- Berichten
- 10.082
Hallo bbq collega's.
Ik bbq low & slow nu zo'n 2 jaar. En dat bevalt heel goed
Sterker nog, wat heb ik al die andere jaren eigenlijk staan doen op die open bbq, met speklapjes, worstjes, enzovoort.? Eerlijk is eerlijk, het is wel lekker, maar bbq-en zoals ik nu doe....
Met alle respect voor diverse restaurants, maar jullie zullen het met mij eens zijn dat wat er hier zoal door de forumleden bereid wordt restaurant waardig is.
Maar goed. Nu wat betreft de hoofdpersoon van vandaag. Marieken zei het al in haar Brisket -topic: hoe weet je of je een echte bbq-er bent? Brisket!!!
Behalve dat ik na enkele malen op een wedstrijd Brisket geproeft heb en ik ook wel van een uitdaging hou, vindt ik dat je (al Is het maar 1 keer) eens in je leven Brisket gemaakt moet hebben.
Ik hoop dat deze run koetje -sticker waardig is, want de complete "big three" is toch iets om trots op te zijn. Jaja, zelfs op je 45e ben je nog blij met een stickertje
De voorbereiding.
Bij bbq quality een whole packer van 5 kilo besteld. Deze getrimd waarbij de point en de flat gescheiden Is. Beide ge?njecteerd met groente bouillon (1 liter gemaakt) aangevuld met 2 eetlepels gemalen zwarte peper, 2 eetlepels knoflookpoeder en 2 eetlepels gedroogde oregano. Vervolgens ingesmeerd met zelfgemaakte knoflook kruiden roomboter en deze gemengd met 3 eetlepels zout, 4 eetlepels bruine basterdsuiker en 2 eetlepels knoflookpoeder en 2 eetlepels gemalen zwarte peper. (wij houden van knoflook
)




De run.
Vanmorgen ging de wekker om 6.30uur. Had alles de dag ervoor al klaargezet dus ging lekker vlotjes. Een klein uurtje later ging de Brisket erop.


Tot zover. Het vlees ligt lekker te genieten in een atmosfeer van eiken rook bij een temperatuur van een mooie stabiele 105-110 graden.
12.15uur
Zo. 71 is bereikt. Check de bark en wat ruikt het geweldig
. Inpakken!!


13.00uur
De point is inmiddels klaar en ligt te rusten.
Vind wel dat het erg snel gaat. Alhoewel de grotere flat nog op de smoker ligt.
Overigens wel gemerkt dat een thermapen een heel handig hulpmiddel is bij dit soort runs. :-?
14.00uur
Ook de flat heeft de 91 aangetikt en ligt te rusten. Een mooi moment om een stukje van de point te proeven.
WAUW!! Wat smaakt tie goed zeg! En sappig! Nooit verwacht dat de eerste keer Brisket zo goed zou lukken.
Heerlijk! Om dan toch een minpuntje te noemen: de trek test lukt niet helemaal. Er moet redelijk stevig aan getrokken worden om er een stukje af te scheuren. Misschien komt dat omdat de point meer vetweefsel heeft? In combinatie met de snelle garing?
De point



Na een uurtje Is de flat aan de beurt. Spannend.....
En ja, ook deze smaakt geweldig. Man, wat ben ik blij met het resultaat! Ok?, de flat Is een tikje droger, logisch. Daar tegenover staat dat ie wat "beefier" smaakt, en..... De trek test is een stuk beter, redelijk zelfs. Ik denk dat als de run langer had geduurt, hij helemaal perfect zou zijn
De flat



Voor etenstijd aardappelen gepoft, een eenvoudige salade en een beetje bbq saus, baby Ray, warm gemaakt en dunnetjes op de plakjes Brisket gesmeerd
. 
En als toetje een gevulde appel met rozijnen van de q.
Kon van beide bordjes nog net een foto maken, want het rook zo lekker dat we al begonnen waren met eten


We hadden ook nog crackers, want noskos geeft op zijn site aan dat dat een goede combinatie maakt met Brisket. Dus om het af te leren mezelf opgeofferd en nog een paar slices genomen en deze op het gemakkie met wat crackers opgepeuzeld. En inderdaad, een hele goede combi.
Samenvattend Is het een geslaagde run geweest. Deze gaat zeker vaker gemaakt worden. Dat geldt trouwens ook voor de appel.
Al vraag ik me af waarom het zo snel ging, en hoe het gesmaakt zou hebben als het bijvoorbeeld 12 uur had geduurt.
Dank voor het kijken.
Rick.
Ik bbq low & slow nu zo'n 2 jaar. En dat bevalt heel goed

