BasBQ
Beef en Steak

Eendenvleugels, lekker? neuh

 
 

brownier

Kooltjesharker
Berichten
175
Kon goedkoop aan wat eendenvleugels komen en dacht dat dat wel eens lekker zou kunnen zijn.
Vleugels eerst afgespoeld, gedroogd en met olijfolie en Todd's Dirt ingesmeerd.
Vervolgens 30 minuten op 175 graden. Ingesmeerd met Noskos sweet and Smokey BBQ saus en weer een kwartier op 175 graden. Nog twee maal ingesmeerd en toen er af.








En wat vonden we ervan? Laten we eerlijk zijn, mais en rundvleessalade was lekkerder dan de eendenvleugels. Behalve dat er heel erg weinig vlees aan het vleugeltje zit is het lastig tussen de botjes vandaan te halen en het vlees wat er tussen uit kwam was taai.
Nog even geprobeerd om een deel van de vleugeltjes in de o**n verder te lten garen.
Maar als er iets misgaat gaat het dus goed fout!
Oventemperatuur even te hoog, suikers in de saus konden daar niet best tegen. Resultaat

CONTAINER

Ik heb nog zo'n pakje liggen, iemand een suggestie? Anders gaat die zijn vriendjes achterna.
Volgende keer gewoon weer eendenborst!
 
Jammer, sommige dingen moet je gewoon proberen, maar als het niks is gaat het bij mij ook gewoon de kliko in ;).
 
Altijd goed om te experimenteren!! Voor hetzelfde geld heb je een winnaar te pakken!!! :p
 
jammer, jammer al met al klinkt het toch goed, maar niet geschoten is altijd mis
 
Zo kan het ook.
Om te beginnen gaan wij eerst een saus bereiden voor de Eenden Vleugels. Daarmee gaan wij de vleugels later lekker dik insmeren tijdens het grillen in de oven of (liever) op de barbecue.

We gebruiken daarvoor mijn algemene BBQ Saus. Dit noemen we een Basting Saus. Je brengt daarmee namelijk een lekker laagje aan op het vlees dat u wil bereiden. In dit geval de Eenden Vleugels. De Basting Saus is daarnaast ook te gebruiken om als dipsaus voor uw gerecht te dienen. Als u dat wilt dan doet u er goed aan om een dubbel portie te bereiden. Het is prima, makkelijk enkele dagen tot wel een week of meer, in de koelkast te bewaren in een pot of anders in een bakje met deksel of plasticfolie eroverheen, dus u hoeft niet bang te zijn dat u teveel gemaakt heeft.

Het maken van de Basting/ Dip Saus:

Ingredi?nten:
?
2 kopjes gewone tomatenketchup

?
1/2 kopje appelazijn of witte azijn

?
1/2 kopje basterdsuiker (bruin, maar indien niet voorradig volstaat wit of rietsuiker ook)

?
1/2 kopje appel of gewone stroop (u kunt ook ordinaire schenkstroop gebruiken)

?
1 theelepeltje kaneel

?
1 theelepeltje foelie (of, en dat is iets sterker van smaak, nootmuskaat)

?
1 theelepeltje (gerookte of anders gewone) paprikapoeder

?
1 theelepeltje zout

?
1 theelepeltje komijnpoeder

?
1/2 theelepeltje peper (wit voor iets milder, zwart voor iets scherper)

?
1/2 theelepeltje cayennepeper of

?
1/2 theelepeltje gemberpoeder (optioneel voor een scherp Oosters tintje aan uw vlees)

?
2 tot 4 theelepeltjes Sambal Oelek of Tabasco (optioneel voor redelijk tot flink pittige saus)


Bereidingswijze:
1.
Basting Saus Doe alle vloeibare ingredi?nten (dus ketchup, azijn, stroop en eventueel de Sambal Oelek of tabasco) in een steelpannetje (voor koken op gas of elektriciteit) of een pannetje dat geschikt is voor op de barbecue (voor als u in stijl de saus op de barbecue wilt bereiden).

