus gemaakt in een kleine skillet. Ui, knoflook, kruiden en spaanse peper gefruit in de olie. Vervolgens water, ketchup en een half bouillon blokje toegevoegd.
Lekker laten inkoken.

IMG_4509.JPG
IMG_4511.JPG



IMG_4512.jpg


Daarna de chocolade toegevoegd en goed doorgeroerd.

IMG_4513.jpg


Ik heb besloten om de saus niet glad te mixeren. Hou wel van een beetje structuur in de saus.
Molé warm gehouden in een ovenschaaltje.


IMG_4514.JPG


Ondertussen de kippendijtjes langzaam laten garen tot een kerntemperatuur van 73 C. De mooiste stukjes geselecteerd en in de (schoon gemaakte) skillet gedaan.
Saus even doorgewarmd en over de stukjes kip geschept.

IMG_4307.jpg


Ja, en dan komt het weer. Probeer maar eens een leuke opstelling voor een foto te maken. Is niet mijn dingetje....

IMG_4309.jpg


Maar nu het eind resultaat qua smaak.
Dit was verbluffend lekker. Pittig en kruidig, maar niet overheersend en met een zachte structuur. Heerlijk. Nooit verwacht.
Is een aanrader en komt nog eens terug op het menu.

IMG_4311.jpg
 
Leuk verslag Peter. Ik vind het wel tof om te lezen dat dit blijkbaar zo'n goede combinatie is. Nu wil ik het ook proberen. Nu je het al eens gemaakt heb, wat zou je volgende keer anders doen?
 
Leuk verslag Peter. Ik vind het wel tof om te lezen dat dit blijkbaar zo'n goede combinatie is. Nu wil ik het ook proberen. Nu je het al eens gemaakt heb, wat zou je volgende keer anders doen?
Hangt een beetje van de eters af. Voor bv kinderen zou ik de spaanse peper of chilivlokken weg laten en wat meer chocolade toevoegen.
De functie van de ketchup is mij ook nog niet duidelijk. Dus eventueel skippen en een tomaatje erdoor bakken.
 
Hangt een beetje van de eters af. Voor bv kinderen zou ik de spaanse peper of chilivlokken weg laten en wat meer chocolade toevoegen.
De functie van de ketchup is mij ook nog niet duidelijk. Dus eventueel skippen en een tomaatje erdoor bakken.

Was de saus erg zoet? Ketchup zit natuurlijk wel vol met suiker. Dat zoete element mis je misschien wel als je er een tomaat voor gebruikt.

Ik ga het gewoon gauw eens maken. Ben nu zo benieuwd 😁
 
Was de saus erg zoet? Ketchup zit natuurlijk wel vol met suiker. Dat zoete element mis je misschien wel als je er een tomaat voor gebruikt.

Ik ga het gewoon gauw eens maken. Ben nu zo benieuwd 😁
Nee Marc, is niet zoet maar pittig met een lichte cacao smaak. Gebruik zelf altijd ketchup met minder suiker. (gebruik trouwens ook zelden zout). Voor mijn smaak mis ik nl beiden niet. Maar dat is uiteraard persoonlijk.
 
Lekkere feeling erbij zo, mooi gemaakt
 
Heerlijk verslag weer Peter.
Je maak mij nu ook razend benieuwd naar dit gerecht. Lekker veel plaatjes van het bereiden TOP.
En dat maken van een eindfoto vind ik ook drama. Hoe krijg je nou alles een beetje leuk op de foto... De laatste met de skillet is top, een echte BBQ foto. Je hebt er iig veel lol aan beleefd en goed gegeten. Dat is ook niet geheel onbelangrijk.
 
Lekker man! Dat is het mooie aan de mole, hij is nergens hetzelfde 😄 Ketchup skippen en tomaten roosteren en toevoegen is een hele fijne toevoeging qua smaak 😉
 
Wat een leuk recept, wil ik ook wel eens proberen.
 
Jeetje dit is weer echt een leuk nieuwe recept! Ik ga mij er ook eens een beetje in dit recept verdiepen, lijkt mij heerlijk met een goed wijntje erbij!
 
Mooi gemaakt Peter, ik ben al een paar keer die mole met kip tegen gekomen, ik ga me daar toch maar eens verder in verdiepen, succes met de fotowedstrijd
 
Mooi uigebreid verslag Peter ziet er heel lekker uit.
Succes met de fotowedstrijd(y)
 
Mooi gedaan Peter! Ach zo'n foto... als je maar vooral heel lekker eet, toch? Maar begrijp ik nou dat je alleen met Spaanse peper hebt gewerkt en geen poblano? Man, dat zou je echt eens moeten proberen! Poblano, mulato, ancho, passilla, er zijn zoveel mooie gedroogde, fruitige, aardse varianten... die rode Spaanse geeft pit, maar er zit zoveel meer diepgang in deze varianten. In combinatie met koffie en chocolade in je stoofpotjes. Waanzinnige chili kun je daar mee maken! Ik stuur je binnenkort toch al wat toe, dan heb ik een verrassing voor je!
 
Mooi gedaan Peter! Ach zo'n foto... als je maar vooral heel lekker eet, toch? Maar begrijp ik nou dat je alleen met Spaanse peper hebt gewerkt en geen poblano? Man, dat zou je echt eens moeten proberen! Poblano, mulato, ancho, passilla, er zijn zoveel mooie gedroogde, fruitige, aardse varianten... die rode Spaanse geeft pit, maar er zit zoveel meer diepgang in deze varianten. In combinatie met koffie en chocolade in je stoofpotjes. Waanzinnige chili kun je daar mee maken! Ik stuur je binnenkort toch al wat toe, dan heb ik een verrassing voor je!
Dat klopt. Ik ken die poblano's wel, maar heb ze niet echt gebruikt. Weer eens op de markt / hanos gaan neuzen.
👍
 
ziet er fantastisch uit Peter.
Nu wil ik dit ook. Je heb me overgehaald met je reportage.
Hup, op de todo met dit recept. Nu al honger.

dank voor het delen (y)
 
Nou @Peter64 , het smaakt echt geweldig. Ik heb de mole gisteravond al gemaakt. Heb er een fantastische peper van foodporn in gedaan, gepureerd en in laten koken tot een lekkere lobbig saus. Het was echt een verassing. Wat een smaak.
Ook hier een blijvertje.
@Peter64 en @Sander72 bedankt. Wat een leuke ontdekking was dit.
20210513_182434.jpg
 
Nou @Peter64 , het smaakt echt geweldig. Ik heb de mole gisteravond al gemaakt. Heb er een fantastische peper van foodporn in gedaan, gepureerd en in laten koken tot een lekkere lobbig saus. Het was echt een verassing. Wat een smaak.

Hey Rick, fijn dat het zo goed bevallen is. Geweldig.
 
Goed verhaal, met smaak gelezen

Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk
 
Terug
Bovenaan Onderaan