Sterker nog, wat heb ik al die andere jaren eigenlijk staan doen op die open bbq, met speklapjes, worstjes, enzovoort.? Eerlijk is eerlijk, het is wel lekker, maar bbq-en zoals ik nu doe....
Met alle respect voor diverse restaurants, maar jullie zullen het met mij eens zijn dat wat er hier zoal door de forumleden bereid wordt restaurant waardig is.
Maar goed. Nu wat betreft de hoofdpersoon van vandaag. Marieken zei het al in haar Brisket -topic: hoe weet je of je een echte bbq-er bent? Brisket!!!
Behalve dat ik na enkele malen op een wedstrijd Brisket geproeft heb en ik ook wel van een uitdaging hou, vindt ik dat je (al Is het maar 1 keer) eens in je leven Brisket gemaakt moet hebben.
Ik hoop dat deze run koetje -sticker waardig is, want de complete "big three" is toch iets om trots op te zijn. Jaja, zelfs op je 45e ben je nog blij met een stickertje

De voorbereiding.
Bij bbq quality een whole packer van 5 kilo besteld. Deze getrimd waarbij de point en de flat gescheiden Is. Beide ge?njecteerd met groente bouillon (1 liter gemaakt) aangevuld met 2 eetlepels gemalen zwarte peper, 2 eetlepels knoflookpoeder en 2 eetlepels gedroogde oregano. Vervolgens ingesmeerd met zelfgemaakte knoflook kruiden roomboter en deze gemengd met 3 eetlepels zout, 4 eetlepels bruine basterdsuiker en 2 eetlepels knoflookpoeder en 2 eetlepels gemalen zwarte peper. (wij houden van knoflook





De run.
Vanmorgen ging de wekker om 6.30uur. Had alles de dag ervoor al klaargezet dus ging lekker vlotjes. Een klein uurtje later ging de Brisket erop.


Tot zover. Het vlees ligt lekker te genieten in een atmosfeer van eiken rook bij een temperatuur van een mooie stabiele 105-110 graden.
12.15uur
Zo. 71 is bereikt. Check de bark en wat ruikt het geweldig



13.00uur
De point is inmiddels klaar en ligt te rusten.
Vind wel dat het erg snel gaat. Alhoewel de grotere flat nog op de smoker ligt.
Overigens wel gemerkt dat een thermapen een heel handig hulpmiddel is bij dit soort runs. :-?
14.00uur
Ook de flat heeft de 91 aangetikt en ligt te rusten. Een mooi moment om een stukje van de point te proeven.
WAUW!! Wat smaakt tie goed zeg! En sappig! Nooit verwacht dat de eerste keer Brisket zo goed zou lukken.
Heerlijk! Om dan toch een minpuntje te noemen: de trek test lukt niet helemaal. Er moet redelijk stevig aan getrokken worden om er een stukje af te scheuren. Misschien komt dat omdat de point meer vetweefsel heeft? In combinatie met de snelle garing?
De point



Na een uurtje Is de flat aan de beurt. Spannend.....
En ja, ook deze smaakt geweldig. Man, wat ben ik blij met het resultaat! Ok?, de flat Is een tikje droger, logisch. Daar tegenover staat dat ie wat "beefier" smaakt, en..... De trek test is een stuk beter, redelijk zelfs. Ik denk dat als de run langer had geduurt, hij helemaal perfect zou zijn
De flat



Voor etenstijd aardappelen gepoft, een eenvoudige salade en een beetje bbq saus, baby Ray, warm gemaakt en dunnetjes op de plakjes Brisket gesmeerd



En als toetje een gevulde appel met rozijnen van de q.
Kon van beide bordjes nog net een foto maken, want het rook zo lekker dat we al begonnen waren met eten



We hadden ook nog crackers, want noskos geeft op zijn site aan dat dat een goede combinatie maakt met Brisket. Dus om het af te leren mezelf opgeofferd en nog een paar slices genomen en deze op het gemakkie met wat crackers opgepeuzeld. En inderdaad, een hele goede combi.
Samenvattend Is het een geslaagde run geweest. Deze gaat zeker vaker gemaakt worden. Dat geldt trouwens ook voor de appel.
Al vraag ik me af waarom het zo snel ging, en hoe het gesmaakt zou hebben als het bijvoorbeeld 12 uur had geduurt.
Dank voor het kijken.
Rick.