2.
Breng het onder voortdurend roeren, zodat de ingredi?nten en dan met name de suikerhoudende niet direct aanbakken aan de bodem of wanden van het pannetje, op laag en in een latere instantie op middelhoog (op de barbecue doe je dit niet direct boven maar naast de gloeiende kolen, hoe dichterbij hoe heter het is) vuur aan de kook. Als u wat bubbels ziet dan is de massa heet genoeg.

3.
Doe nu de basterdsuiker bij de vloeibare massa en roer de massa door tot het suiker geheel door de massa is opgenomen en u geen ?krassende? geluiden meer waarneemt tijdens het roeren in het pannetje.

4.
Voeg nu ??n voor een, met telkens goed roeren tussendoor, de andere ingredi?nten bij de massa. Uiteraard proeft u zo nu en dan tussendoor om te proeven of het op smaak is.

5.
U kunt, als u in eerste instantie de sambal of tabasco uit het recept liet, alsnog de sambal of tabasco toevoegen tot u de juiste scherpte naar smaak bereikt. U kunt desgewenst ook meer van de andere ingredi?nten toevoegen tot de saus helemaal op uw smaak is.

6.
Laat de saus, terwijl u de saus af en toe flink doorroert (ook goed over de bodem gaan om zo eventueel bezonken ingredi?nten weer los te maken van de bodem en op te lossen in de saus) nog een minuut of 20 door pruttelen.

7.
Neem nu de dikke saus van het vuur en laat het een flink poosje afkoelen.

8.
Zet als u de kans krijgt (de rest van) de saus even in de koelkast om goed af te koelen en serveer dit, of u de saus nou als ?basting saus? gebruikte of niet, bij het vlees. Heerlijk!


Tot zover de bereiding van de saus. Nu gaan we ons bezighouden met de (voor)bereidingen voor de Eenden Vleugels. Dat is eigenlijk nog het makkelijkste deel van dit recept. Let op, de aanwijzingen gelden voor zowel de oven alsook de barbecue, dus als u BBQ geschreven ziet staan dan leest u oven als u ze niet op de BBQ wil bereiden maar in de oven gaat wilt bereiden:

Het (voor)bereiden van de Eenden Vleugels:
1.
Peking eend vleugel De voorbereiding is vrij eenvoudig. U neemt de ontdooide Eenden Vleugels en wast deze even kort onder koud water zodat alle botrestjes en andere ongerechtigheden van de Vleugeltjes af gewassen is.

2.
Nu is de keuze aan u. Want laat u de puntjes van de Vleugeltjes aan de Vleugel zitten of knipt u deze eraf? Let op, de puntjes van de vleugeltjes hebben erg de neiging om te verbranden tijdens het grillen. Ze zijn dan wel heel knapperig, en als u dat lekker vind dan kunt u ze eraan laten zitten. Het beste knipt u deze er echter gewoon af. U kunt deze in de vriezer bewaren om er eens een bouillon van te trekken.

3.
Smeer nu de Vleugeltjes in met een mixje van olie (kan zonnebloem olie of een andere plantaardige olie zijn) en een paar flinke snufjes zout (even goed door elkaar roeren) in en laat ze even uitdruipen.

4.
Breng nu de BBQ (of oven) op temperatuur. U wilt niet een al te hoge temperatuur hebben. Een graadje of 150 tot 175 is voldoende. U kunt dit eenvoudig meten met een oventhermometer. De oven laat zich natuurlijk redelijk makkelijk instellen, maar bij de barbecue kan het zijn dat u even moet wachten tot de hoogste temperatuur wat gedaald is. U kunt de temperatuur redelijk stabiel Na-een-half-uurtje-garen-bij-circa-150-tot-175-graden_thumbhouden in de BBQ door, als deze eenmaal een beetje afgekoeld is, zo nu en dan een paar stukjes houtskool in de al gloeiende kooltjes te werpen. Pas wel op dat u de handen niet brand!

5.
Zorg dat u, in geval u de Vleugeltjes op de BBQ bereid, dat u alleen gloeiende kooltjes aan 1 kant van de BBQ heeft. We gaan de Vleugeltjes namelijk indirect garen.

