- Berichten
- 177
Wat heb ik:
- 2100gr kipdijfilet waarvan ik grillworst wil maken.
- grillworst pakket van vBeekum (incl de nylon kunstdarm/touw etc)
- grillmix natrium arm.
- Ong. 140gr cheddar (2 blokjes van 70gr)
- Potje jalapeno schijfjes (jumbo)
- Porkert met 8mm/5mm/2mm platen. Doorvoer voor worstvullen en 3 worstvul pijpjes 30mm/16mm/10mm
- grote braadslee
- grote pan met water op 2°C in koelkast staan (voor terugkoelen na garen worsten)
- ikea fantast (2x)
Vragen:
- Welke verhouding vlees/cheddar/jalapeno is geschikt (graag jalapeno in gewicht, meeste recepten hebben het over het aantal pepers, maar ik heb ringen)
- Werk volgorde (MENGKOUD in het achterhoofd) : Kipdij snijden (nog bevroren uit vriezer), porkert in vriezer koelen. Dan malen op 8mm, evt terugkoelen, Kruiden/water toevoegen, lang mengen (koud) moet echt slappig/deeg zijn (dus geen gehakt bal) . Evt. terugkoelen. Deeg splitsen naar de verschillende toevoegingen (cheddar&jalapeno / zonder / belegenkaas). Toevoegingen doen. Dan door 5mm. Terugkoelen. Vullen in de darmen. Laatste beetje eruit halen met stukje brood evt bakken/proeven. Klopt dat zo?
- Wat moet ik doen met luchtbellen ? kan je die bij kunstdarmen ook "wegprikken"?
- Hoe lang met ik de worsten in de koelkast hangen voordat ik ze kan garen?
- Het garen wil ik doen in een bakblik met heetwater op 't gasfornuis met Ikea fantast als thermometer. Wil het water op 80°C houden. Dan na 45min een dunne vleesthermometer in een worst prikken. Bij 68°C zouden ze dan OK moeten zijn toch?
- Terugkoelen in koud bad (de eerder genoemde pan van 2°C water met daarin wat koelelementen uit de vriezer).
- Het afgrillen kom ik wel uit. Van wat ik lees is dat het belangrijk is niet te snel de worsten op de BBQ te willen doen maar de bbq op 220C te hebben en indirect af te grillen met kruidenmix naar keuze. (heb natrium arm zodat 't niet te zout wordt).
Kom maar door met de tips!
Ik ga alvast even de (nog nog nooit door mij gebruikte porkert) schoonmmaken en mes/plaat aansluiting checken. (alleen 5mm plaat is gebruikt met mes, voor de 8mm en 2mm heb ik nieuwe platen en messen)
- 2100gr kipdijfilet waarvan ik grillworst wil maken.
- grillworst pakket van vBeekum (incl de nylon kunstdarm/touw etc)
- grillmix natrium arm.
- Ong. 140gr cheddar (2 blokjes van 70gr)
- Potje jalapeno schijfjes (jumbo)
- Porkert met 8mm/5mm/2mm platen. Doorvoer voor worstvullen en 3 worstvul pijpjes 30mm/16mm/10mm
- grote braadslee
- grote pan met water op 2°C in koelkast staan (voor terugkoelen na garen worsten)
- ikea fantast (2x)
Vragen:
- Welke verhouding vlees/cheddar/jalapeno is geschikt (graag jalapeno in gewicht, meeste recepten hebben het over het aantal pepers, maar ik heb ringen)
- Werk volgorde (MENGKOUD in het achterhoofd) : Kipdij snijden (nog bevroren uit vriezer), porkert in vriezer koelen. Dan malen op 8mm, evt terugkoelen, Kruiden/water toevoegen, lang mengen (koud) moet echt slappig/deeg zijn (dus geen gehakt bal) . Evt. terugkoelen. Deeg splitsen naar de verschillende toevoegingen (cheddar&jalapeno / zonder / belegenkaas). Toevoegingen doen. Dan door 5mm. Terugkoelen. Vullen in de darmen. Laatste beetje eruit halen met stukje brood evt bakken/proeven. Klopt dat zo?
- Wat moet ik doen met luchtbellen ? kan je die bij kunstdarmen ook "wegprikken"?
- Hoe lang met ik de worsten in de koelkast hangen voordat ik ze kan garen?
- Het garen wil ik doen in een bakblik met heetwater op 't gasfornuis met Ikea fantast als thermometer. Wil het water op 80°C houden. Dan na 45min een dunne vleesthermometer in een worst prikken. Bij 68°C zouden ze dan OK moeten zijn toch?
- Terugkoelen in koud bad (de eerder genoemde pan van 2°C water met daarin wat koelelementen uit de vriezer).
- Het afgrillen kom ik wel uit. Van wat ik lees is dat het belangrijk is niet te snel de worsten op de BBQ te willen doen maar de bbq op 220C te hebben en indirect af te grillen met kruidenmix naar keuze. (heb natrium arm zodat 't niet te zout wordt).
Kom maar door met de tips!
Ik ga alvast even de (nog nog nooit door mij gebruikte porkert) schoonmmaken en mes/plaat aansluiting checken. (alleen 5mm plaat is gebruikt met mes, voor de 8mm en 2mm heb ik nieuwe platen en messen)