C
Cona
Gast
Hoi Beste leden,
Nou omdat ik deze zomer weer voor het eerst echt ga Q-en heb ik toch wel enkele vragen die jullie als ervaringsdeskundigen vast wel kunnen beantwoorden.
1 Het begon dus met de Q keuze en merk, ik twijfel nog tussen de Weber OTP 57 of de Master Touch variant hier van, zitten hier nu enorme verschillen in of is dit meer te vinden in accessoires?
2 De vraag die dan op komt is de kolen, houtskool of briketten, ik lees hier veel over op allerlei websites en de keuzes zijn enorm, ik neig denk ik naar een briket toe en dan de cocos variant of voegt houtskool echt veel toe ten opzichte van een briket?
Ik moet er bij melden dat ik zeker in het begin me vooral ga focussen op de basis en daar bedoel ik mee gewoon kleine stukjes vlees grillen(direct)
Wellicht dat het hier ook nog in uitmaakt of je houtskool/cocos briket gebruikt? ik las ook dat sommigen zweren bij houtskool dat dit een extra dimensie kwa smaak aan het voedsel zou geven, zelf weet ik niet zo zeker of het zo is maar ik kan het ook niet ontkrachten want ik heb geen vergelijking materiaal of het zelf ooit getest.
Ik las dat op houtskool gebied dat black ranch een goed merk zou moeten zijn( wel te duur voor mij), en bij de kokos briketten zijn er meer hele goede opties, ik zoek eigenlijk iets wat niet te veel rookt of een onaangename geur verspreid, mijn ouders hadden weber spul en ook een keer goedkope briketten van 2 euro per 5kg oid maar echt het rookte als de malle en stonk en dat wil ik dus liever niet.
Mijn voorkeur heeft ook dat er niet te veel as over blijft, of heb je dit altijd?
Op dit moment lees ik veel over de wat duurdere merken bij de kokos briket, maar zijn er ook merken met een goede prijs prestatie verhouding tot bv 10 euro per 10kg of minder? of zit je gewoon vast aan de duurdere merken als je wilt wat ik zoek ?
Zelf vond ik de BRICOS briket niet erg duur maar las hier toch wel wat verontrustende zaken over deze briket dus ik ben echt gaan twijfelen, zijn er nog andere alternatieven die rond mijn prijsklasse zitten?
3 Hier op doorgaande, ik zal in de zomer samen met 6 vrienden een gezellige dag gaan hebben waarin we in de middag paar uur gaan Q-en, ik heb geen enkel benul hoeveel kolen er door heen gaan als je bv een uurtje of 3 Q-ed, of wat dat betreft hoeveel kolen je vanaf het begin in je Q moet plaatsen of hoeveel je er in de starter moet doen.
Zit hier veel verschil in per merk of is er wel een vaste maatstaf? wil er wel bij vermelden dat ik dus gewoon dit soort vlees zal aanschaffen(simpel) dat zal ik bij de keurslager gaan doen zoals het er uit ziet, dus even nog niet zelf marineren etc, dat komt in de nabije toekomst wel, eerst vertrouwd raken met de basics.
* Gemarineerde speklapjes( pikante variant)
* Gemarineerde kip filets
* Hamburgers( nog geen idee wat voor type)
* Kippen vleugeltjes
* BBQ worstjes
Als mijn ouders Q-den was het altijd meer van we doen het uit de losse pols kwa hoe lang het vlees er nu op moest(zonder kap) ik vroeg me af of hier geen maatstaven voor zijn of dat het bij dit soort simpel vlees inderdaad min of meer op gevoel is, mijn stiefvader deed echter de hele Q vol met kolen en dat ging echt te hard en bepaalde zaken werden dus gewoon zwart of veel te ver door bakken, dit wil ik dus niet hebben, en dus neig ik zelf naar om niet al te veel in de Q te doen.
Als we de kolen hebben gehad kom ik ook op het puntje veiligheid uit wat ook in mijn ogen belangrijk is , dan wel niet het aller belangrijkste en daarmee ook hoe je de Q/starter moet aan maken.( vul aan als ik iets ben vergeten)
* Paar goede handschoenen, maakt merk/type nog erg veel uit? welke hebben jullie?
* Brikettenstarter, ik neig naar Weber, zijn er nog andere goede opties?
* Lucifers voor de starter.
* Blokjes om de kolen in de starter aan te krijgen, ik herinner me dat je vooral geen petrolium basis spul moet kopen, welke merken zijn geschikt?
* Pan met water voor als je in brand vliegt al zal dat hoop ik niet gebeuren en zand voor op de Q zelf als ik ga grillen zonder deksel, ik ga er van uit dat als ik de deksel er op doe en de zuurstof/lucht toevoer dicht zet dat het ook werkt.
Edit: en weer een vraagje bedacht:
4 De Weber Q's hebben een thermometer op de kap zitten, als het zo is dat ik bij bovenstaande vlees soorten ook de kap er op moet doen, maakt de temperatuur dan erg veel uit of is dat pas echt van belang bij het moeilijkere en grotere vlees werk?
Verder weet ik even 1 2 3 geen andere vraagjes meer, wellicht dat ik er nog op kom, als jullie aanvullende dingen hebben buiten de vragen die ik had dan deel het met me
!
Last but not least dank voor het door lezen van deze lap tekst!
