- Berichten
- 229
Na lang te hebben gestaard naar de forum posts van anderen vond ik het ook eens hoog tijd om zelf eens rookworsten te gaan maken.
Het recept wat ik heb gevolgd was die van Nosmo (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/charcuterie-49/rookworst-5326/).
Om gelijk maar veels te hard van stapel te lopen heb ik meteen 2 kilo vlees gekocht.
200 gr mager varkensvlees
1000 gr procureur
800 gr buikspek
De kruiden en colorozo zout verhoudingen uit het recept heb ik simpelweg verdubbeld.
Het vlees, vers uit de vriezer.
Farce gemaakt met de staafmixer en gecrushte ijsblokjes. Mijn staaf mixer kon het niet hebben en deed na een paar goeie pogingen tot malen een goeie pang, stop door en dikke brandlucht in de keuken...
Uiteindelijk de farce gemaakt met de gehakt molen met de kleinste plaat. Dat ging best prima..
Toen was het grove spul aan de beurt, en 2 kilo vlees mocht door een plastic molentje...
Gelukkig staat mijn scheldkannonade niet op de foto... Wat een sch&#$t molentje, als deze worsten goed uitpakken komt er een polkert in huis..
Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen met het gehakt en mijn slager was zon toffe peer dat hij mij zijn worsten vuller had geleend.
Dat ging als een tierelier..
Echt een top ding!
Na de worsten te hebben geknoopt (Dank Bert voor het filmpje!) zijn ze voor anderhalve dag in de koelkast beland om te drogen.
(Helaas geen foto van.... Wel echt gebeurd!)
Vandaag was het tijd voor de rook sessie. Zoals je ziet zijn ze wel een beetje misvormd tijdens de reis maar goed..
Met een flinke lading briketten met beukensnippers mochten ze in de Ugly Bastard voor 3 uurtjes een mooi kleurtje krijgen.
En voila, na 3 uurtjes een eigen gemaakte rookworst, echt wel gaaf!
En nog lekker ook! Merkte wel dat hij na het aansnijden wel snel uitdroogt, maar goed das gewoon een kwestie van dooreten en dat lukt wel B-)
Maar dit gaan we vaker doen! Bedankt voor het lezen.
- Tim
Het recept wat ik heb gevolgd was die van Nosmo (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/charcuterie-49/rookworst-5326/).
Om gelijk maar veels te hard van stapel te lopen heb ik meteen 2 kilo vlees gekocht.
200 gr mager varkensvlees
1000 gr procureur
800 gr buikspek
De kruiden en colorozo zout verhoudingen uit het recept heb ik simpelweg verdubbeld.

Het vlees, vers uit de vriezer.
Farce gemaakt met de staafmixer en gecrushte ijsblokjes. Mijn staaf mixer kon het niet hebben en deed na een paar goeie pogingen tot malen een goeie pang, stop door en dikke brandlucht in de keuken...
Uiteindelijk de farce gemaakt met de gehakt molen met de kleinste plaat. Dat ging best prima..
Toen was het grove spul aan de beurt, en 2 kilo vlees mocht door een plastic molentje...

Gelukkig staat mijn scheldkannonade niet op de foto... Wat een sch&#$t molentje, als deze worsten goed uitpakken komt er een polkert in huis..
Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen met het gehakt en mijn slager was zon toffe peer dat hij mij zijn worsten vuller had geleend.
Dat ging als een tierelier..

Echt een top ding!
Na de worsten te hebben geknoopt (Dank Bert voor het filmpje!) zijn ze voor anderhalve dag in de koelkast beland om te drogen.
(Helaas geen foto van.... Wel echt gebeurd!)

Vandaag was het tijd voor de rook sessie. Zoals je ziet zijn ze wel een beetje misvormd tijdens de reis maar goed..
Met een flinke lading briketten met beukensnippers mochten ze in de Ugly Bastard voor 3 uurtjes een mooi kleurtje krijgen.

En voila, na 3 uurtjes een eigen gemaakte rookworst, echt wel gaaf!
En nog lekker ook! Merkte wel dat hij na het aansnijden wel snel uitdroogt, maar goed das gewoon een kwestie van dooreten en dat lukt wel B-)
Maar dit gaan we vaker doen! Bedankt voor het lezen.
- Tim