BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer pat? maken

 
 

Reboot

Pitmaster
Berichten
575
Ge?nspireerd door alle heerlijke pat? recepten die je tijdens de feestdagen ziet wilde ik dit ook wel eens proberen.
Ik heb me een een beetje ingelezen en wat pat? tutorials gevold op YouTube. Heel ingewikkeld ziet het er niet uit en de beste manier van leren is natuurlijk gewoon doen. Dus zij we even naar de markthal gereden en hebben we inkopen gedaan.
f328c94af15943a5121f97cec3a65833.jpg

bcb5b86396b2e856b7d603e720d2999e.jpg

Misschien niet erg slim maar ik ben meteen gaan improviseren en heb een combi gemaakt van twee recepten.
Ik heb de volgende ingredi?nten gekocht/ gebruikt:
Knoflook
Piment
Tijm
Peper
Colorozo zout
Kookroom
Madeira
Port
Kippenlevers
Kippendijen
Eendenborst
Katenspek

Ik heb het vel van de eend gehaald en daarna alles in kleine blokjes gesneden.
b6eb105c0de36b5e0304e9f31738ee2d.jpg

Daarna 1/3 van al het vlees in een kom gedaan. De rest van het vlees wilde ik eigenlijk door de gehakt molen halen maar omdat ik lui was heb ik het in de magic bullet gedaan. Ik heb het gemixt tot het een egale vlees pasta was.
5c3a0d77ec9871ad2ee690bfdbb83ca2.jpg

cb287815fa072b13841457438fff0cec.jpg


Daarna alles in de kom en de boel goed gemengd. Heel smakelijk zag het er na het mengen niet uit dus hopelijk komt het allemaal goed. Nu een nachtje in de koelkast en morgen verder.
e9975a7fa8f15d329340bf39a26eab28.jpg

2b3aadea7a34cad384f36d04504292eb.jpg

Wordt vervolgd!
 
gaaf hoor, staat ook nog steeds redelijk hoog op mijn lijstje
 
Gaaf. Ben erg benieuwd naar het resultaat en of het moeilijk is.
Succes!
 
Even een update:
Vanochtend een klein beetje van de mix in een pannetje gebakken om te proeven hoe de smaak was. Ik vond hem vrij heftig naar knoflook smaken (misschien volgende keer een kleiner teentje gebruiken) maar daar valt helaas niets aan te doen. Wel heb ik een beetje zout toegevoegd omdat hij iets flauw was.

Daarna de vorm ingevet en bekleed met katenspek.
5afcbe153045bc0b2e623e9def0d4a35.jpg


Vlees mix er in en een beetje schudden zodat er geen luchtbellen meer in zaten. Wat opviel was  dat de mix na een nachtje koelkast veel steviger is geworden.
Daarna de vorm met katenspek bedekt. Helaas past het dekseltje van de vorm er niet meer op omdat hij net iets te vol zat. Dus heb ik er maar alu folie overheen gedaan. En toen in de oven op 160c met heet water erbij.
02dce4e108d8ebf6c4ca05a61ab99e8f.jpg

238ec28165d2cd5bec40c368135587dc.jpg

f23f4c0d9e22f5f23e79b2bda519db4b.jpg

En nu in spanning afwachten. Helaas moet hij na het garen nog koelen en een nachtje met een gewicht erop in de koelkast. Spannend hoor.
70ace199c4bbab93d384c1751ed67f58.jpg
 
Gaat lekker!
 
Weer een update:
Sneller dan verwacht had de pat? een kern van 68c. Bij de meeste recepten staat dat hij ongeveer 1.5 uur in de oven moet maar ik heb toch maar de kerntemperatuur aangehouden.
Daarna nog een uur in het water laten afkoelen en nu verder afkoelen.
De pat? is flink gekrompen en zit los in de vorm. De ruimte die id ontstaan zat vocht en vet. Ik heb het maar afgegoten weet niet of dat de bedoeling is maar  dat merken we wel.
Hij ruikt trouwens heerlijk maar pat? dus aan de geur zal het niet liggen.
Straks als hij helemaal afgekoeld is gaat hij met een gewicht erop de koelkast in en dan morgen is het zo ver.
1783cf064167a82a5149250db8156926.jpg

974e09aa8c688a3fb9f4a35fbf6bbb1c.jpg
 
Ziet er smakelijk uit.

Ik heb het idee dat je dat vet beter had kunnen laten zitten.
Bij de slager zie je ook altijd een witte rand om de paatje, dit zorgt er volgens mij ook voor dat hij lekker afgesloten blijft.
Ik ben geen expert hoor, dus correct me if i'm wrong.
 
ziet er mooi uit! ik denk ook dat het vet erop als conservering werkt, dus ik had het er ook op laten staan denk ik (of alsnog weer erop gieten?)

en als je de deksel er op hebt ipv folie, perst dit de pate dan nog mooi compact of zou dat niet uitmaken?
 
Marieken zei:
ziet er mooi uit! ik denk ook dat het vet erop als conservering werkt, dus ik had het er ook op laten staan denk ik (of alsnog weer erop gieten?)

en als je de deksel er op hebt ipv folie, perst dit de pate dan nog mooi compact of zou dat niet uitmaken?

Hi Marieken en Jaakke,

Ik kan jullie gedachte goed volgen daar zat ik zelf ook mee.
Ik heb een groot deel van het vet/ vocht afgegoten omdat er ook een gewicht op de pat? moest komen zodat hij een compacte structuur krijgt. Dus ik dacht als er teveel vocht in zit loopt het over. En met de hoop dat er door het gewicht erop nog meer vet vrij komt. Ik heb op het druk plaatje wat bij de vorm hoort een zware vijzel gezet. Voor wat ik nu kan zien doet dit z'n werk goed en zit er weer vet tussen de randen.

Het liefst zou ik hem nu al eruit halen om te kijken en te testen maar ik houd me nog even sterk ;)

40726a3aa2af45567a359ea74c42b6a2.jpg


 
ah kijk, dan komt het waarschijnlijk allemaal goed  :p benieuwd naar het eindresultaat!
 
Wow deze had ik even gemist, super zeg. Ben ook heel benieuwd naar het eindresultaat.
 
Update:
Nou bij thuiskomst was het dan zover: the proof of the p?t?  is in eating it!

Mijn gok om wat van het vocht/ vet af te gieten heeft gelukkig goed uitgepakt. Door het gewicht is er nog wat meer vet en vocht uit de pat? gekomen wat een keurige rand om de pat? heeft gevormd. Het is een (soort) gelatine.
7d37aec27a8faae5b802387dd6c9020f.jpg

De pat? wipte hierdoor erg makkelijk uit de vorm.
95bbec3b8319d07c1a0b138b28a6c952.jpg

Bij het aansnijden voelde de pat? erg stevig aan. Het mond gevoel daarentegen is echt pat?-achtig. Hij ruikt verrukkelijk en heeft een hele rijke smaak. Zoals me al was opgevallen bij het bakken van een stukje mix was de knoflook. De knoflook is voor het mooi iets te aanwezig.
Maar ik ben erg blij met dit resultaat!
Heb ook een stukje op een stukje brood gesmeerd en dat gaat ook perfect.
226cfbcc5ab45f46d781254d6c5990ce.jpg

I'm a happy camper!!


 
Netjes
 
Mooi!
 
Terug
Bovenaan Onderaan