6.
Verdeel nu de Vleugeltjes op het rooster (gebruik in de oven wel een lekbak met wat water erin) naast, dus niet boven, de kooltjes. Zorg dat er voldoende afstand is tot de kooltjes zodat de Vleugeltjes mooi garen en niet verbranden.

7.
Sluit nu de deksel van de BBQ en laat de Vleugeltjes circa 30 minuten garen. U mag best zo nu en dan, maar niet te vaak want u verliest veel warmte, door een spleetje gluren of de Vleugeltjes al een beetje bruinen en garen.

8.
Na de eerste 30 minuten gaan we de Vleugeltjes Basten. Ofwel met een kwastje insmeren met de saus die u eerder gemaakt heeft. Smeer gerust beide kanten in van de Vleugeltjes. Doe dit zo snel mogelijk zodat er zo Na-een-laag-of-drie-basting-saus_thumb1min mogelijk warmte verloren gaat. En wederom, pas op dat u de handen niet verbrand!

9.
Sluit nu wederom de deksel en wacht circa 15 minuten. Na 15 minuten herhaalt u het insmeren nogmaals.

10.
Wacht nu wederom 15 minuten en herhaal het insmeren wederom. En doe dit net zolang tot de Vleugeltjes de gaarheid hebben die u graag wilt zien.

11.
Op den duur vormt zich rond de Vleugeltjes wat men noemt een 'stickie bast' (kleverige laagje). U kunt door veel of weinig van de saus op de Vleugeltjes te smeren zelf bepalen hoe dik deze laag gaat worden. Ik adviseer een lekkere dikke laag. Zodra de vorige laag lekker dof en een beetje ingebakken is kunt u de volgende laag erop smeren.

12.
De laag zal op den duur donker kunnen worden, dus kijk daar niet vreemd van op. Dat is normaal. De suikers in de saus zullen namelijk karamelliseren en dus bruinen.


Alles wat u nu nog resteert is de Eenden Vleugeltjes op te dienen. En serveer er wat van de (al dan niet opgewarmde) saus bij om de Vleugeltjes in te dippen. Eet vooral heel smakelijk en geniet!
 
Riona,
Is dus zo ongeveer wat ik gedaan heb, had dit recept ook gezien.
Enige verschil is geen zout maar Todd's Dirt en een iets andere saus.
Jij hebt dit recept denk ik ook bij MF stunter gezien.
Begin er niet aan, het kost niet veel maar het is niks.
Heb nog een pakje liggen, moet maar eens denken wat ik daarmee ga doen.
Misschien maar een soep maken.
Suggesties zijn welkom!
 
Je zult bij de bereiding van deze vleugels ze eerst zacht moeten maken, en daarna ze met een sausje nog even op de bbq.
Dus net als met spareribs 1 of 2 uurtjes in de folie met wat vocht.
Dan krijg je ook deze vleugeltjes zacht.
 
zonde zeg! ben helaas niet thuis in eend
 
hier vind ik ook iemand die ze eerst uren voorgaart, met de verhelderende uitleg waarom dat moet. hij gaat ervan uit dat de eend 'duizenden mijlen heeft gevlogen' en een kip duizenden inches.

http://honest-food.net/2009/02/06/wild-duck-buffalo-wings

?k denk dat het voor je recept veel uitmaakt of dat ook echt zo is. is het meer type sitting duck of zit er hagel in zeg maar?
op seriouseats.com kun je ook rondzoeken naar duck wings, staat ook wel het nodige op.

wat in elk geval moet kunnen is bouillon. voor extra smaak kun je ze eerst onder een hete grill bruinen en er dan een bouillon van trekken tot ze van het bot vallen. ook het vet dat er af komt is fantastisch, bijv om aardappeltjes in te bakken.
 
Eendevleugels zijn nieuw voor ons. Eendeborst wordt hier met smaak gegeten.

Kijkend naar de vleugels vind ik ze er best dun en mager uitzien.

Wellicht een aanpak zoals met garnalen. Impregnerende marinade met o.a. kiwi of citroen, en dan kort en hevig op de grill.
 
je foto's zien er mooi uit, jammer dat het resultaat zo tegen viel
 
Terug
Bovenaan Onderaan