BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer buikspek

 
 

rubenveraart

Kooltjesharker
Berichten
244
Afgelopen zaterdag was het zo ver. Het zou de dag worden om buikspek klaar te roken/Q'en. Het was een blok met zwoerd van 1.2kg besteld bij B&S.
01_zpsw3kauxkj.jpg


Dit stuk heb ik ingerubt met relatief weinig kruiden. Het vlees mocht zich verrijken met wat peper, zout, knoflookpoeder en rozemarijn. Zo gezegd wel redelijk basis.


Hoe slechter het weer werd zaterdag, hoe meer zin ik kreeg om het vlees te garen. Immers, hoe groter de uitdaging, hoe groter de drang om het te doen. Vooral als er mensen om je heen staan/zijn/appen die je voor gek verklaren met regen een BBQ aan te steken. Zoals gezegd was het plan om de 1.2kg buikspek rustig klaar te maken op een graad of 100/120. Dit werd uitdagender naar gelang de temperatuur daalde en de lucht ietwat vochtig werd (lees: regen/wolkbreuk). Maar wij zijn niet voor ??n gat (of regenbui) te vangen. Een professionele Action parasol als paraplu bracht relaas (vergezeld door een grotere, weliswaar stoffen, parasol).



De kerntemperatuur steeg binnen een uur van 9 graden naar de 35/40. Op deze manier zou het een erg vroeg diner worden. Mijn reactie was om de temperatuur in de dome iets te laten zakken. Het gevolg was dat de kerntemperatuur langzamer steeg richting de 68. Op het einde de boven- en onderzijde afgegrilld voor een mooi krokante korst. Totaaltijd ommenabij de drie uur. Zie onder het resultaat. De ribs waren een verzekering voor het geval de buikspek volledig zou mislukken. Deze hebben in totaal 6 uur gelegen.




Resultaat van een avond, ochtend en middag werken was weg in 30 minuten. De smaak was goed. Het vlees was sappig en smaakvol. De ietwat vette 'zwoerd-kant' was wel wennen qua structuur. Ongeveer 600 gram is opgegaan. Een 300 gram ligt klaar voor door de andijvie en de rest voor wanneer iemand er dunne plakken voor bij een eitje van kan snijden.

Tips en opmerkingen zijn zeer zeker welkom. Vooral geniale recepten met een ietwat meer Aziatische inslag (zoetig/pittig).
 
Weer of geen weer, zo hoort het. Heel goed! Resultaat ziet er lekker uit. het spek insnijden zoals in onderstaande linkjes kan helpen m.b.t. de structuur:

Ik heb deze http://youtu.be/LsAzNuwPFnw een keer nageaapt (nooit gebeurd geloof ik) en dat was ook erg goed bevallen. De groente onder het spek waren ookk heerlijk!

Deze van Nosmo is overigens ook heerlijk:http://www.bbqgenootschap.nl/forum/low-slow/breakon
 
Heb je hem alleen gerubt of ook een week in de pekel gehad?
 
Ziet er lekker uit! Heb laatst Momofuku Pork buns gemaakt, is ook van buikspek en helemaal Aziatisch. Wanneer je op Momofuku zoekt dan kom je het recept tegen.
 
Geweldig verhaal.ziet er goed uit
 
ZBBQZ zei:
Weer of geen weer, zo hoort het. Heel goed! Resultaat ziet er lekker uit. het spek insnijden zoals in onderstaande linkjes kan helpen m.b.t. de structuur:

Ik heb deze http://youtu.be/LsAzNuwPFnw een keer nageaapt (nooit gebeurd geloof ik) en dat was ook erg goed bevallen. De groente onder het spek waren ookk heerlijk!

Deze van Nosmo is overigens ook heerlijk:http://www.bbqgenootschap.nl/forum/low-slow/breakon
Ik ga het stuk zeker nog een keer bestellen en deze techniek toepassen op een deel van het stuk. Voor vier personen was de helft immers genoeg.

Lowietje72 zei:
Heb je hem alleen gerubt of ook een week in de pekel gehad?
Ik heb hem op donderdagochtend gerubt en gekoeld weggezet tot zaterdagochtend. Dus niet een week in de pekel.

Emvdvee zei:
Ziet er lekker uit! Heb laatst Momofuku Pork buns gemaakt, is ook van buikspek en helemaal Aziatisch. Wanneer je op Momofuku zoekt dan kom je het recept tegen.
Deze heb ik inderdaad voorbij zien komen. De volgende keer wordt de ene helft 'Noskos', de andere helft 'Momofuku'.

 
Korter of niet pekelen heeft wel gevolgen voor de kleur en de houdbaarheid van je spek.
 
Lekker hoor, had graag meegegeten...
 
Terug
Bovenaan Onderaan