- Berichten
- 590
Klein verslag van m'n PP die ik morgen ga serveren als er vrienden komen eten. Heb ooit eerder wel PP gemaakt in m'n IKEA oventje (en dat smaakte ook prima hoor, snap niet waarom iedereen zo moeilijk doet
).
Had van een kennis 1.4 kg wildzwijn bout gekregen, dus ik dacht die gaat mooi low&slow.
Als basis gebruik ik het PP wedstrijdrecept van noskos. Ben benieuwd hoe het gaat uitpakken, wild bevat toch wat minder vet, dus ik hoop dat het niet te droog wordt..
Ik heb de bout net lekker in de rub gezet. Deze wilde ik eerst zelf maken, maar toen ik vandaag bij de Intratuin was om aluminium lekbakjes te halen, zag ik dat ze de Santa Fe Coffee Rub in uitverkoop hadden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Morgenvroeg op tijd eruit en de fik er in (heel zachtjes dan
). Ik zal regelmatig proberen te updaten!
1 aanmaakwokkel erin+ 4 kleine stukjes rookhout (kers). Had een gratis zakje gekregen bij m'n nieuwe vilt wat ik besteld had bij houtskool.nl! Erg leuk welkomstcadeautje
Zo, hij ligt erop. Thermometer erin en afstellen maar!
Temperatuur is mooi stabiel, nu vooral proberen om er verder niet meer aan te komen..
Door die heerlijke geur van de rub zin in koffie gekregen, dus ook maar even aan de innerlijke mens gedacht
Temperatuur is mooi stabiel, ik las de tip om hem iets eerder in te pakken net de laat. Bij 68 graden afgelakt met de zelfgemaakte BBQ-glaze en nog een uurtje terug gelegd
Uiteindelijk met een kerntemperatuur van 70 graden ingepakt met een scheutje appelsap en lekker wat roomboter. En nu naar weer wachten..
Het ging wat sneller dan verwacht, waarschijnlijk omdat het maar een klein boutje is van 1.4 kg. En nu heb ik een gokje gewaagd. De kerntemperatuur was 89 graden en de pindakaas-test was positief. Nu lees ik ook vaak dat de kerntemperatuur 92 graden mag worden. Ik heb ervoor gekozen om hem niet uitpakken en uit te laten dampen. Deze stap heb ik overgeslagen en de PP ingepakt en wel in de koelbox gedaan, ingepakt in de handdoeken. Dit vanwege 2 redenen:
1. Ik ben altijd erg bang dat wild te droog wordt. Door het uitdampen te skippen hoop ik dit te voorkomen
2. Minder werk
De thermometer heb ik laten zitten omdat ik benieuwd was wat de kerntemperatuur zou doen. Deze liep verder op tot 93 maar een kwartiertje stond ie weer op 92. Ik hoop dat ik hem lang genoeg warm kan houden totdat we aan tafel gaan. Maar gezien de jonge kinderen die mee eten zal dit toch wel op tijd zijn.
Eindresultaat!
Voor en na het pullen
De broodjes en toebehoren
En het moment waarop alles bij elkaar komt
Leuk dagje gehad, eindresultaat viel heel goed in de smaak. Tikje droger dan "gewone" PP maar dat is bij wild, en dan de bout ipv procereur, onvermijdelijk denk ik. Al met al zeer goed geslaagd, wel nog 3 leermomentjes.
1. Ik ben wat zuinig geweest met de Coffee Rub denk ik. Ik vond hem heel sterk ruiken bij het rubben, maar proefde eigenlijk geen koffie terug in het eindresultaat.
2. Een iets betere inschatting maken qua bereidingstijd ivm het gewicht van het vlees. Ik heb het wel h??l ruim ingeschat uiteindelijk. Maar goed, liever wat te snel klaar, als dat we nu nog naar de BBQ zaten te staren.
3. Het vlees was heel mals. Misschien wel iets te mals.. Het miste een beetje structuur. Wellicht toch moeten laten uitdampen?
Bedankt voor de tips!

Had van een kennis 1.4 kg wildzwijn bout gekregen, dus ik dacht die gaat mooi low&slow.


Als basis gebruik ik het PP wedstrijdrecept van noskos. Ben benieuwd hoe het gaat uitpakken, wild bevat toch wat minder vet, dus ik hoop dat het niet te droog wordt..
Ik heb de bout net lekker in de rub gezet. Deze wilde ik eerst zelf maken, maar toen ik vandaag bij de Intratuin was om aluminium lekbakjes te halen, zag ik dat ze de Santa Fe Coffee Rub in uitverkoop hadden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Morgenvroeg op tijd eruit en de fik er in (heel zachtjes dan


1 aanmaakwokkel erin+ 4 kleine stukjes rookhout (kers). Had een gratis zakje gekregen bij m'n nieuwe vilt wat ik besteld had bij houtskool.nl! Erg leuk welkomstcadeautje

Zo, hij ligt erop. Thermometer erin en afstellen maar!

Temperatuur is mooi stabiel, nu vooral proberen om er verder niet meer aan te komen..

Door die heerlijke geur van de rub zin in koffie gekregen, dus ook maar even aan de innerlijke mens gedacht

Temperatuur is mooi stabiel, ik las de tip om hem iets eerder in te pakken net de laat. Bij 68 graden afgelakt met de zelfgemaakte BBQ-glaze en nog een uurtje terug gelegd

Uiteindelijk met een kerntemperatuur van 70 graden ingepakt met een scheutje appelsap en lekker wat roomboter. En nu naar weer wachten..

Het ging wat sneller dan verwacht, waarschijnlijk omdat het maar een klein boutje is van 1.4 kg. En nu heb ik een gokje gewaagd. De kerntemperatuur was 89 graden en de pindakaas-test was positief. Nu lees ik ook vaak dat de kerntemperatuur 92 graden mag worden. Ik heb ervoor gekozen om hem niet uitpakken en uit te laten dampen. Deze stap heb ik overgeslagen en de PP ingepakt en wel in de koelbox gedaan, ingepakt in de handdoeken. Dit vanwege 2 redenen:
1. Ik ben altijd erg bang dat wild te droog wordt. Door het uitdampen te skippen hoop ik dit te voorkomen
2. Minder werk

De thermometer heb ik laten zitten omdat ik benieuwd was wat de kerntemperatuur zou doen. Deze liep verder op tot 93 maar een kwartiertje stond ie weer op 92. Ik hoop dat ik hem lang genoeg warm kan houden totdat we aan tafel gaan. Maar gezien de jonge kinderen die mee eten zal dit toch wel op tijd zijn.

Eindresultaat!
Voor en na het pullen


De broodjes en toebehoren

En het moment waarop alles bij elkaar komt



Leuk dagje gehad, eindresultaat viel heel goed in de smaak. Tikje droger dan "gewone" PP maar dat is bij wild, en dan de bout ipv procereur, onvermijdelijk denk ik. Al met al zeer goed geslaagd, wel nog 3 leermomentjes.
1. Ik ben wat zuinig geweest met de Coffee Rub denk ik. Ik vond hem heel sterk ruiken bij het rubben, maar proefde eigenlijk geen koffie terug in het eindresultaat.
2. Een iets betere inschatting maken qua bereidingstijd ivm het gewicht van het vlees. Ik heb het wel h??l ruim ingeschat uiteindelijk. Maar goed, liever wat te snel klaar, als dat we nu nog naar de BBQ zaten te staren.
3. Het vlees was heel mals. Misschien wel iets te mals.. Het miste een beetje structuur. Wellicht toch moeten laten uitdampen?
Bedankt voor de tips!