Nou omdat ik deze zomer weer voor het eerst echt ga Q-en heb ik toch wel enkele vragen die jullie als ervaringsdeskundigen vast wel kunnen beantwoorden.
1 Het begon dus met de Q keuze en merk, ik twijfel nog tussen de Weber OTP 57 of de Master Touch variant hier van, zitten hier nu enorme verschillen in of is dit meer te vinden in accessoires?
2 De vraag die dan op komt is de kolen, houtskool of briketten, ik lees hier veel over op allerlei websites en de keuzes zijn enorm, ik neig denk ik naar een briket toe en dan de cocos variant of voegt houtskool echt veel toe ten opzichte van een briket?
Ik moet er bij melden dat ik zeker in het begin me vooral ga focussen op de basis en daar bedoel ik mee gewoon kleine stukjes vlees grillen(direct)
Wellicht dat het hier ook nog in uitmaakt of je houtskool/cocos briket gebruikt? ik las ook dat sommigen zweren bij houtskool dat dit een extra dimensie kwa smaak aan het voedsel zou geven, zelf weet ik niet zo zeker of het zo is maar ik kan het ook niet ontkrachten want ik heb geen vergelijking materiaal of het zelf ooit getest.
Ik las dat op houtskool gebied dat black ranch een goed merk zou moeten zijn( wel te duur voor mij), en bij de kokos briketten zijn er meer hele goede opties, ik zoek eigenlijk iets wat niet te veel rookt of een onaangename geur verspreid, mijn ouders hadden weber spul en ook een keer goedkope briketten van 2 euro per 5kg oid maar echt het rookte als de malle en stonk en dat wil ik dus liever niet.
Mijn voorkeur heeft ook dat er niet te veel as over blijft, of heb je dit altijd?
Op dit moment lees ik veel over de wat duurdere merken bij de kokos briket, maar zijn er ook merken met een goede prijs prestatie verhouding tot bv 10 euro per 10kg of minder? of zit je gewoon vast aan de duurdere merken als je wilt wat ik zoek ?
Zelf vond ik de BRICOS briket niet erg duur maar las hier toch wel wat verontrustende zaken over deze briket dus ik ben echt gaan twijfelen, zijn er nog andere alternatieven die rond mijn prijsklasse zitten?
3 Hier op doorgaande, ik zal in de zomer samen met 6 vrienden een gezellige dag gaan hebben waarin we in de middag paar uur gaan Q-en, ik heb geen enkel benul hoeveel kolen er door heen gaan als je bv een uurtje of 3 Q-ed, of wat dat betreft hoeveel kolen je vanaf het begin in je Q moet plaatsen of hoeveel je er in de starter moet doen.
Zit hier veel verschil in per merk of is er wel een vaste maatstaf? wil er wel bij vermelden dat ik dus gewoon dit soort vlees zal aanschaffen(simpel) dat zal ik bij de keurslager gaan doen zoals het er uit ziet, dus even nog niet zelf marineren etc, dat komt in de nabije toekomst wel, eerst vertrouwd raken met de basics.
* Gemarineerde speklapjes( pikante variant)
* Gemarineerde kip filets
* Hamburgers( nog geen idee wat voor type)
* Kippen vleugeltjes
* BBQ worstjes
Als mijn ouders Q-den was het altijd meer van we doen het uit de losse pols kwa hoe lang het vlees er nu op moest(zonder kap) ik vroeg me af of hier geen maatstaven voor zijn of dat het bij dit soort simpel vlees inderdaad min of meer op gevoel is, mijn stiefvader deed echter de hele Q vol met kolen en dat ging echt te hard en bepaalde zaken werden dus gewoon zwart of veel te ver door bakken, dit wil ik dus niet hebben, en dus neig ik zelf naar om niet al te veel in de Q te doen.
Als we de kolen hebben gehad kom ik ook op het puntje veiligheid uit wat ook in mijn ogen belangrijk is , dan wel niet het aller belangrijkste en daarmee ook hoe je de Q/starter moet aan maken.( vul aan als ik iets ben vergeten)
* Paar goede handschoenen, maakt merk/type nog erg veel uit? welke hebben jullie?
* Brikettenstarter, ik neig naar Weber, zijn er nog andere goede opties?
* Lucifers voor de starter.
* Blokjes om de kolen in de starter aan te krijgen, ik herinner me dat je vooral geen petrolium basis spul moet kopen, welke merken zijn geschikt?
* Pan met water voor als je in brand vliegt al zal dat hoop ik niet gebeuren en zand voor op de Q zelf als ik ga grillen zonder deksel, ik ga er van uit dat als ik de deksel er op doe en de zuurstof/lucht toevoer dicht zet dat het ook werkt.
Edit: en weer een vraagje bedacht:
4 De Weber Q's hebben een thermometer op de kap zitten, als het zo is dat ik bij bovenstaande vlees soorten ook de kap er op moet doen, maakt de temperatuur dan erg veel uit of is dat pas echt van belang bij het moeilijkere en grotere vlees werk?
Verder weet ik even 1 2 3 geen andere vraagjes meer, wellicht dat ik er nog op kom, als jullie aanvullende dingen hebben buiten de vragen die ik had dan deel het met me

Last but not least dank voor het door lezen van deze lap tekst!