- Berichten
- 244
Afgelopen zaterdag was het zo ver. Het zou de dag worden om buikspek klaar te roken/Q'en. Het was een blok met zwoerd van 1.2kg besteld bij B&S.
Dit stuk heb ik ingerubt met relatief weinig kruiden. Het vlees mocht zich verrijken met wat peper, zout, knoflookpoeder en rozemarijn. Zo gezegd wel redelijk basis.

Hoe slechter het weer werd zaterdag, hoe meer zin ik kreeg om het vlees te garen. Immers, hoe groter de uitdaging, hoe groter de drang om het te doen. Vooral als er mensen om je heen staan/zijn/appen die je voor gek verklaren met regen een BBQ aan te steken. Zoals gezegd was het plan om de 1.2kg buikspek rustig klaar te maken op een graad of 100/120. Dit werd uitdagender naar gelang de temperatuur daalde en de lucht ietwat vochtig werd (lees: regen/wolkbreuk). Maar wij zijn niet voor ??n gat (of regenbui) te vangen. Een professionele Action parasol als paraplu bracht relaas (vergezeld door een grotere, weliswaar stoffen, parasol).


De kerntemperatuur steeg binnen een uur van 9 graden naar de 35/40. Op deze manier zou het een erg vroeg diner worden. Mijn reactie was om de temperatuur in de dome iets te laten zakken. Het gevolg was dat de kerntemperatuur langzamer steeg richting de 68. Op het einde de boven- en onderzijde afgegrilld voor een mooi krokante korst. Totaaltijd ommenabij de drie uur. Zie onder het resultaat. De ribs waren een verzekering voor het geval de buikspek volledig zou mislukken. Deze hebben in totaal 6 uur gelegen.



Resultaat van een avond, ochtend en middag werken was weg in 30 minuten. De smaak was goed. Het vlees was sappig en smaakvol. De ietwat vette 'zwoerd-kant' was wel wennen qua structuur. Ongeveer 600 gram is opgegaan. Een 300 gram ligt klaar voor door de andijvie en de rest voor wanneer iemand er dunne plakken voor bij een eitje van kan snijden.
Tips en opmerkingen zijn zeer zeker welkom. Vooral geniale recepten met een ietwat meer Aziatische inslag (zoetig/pittig).

Dit stuk heb ik ingerubt met relatief weinig kruiden. Het vlees mocht zich verrijken met wat peper, zout, knoflookpoeder en rozemarijn. Zo gezegd wel redelijk basis.

Hoe slechter het weer werd zaterdag, hoe meer zin ik kreeg om het vlees te garen. Immers, hoe groter de uitdaging, hoe groter de drang om het te doen. Vooral als er mensen om je heen staan/zijn/appen die je voor gek verklaren met regen een BBQ aan te steken. Zoals gezegd was het plan om de 1.2kg buikspek rustig klaar te maken op een graad of 100/120. Dit werd uitdagender naar gelang de temperatuur daalde en de lucht ietwat vochtig werd (lees: regen/wolkbreuk). Maar wij zijn niet voor ??n gat (of regenbui) te vangen. Een professionele Action parasol als paraplu bracht relaas (vergezeld door een grotere, weliswaar stoffen, parasol).


De kerntemperatuur steeg binnen een uur van 9 graden naar de 35/40. Op deze manier zou het een erg vroeg diner worden. Mijn reactie was om de temperatuur in de dome iets te laten zakken. Het gevolg was dat de kerntemperatuur langzamer steeg richting de 68. Op het einde de boven- en onderzijde afgegrilld voor een mooi krokante korst. Totaaltijd ommenabij de drie uur. Zie onder het resultaat. De ribs waren een verzekering voor het geval de buikspek volledig zou mislukken. Deze hebben in totaal 6 uur gelegen.



Resultaat van een avond, ochtend en middag werken was weg in 30 minuten. De smaak was goed. Het vlees was sappig en smaakvol. De ietwat vette 'zwoerd-kant' was wel wennen qua structuur. Ongeveer 600 gram is opgegaan. Een 300 gram ligt klaar voor door de andijvie en de rest voor wanneer iemand er dunne plakken voor bij een eitje van kan snijden.
Tips en opmerkingen zijn zeer zeker welkom. Vooral geniale recepten met een ietwat meer Aziatische inslag (zoetig/pittig).