- Berichten
- 771
Vanavond voor het eerst eend klaargemaakt, wat zeg ik, zelfs voor het eerst gegeten!
Spoiler alert, het was lekker!
Briketten starter gevuld en een wokkeltje eronder aangestoken.
Tijdens het wachten begonnen met het kruislings insnijden van de vetkant, dit vergt nog wat oefening... af en toe toch in het vlees gesneden.
Een beetje peper en zout eroverheen en klaar!
Vervolgens de barbecue verder klaargemaakt, hete briketten in het mandje en de schuiven volledig open.
Op het moment dat de temperatuur mooi opgelopen was, de filets met de vleeskant direct 90 seconden gegrild, omgedraaid en 2,5 minuut op de vetkant laten liggen. Ik had bewust de elders gevonden 2 en 3 minuten wat ingekort omdat de filets wat klein waren (tezamen 350 gram), achteraf was dit denk ik niet nodig geweest.
De stukjes eend
naar het indirecte deel verhuisd en voorzien van een kerntemperatuurmeter.
Bij 52° kern eraf en voor 10 minuten onder de aluminiumfolie laten rusten. Vervolgens samen met wat aardappelkroketjes en sperzieboontjes op het bord gedrapeerd en verorberd:
Zoals gezegd, de smaak was erg goed!
Ik heb wel wat verbeterpunten, zo denk ik dat de initiële "sear" langer had gemogen, had ik hier en daar het vlees ingesneden bij het kerven van de vetzijde, en het ergste van alles, ik vond het vlees te koud tijdens het eten.
Nu heb ik tijdens het rusten de aluminiumfolie er los opgedrukt, dus niet ingepakt, hoe doen jullie dit?
Verder was het bord waar het resultaat op kwam niet voorverwarmd, zoals eigenlijk nooit hier thuis... toch wat gedoe.
Hoe kan ik het beste de temperatuur in het vlees houden? Nu was ik vooral zo snel mogelijk de eend naar binnen aan het werken zodat het niet nog verder zou afkoelen, dit is natuurlijk zonde.
Spoiler alert, het was lekker!
Briketten starter gevuld en een wokkeltje eronder aangestoken.
Tijdens het wachten begonnen met het kruislings insnijden van de vetkant, dit vergt nog wat oefening... af en toe toch in het vlees gesneden.
Een beetje peper en zout eroverheen en klaar!
Vervolgens de barbecue verder klaargemaakt, hete briketten in het mandje en de schuiven volledig open.
Op het moment dat de temperatuur mooi opgelopen was, de filets met de vleeskant direct 90 seconden gegrild, omgedraaid en 2,5 minuut op de vetkant laten liggen. Ik had bewust de elders gevonden 2 en 3 minuten wat ingekort omdat de filets wat klein waren (tezamen 350 gram), achteraf was dit denk ik niet nodig geweest.
De stukjes eend

Bij 52° kern eraf en voor 10 minuten onder de aluminiumfolie laten rusten. Vervolgens samen met wat aardappelkroketjes en sperzieboontjes op het bord gedrapeerd en verorberd:
Zoals gezegd, de smaak was erg goed!
Ik heb wel wat verbeterpunten, zo denk ik dat de initiële "sear" langer had gemogen, had ik hier en daar het vlees ingesneden bij het kerven van de vetzijde, en het ergste van alles, ik vond het vlees te koud tijdens het eten.
Nu heb ik tijdens het rusten de aluminiumfolie er los opgedrukt, dus niet ingepakt, hoe doen jullie dit?
Verder was het bord waar het resultaat op kwam niet voorverwarmd, zoals eigenlijk nooit hier thuis... toch wat gedoe.
Hoe kan ik het beste de temperatuur in het vlees houden? Nu was ik vooral zo snel mogelijk de eend naar binnen aan het werken zodat het niet nog verder zou afkoelen, dit is natuurlijk zonde.