BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer PP

 
 

Looney

Kooltjesharker
Berichten
222
Na de spare-ribs en BCC, nu tijd voor het "echte" werk.

Bij de slager een stuk varkensschouder besteld, gelijk de Boston Butt besproken met de slager en deze vond het geen probleem dit de volgende keer voor ons te snijden. Zeer geinteresseerd in het recept, de methode en aanverwante zaken is dit zeker de slager die ons voorlopig van vlees gaat voorzien.

Uiteindelijk met een stuk schouder van ruim 3,5 kilo het pand verlaten.

De buurman had tijd voor het injecteren en rubben, ik was helaas verhinderd...
We gebruiken het Noskos Wedstrijd recept, het schijnt zo ongeveer traditie te worden bij een eerste PP hahaha.

SCIl5BP.jpg

Mooi stuk schouder, wel met bot, mag geen probleem zijn..

SzujlbR.jpg

De rub is klaar, de marinade ook :)

UPpgtLd.jpg

Injecteren maar!

d9yTM2X.jpg

Flink in de rub..

tHoLAd2.jpg

En in de koelkast voor een nachtje.


Vanochtend was het dan mijn beurt. Dochterlief is toch om 6 uur wakker dus dat kwam qua planning goed uit. Zelf het bed uit en de UDS klaar gemaakt. Deze keer een soort van heat diffuser gemaakt omdat we bij de spare-ribs toch wat verbrande randjes vonden..

wJJ9qfe.jpg

Ze is er bijna klaar voor!

g19xYUF.jpg

Heat diffuser..

myYkCLx.jpg

Rustig op kamer temperatuur gekomen en klaar voor de UDS.

Om 0745 is de schouder in de UDS gegaan.

HB78yTj.jpg

Dit was na 3 uurtjes, bij het toevoegen van rookhout

Overigens is de romige coleslaw naar recept van Niek ook al klaar..

uO5ZOD8.jpg

Beetje peterselie, altijd lekker!

g8wNhNI.jpg

Klaar!

iayRx9c.jpg

De glaze is klaar

9jbmZoH.jpg

Zonder glaze

Z94v6RF.jpg

Met glaze!

K06GkNd.jpg

Ingepakt en terug...

NvoUiJs.jpg

Jaaaa, 88 graden, hij mag er af!

rZg7mtD.jpg

Niet heel veel vocht in het alu folie...

iKEgybb.jpg

Het pullen is klaar, nog een flinke klus, zelfs met 2 man. Ik snap nu waarom mensen berenklauwen kopen, met twee vorken is het hard werken :) :)

mvYW0AF.jpg

Iemand nog een botje voor de hond?

Tijd        Grill      Vlees
0800    106      14
0815    108      19 
0830    114      25
0845    117      31
0900 118      46
0915    120      42,
0930    124      46,
0945    125      50,
1000    119      53
1015    115      56,
1030      73      58, rookhout toegevoegd
1045    116      60, meetfout, de grill probe was tegen het vlees aangekomen en we vonden het raar dat de analoge meter aan de buitenkant net iets meer dan 100 graden aangaf terwijl de probe op 73 bleef steken, na wat gefilosofeer, voorzichtig gekeken en de probe van het vlees af gehaald, daarna temperatuur gelijk goed
11:00 116 62
11:15 118 63
11:30 116 65
11:45 114 67
12:00 117 68
12:15 124 70
12:30 123 71
12:45 120 73
13:00 116 73
13:15 117 73
13:30 120 73
13:45 120 74
14:00 122 74
14:15      122  76
14:30      122  76
14:45      121  77
15:00      121  77, Ingepakt in alu folie
15:15      130+, 79, deksel zat niet goed op de UDS..
15:30      116  81
15:45      120  83
16:00      118  85
16:15      114  88, PP is klaar, van de UDS gehaald

Wat vonden we er van?
Lovende kritieken, erg lekker. Als je het voor het eerst proeft, is het moeilijk ergens mee te vergelijken. Wij gaan het zeker nog eens eten. Alles wat we over hadden is de vriezer in gegaan.



Goed, ik ga ontbijt maken en ik hou jullie op de hoogte!
Ontbijt is al weer een tijdje op, de PP staat in de glaze en is bezig met zijn tweede uurtje in de glaze, rond 15:00 inpakken in alu folie..
 
het begin gaat al goed, succes
 
Beginpost bijgewerkt...
 
Fipo weer bijgewerkt..
 
De kern is nu 85 graden, ik schat nog een half uurtje voordat ie kan gaan rusten. Rond 1730 zal het dan aanvang eten zijn denk ik zo...
 
Hoppe, 88 graden. De PP is uit de UDS en zit, in een nieuw alu jasje, te rusten in een handdoek in de camping koelbox (die uiteraard niet aan staat maar wel goed isoleerde).

Uurtje wachten en dan pullen en aan tafel.

Foto's straks in de fipo.
 
Vooropgesteld dat ik geen PP expert ben....zijn de twee botten in je schouder (schouderblad en humerus bot) er tijdens de bereiding in blijven zitten? En heb je dan geen last van die kraakbeen zut die aan de nekzijde van het schouderblad vast zit? Of is dit er van te voren afgesneden?
 
En klaar! Fipo bijgewerkt.

 
Ziet er goed uit, Pullen gewoon met de hand gaat veel makkelijker.
Er zijn hitte bestendige handschoenen daarvoor te koop.
 
@Ceriel, bedankt, stickertje komt wel hoop ik :)

@Dennis, De humerus zat er nog in, dat hebben we zo gelaten want ander moet de slager in het vlees gaan zitten wroeten om 'm er uit te halen. Uiteindelijk viel het vlees letterlijk van het bot af.
Het kraakbeen zijn we niet (meer?) tegen gekomen.
 
Lekker hoor!
 
Terug
Bovenaan Onderaan