- Berichten
- 115
Vandaag was de vuurdoop van mijn Razzo : kalfsribben \o/
Omdat ik nog zo'n 30 kilo houtskool had liggen, en het toch eerst deels op moet om ruimte te maken voor briketten, heb ik houtskool gebruikt (Black Ranch Red Kwakkieracha uit Argentini?) in plaats van briketten, . Het was wel de laatste keer dat ik deze BR heb gebruikt,: Er kwam me toch een nare ammonia-lucht vanaf... :-S en zonder die ammoniaklucht was de geur van de rook ook niet echt geweldig. Het rook alsof er iets in brand stond in plaats van een lekkere barbecue-geur. Gelukkig is dat niet op het vlees geslagen en werd dat beter toen ik er twee blokjes appelhout bij deed.
Om 11:00 gingen ze er op:

(klikbaar)
De gebruikte rub is gewoon grove peper en grof zout, 1 op 1. Verder heb ik het membraan aan de onderkant er op laten zitten en 3-2-1 aangehouden. Gezien de dikte van de ribs had ik liever 2-2-1 gedaan, maar dat kwam agenda-technisch niet uit.
Ik moest tussendoor dus even weg en toen ik terugkwam, tegen het einde van de eerste drie uur, was de temperatuur ingekakt naar 90C. Die 3 uur in plaats van 2 was dus zo gek nog niet...
Ik kreeg de temperatuur niet meer omhoog ondanks dat ik as had losgetikt en de vents helemaal open had gezet. Uiteindelijk heb ik wat grote stukken houtskool toegevoegd en toen begon de temperatuur weer te stijgen. Ik was dus gewoon te zuinig met het houtskool.

Na de eerste drie uur heb ik ze in alufolie gewrapt met apple cider vinegar en wat Stockyard Southern Blues.
Na weer twee uur in de folie te heb ik ze weer ingesmeerd met diezelfde saus en gingen ze er nog een uurtje op:

Hier liggen ze te rusten op het bord:

Het eindresultaat:

Ze waren lekker, maar ik moet zeggen dat ik toch wel verbaasd was. Het leek namelijk verdomd veel op varkens-spareribs, maar dan wat vetter, stevigere bite en het membraan aan de onderkant was beduidend stugger. Ik had meer een rund-smaak verwacht, maar goed...het waren ook mijn eerste kalfsribben en ik had dus sowieso geen idee hoe die zouden smaken.
Wat me opviel was dat ik wel dat ik 2x zoveel houtskool heb gebruikt dan in mijn KJJ.
De plastic draaidoppen waren een vooruitgang t.o.v. de draaischijf mijn oude Weber, maar tijdens het laatste uurtje werden ze toch wel flink warm en wilde ik ze eigenlijk niet te lang vast houden. Daarnaast moet ik de thermometer even checken denk ik. Die liep af en toe scheef met mijn iGrill.
Al met al leuk om weer eens met een ander apparaat te werken dan mijn KJJ.
Omdat ik nog zo'n 30 kilo houtskool had liggen, en het toch eerst deels op moet om ruimte te maken voor briketten, heb ik houtskool gebruikt (Black Ranch Red Kwakkieracha uit Argentini?) in plaats van briketten, . Het was wel de laatste keer dat ik deze BR heb gebruikt,: Er kwam me toch een nare ammonia-lucht vanaf... :-S en zonder die ammoniaklucht was de geur van de rook ook niet echt geweldig. Het rook alsof er iets in brand stond in plaats van een lekkere barbecue-geur. Gelukkig is dat niet op het vlees geslagen en werd dat beter toen ik er twee blokjes appelhout bij deed.
Om 11:00 gingen ze er op:

(klikbaar)
De gebruikte rub is gewoon grove peper en grof zout, 1 op 1. Verder heb ik het membraan aan de onderkant er op laten zitten en 3-2-1 aangehouden. Gezien de dikte van de ribs had ik liever 2-2-1 gedaan, maar dat kwam agenda-technisch niet uit.
Ik moest tussendoor dus even weg en toen ik terugkwam, tegen het einde van de eerste drie uur, was de temperatuur ingekakt naar 90C. Die 3 uur in plaats van 2 was dus zo gek nog niet...
Ik kreeg de temperatuur niet meer omhoog ondanks dat ik as had losgetikt en de vents helemaal open had gezet. Uiteindelijk heb ik wat grote stukken houtskool toegevoegd en toen begon de temperatuur weer te stijgen. Ik was dus gewoon te zuinig met het houtskool.

Na de eerste drie uur heb ik ze in alufolie gewrapt met apple cider vinegar en wat Stockyard Southern Blues.
Na weer twee uur in de folie te heb ik ze weer ingesmeerd met diezelfde saus en gingen ze er nog een uurtje op:

Hier liggen ze te rusten op het bord:

Het eindresultaat:

Ze waren lekker, maar ik moet zeggen dat ik toch wel verbaasd was. Het leek namelijk verdomd veel op varkens-spareribs, maar dan wat vetter, stevigere bite en het membraan aan de onderkant was beduidend stugger. Ik had meer een rund-smaak verwacht, maar goed...het waren ook mijn eerste kalfsribben en ik had dus sowieso geen idee hoe die zouden smaken.
Wat me opviel was dat ik wel dat ik 2x zoveel houtskool heb gebruikt dan in mijn KJJ.
De plastic draaidoppen waren een vooruitgang t.o.v. de draaischijf mijn oude Weber, maar tijdens het laatste uurtje werden ze toch wel flink warm en wilde ik ze eigenlijk niet te lang vast houden. Daarnaast moet ik de thermometer even checken denk ik. Die liep af en toe scheef met mijn iGrill.
Al met al leuk om weer eens met een ander apparaat te werken dan mijn KJJ.