Zo een drukke dag achter de rug. Kinderen liggen op bed dus eindelijk tijd voor de update.
Rond 13:00 uur de kip uit de brine gehaald zodat deze kon opdrogen in de koelkast. Hij heeft iets langer in de brine gezeten dan dat de bedoeling was, dus nu hopen dat ze niet te zout is geworden.
Nog even goed afspoelen en droog deppen.
Voor de brine heb 1,5 liter water gebruikt. 75 gram zout, 75 gram suiker, 3 tl zoete paprika poeder, 1 tl knoflook poeder, 1 tl Uienpoeder, 2 tl rozemarijn.
Daarna aan de gang met de rest van het menu. De aardappelkroketjes en bloemkool/broccoli potje of broccoli/bloemkool potje(net wat je wil).
Na wat aardappelpurree gemaakt te hebben kunnen we aan de gang.
Eerst rollen
Daarna de bloem
Dan door het eiwit
En dan paneermeel van oude broodkontjes
Klaar voor de bbq
Dan door met het groente potje
Eerst een bechamel saus maken om daar de broccoli in de te koken
Daarna wat alu bakjes gevouwen en de bloemkool erin gedaan
Vervolgens de broccoli gepureerd en over de bloemkool gegoten. Afgemaakt met grof gemalen broodkontjes(kan ook grof paneermeel zijn) met amandelschaafsel en stukjes cheddar kaas.
Ik heb voor de cheddar kaas twee plakjes klein gemaakt en door de kruimels gedaan. Restant erop gelegd voor de finish touch.
Nu verder met het kippetje. Even goed kruiden en neerzetten op zijn standaard. We hadden nog een blik wit bier staan wat me goed geschikt leek. Eerst even proeven of dat het bier nog goed was
Nu kunnen we beginnen met de weber warm te maken. Gelukkig begon het te regenen...
Dus met mijn handige Harrie kunsten aan de gang.
Dit bleek goed te werken voor 10 seconden. Toen waaide het afdak weg.
Gelukkig heb ik een plekje wat enig zins droog blijft(langs het huis uit de regenkant) dus met gesis van de grote druppels toch alles brandend gekregen. Nu alles in de braadslee proppen.
Dan alles naar buiten
Paar stukjes appelhout erbij gelegd voor die heerlijke rookgeur.
Temperatuur op 160-170 graden en gaan met die hen.
Tussentijds als een zenuwachtige haan rond de barbecue zwermen en tot de conclusie komen dat ik veels te zuinig ben geweest met de briketten. Ondanks dat wel een lekker rook pluimpje
Na 40 minuten zakt de temperatuur, ondanks dat alle schuiven vol openstaan. Met moeite weet ik hem op de 150 graden te houden.
Na ruim 75 minuten schat ik in dat de aardappelkroketjes erbij kunnen om mee te garen.
Natuurlijk denk ik er niet aan om even wat extra brandstof er bij te gooien.
Maar na ruim 100 minuten zweten en paniekerig doen is de kerntemperatuur van 72 graden gehaald in de borst. Als een trotse pauw loop ik naar binnen en krijg meteen die geweldige reactie. Wauw... dat ziet er lekker uit
Bordje proberen op te maken, al heb ik geen idee wat ik aan het doen ben. Vond het er wel geinig uitzien
Met smaak zitten smullen van een heerlijk mals kippetje waarbij zelfs de fileetjes lekker sappig waren en vol van smaak door de brine. Onze peuter(die niet aan avondeten doet behalve als het pannekoeken zijn) kreeg er geen genoeg van. De aardappelkroketjes en groente potje waren ook erg smakelijk. Als was het wel wat veel allemaal. Maar we hebben ook behoorlijk wat kip staan laaien. Van de 1,6 kg was dit het restant.
Enige min puntje was het natte vel. Ik denk te verklaren door een te korte droog tijd en te lage temperaturen. Eerste reactie van de vriendin daarop: dan maak je er toch nog een
Conclusie, het was een spannend avontuur en weer uitdagend na de vele ribben.
Volgende keer minder zuinig met de briketten en meer tijd voor de voorbereiding. De cheddar kaas op het groente potje was volledig verkoold. Volgende keer maar achterwege laten. De aardappelkroketjes waren niet helemaal warm en mogen er er dr volgende keer eerder op, of een hogere temperatuur aanhouden...
Inmiddels is er een procureur onderweg want we krijgen zondag eters
Recept aardappelkroketjes
Aardappelbolletjes zelf maken? Lees hier het heerlijke recept van CêlaVíta. Eet smakelijk!
www.celavita.nl
Recept groente potje
Dit is een favoriet in huize Oliver. De broccoli in de witte saus en het heerlijk krokante van het amandel-broodkruim zijn een geniale combi!
www.foodandfriends.nl