BasBQ
Beef en Steak

De misverstanden rondom RVS, zoals RVS roosters

Beun

Gemarineerd
 
 
Berichten
2.028
Nee volgens de hierboven genoemde zaken niet. Ik ken het probleem dat "ijzer" dat mechanisch achter gelaten is gaat oxideren. Bij rvs beslag mee gemaakt maar dat kon eenvoudig verwijderd worden met wd 40 en schuursponsje. Klacht is niet meer terug gekomen.
Zelf maak ik mijn rvs rooster elke keer schoon met een gewone staalborstel en heb nog geen last gehad. Wel het idee dat mijn rooster in het missen niet meer helemaal roestvast is. Heb in het midden veel kolen gedaan in mijn vulkan. De pizzasteen erboven werd meer dan 450 gr.C heet dus dat het rooster last heeft gehad van deze hitte is wel duidelijk.
De vraag of het ijzer roest op het rvs of dat het rvs mee roest is voor mij niet duidelijk. Het stukje koolstofchemie is vrij ingewikkeld en ik weet het na een kleine 40 jaar niet meer goed.
Gebruik dus een rvs borstel als je zeker wilt zijn. https://www.lastechniekshop.nl/nl/category/bikhamersstaalborstels/
Meestal heeft een goede ijzerhandel ze in diverse uitvoeringen liggen.

Dan ga ik morgen de lokale ijzerhandel maar eens bezoeken. Dankjewel voor de uitleg!
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.563
Bedankt voor de uitleg!
De meeste kamado's zijn uitgerust met een RVS rooster, zo ook mijn Masterbuilt. Mag ik dit rooster schoonmaken met deze borstel?
JA, MAAR wel een RVS of Messing Borstel en GEEN Koolstofstalenborstel. zoals hierboven ook al is vermeld.
Helaas zijn veel messing borstels vermessingd, koolstofstaal met een messing laagje, en moet je die maar niet gebruiken.
Nou zal je rooster niet direct uit elkaar vallen maar die roodbruine roestplekken op je RVS rooster krijg je er nooit meer definitief uit.
Tenzij je je rooster continu vet houdt, dus behandelt als bijvoorbeeld gietijzer.
 
Laatst bewerkt:

Beun

Gemarineerd
 
 
Berichten
2.028

Thanks Ewald. Ik ben al onderweg naar de bouwmarkt. Moet toch wat doen als ik op de winterbandenwissel zit te wachten.
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.305
Mooi stukje info weer Ewald ;)
Een veel gemaakte spraakfout is ook dat men het over roestvrij staal heeft. Maar dat betekend simpel gezegd dat het staal op dat moment vrij is van roest


Technisch gezien wordt 'warmte' niet gezien als katalysator trouwens. Warmte kun je zien als de activeringsenergie van de reactie.
Een katalysator is een stof die meedoet in de chemische reactie zonder daarbij zelf verbruikt te worden. In de meeste gevallen versneld deze de reactie, maar een vertragende werking is ook mogelijk (negatieve katalytische werking).

Als simpel voorbeeld van een reactievergelijking van stof A en stof B:
A + B = AB

Stel je voegt een extra stof (C) toe die als katalysator werkt, dan zou je het volgende kunnen krijgen:

A + C = AC

En vervolgens
AC + B = AB + C

Samengevat krijg je dan;
A + B + C = AB + C

Je ziet dat aan beide kanten de stof C los staat en weggestreept zou kunnen worden. De stof wordt gebruikt in de stapjes om eigenlijk hetzelfde eindresultaat te behalen maar dan via een 'omweg' (verlaging van de benodigde activeringsenergie). Dat zou je grofweg kunnen vergelijken met het rijden 'over een bergtop' (veel energie nodig om omhoog te gaan, maar bij het naar beneden rijden krijg je die weer terug) of door de tunnel (minder energie nodig,aar je krijgt ook minder terug).
 

DRuw

Kooltjesharker
 
 
Berichten
168
Wat bedoel je met gecertificeerd?
Conform EN10204 bijvoorbeeld;)

Maarre ff los van de interessante discussie is dit wel het soort materie waarvan je je moet afvragen of je ermee te maken hebt en als dat al zo is in hoeverre je het onder controle hebt.
Je zou dan ook eens moeten kijken naar de invloed van het zout in je glaze als dat op temperatuur op je rooster invalt..
Om maar iets te noemen;)
 

Rogier

Pitmaster
 
 
 
Berichten
889
Mooie uitleg Ewald. Al een paar keer in de bouwmarkt staan twijfelen waar ik goed aan zou doen en dan toch maar altijd een Weber borstel meegenomen. Nu weet ik dat ik de volgende keer een RVS borstel mee neem. (y)
 

mafkACE

Stoker
 
 
Berichten
264
Waarom je een rvs rooster niet met een stalen borstel mag doen, dat ontgaat me...
Ik heb in 9 jaar niet anders gedaan...
Ik heb alleen wat hitteslag in het midden waardoor het wat donkerder is gekleurd en wat putjes heeft, maar ik heb nog nooit "Rode roest" op mn rooster gehad. Zelfs niet toen k t een hele winter vergeten was...
 

mafkACE

Stoker
 
 
Berichten
264
Over het smeden, totaal ander onderwerp, daar zitten onzuiverheden in die door het smeden naar de buitenkant komen.deze passen als het ware niet in het kristalrooster.

De kristal structuur die het staal wilt aannemen hangt af van de temperatuur waar je het kristal laat vormen en hoe snel je afkoelt. Het proces van het harden is daar een voorbeeld van. Door het snel afkoelen kunnen de atomen niet veranderen van kristalstructuur en worden ze in de vorm "bevroren".
Heel interessant stuk wat ik graag nog beter had bestudeerd!
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.563
Waarom je een rvs rooster niet met een stalen borstel mag doen, dat ontgaat me...
Ik heb in 9 jaar niet anders gedaan...

Dan heb je mazzel gehad ;)
Ik heb 20 jaar geleden voor een Leidingen & Apparatenbouwer gewerkt, wij hadden 2 loodsen Koolstofstaal & RVS loods.
Al er iemand in de RVS loods aan een koolstofstalen leiding ging slijpen werd hij meteen de laan uitgestuurd.
Hetzelfde lot was begaan voor degene die met een RVS staalborstel eerst Koolstofstaal ging borstelen en daarna RVS
Ik heb ze op de werf zien liggen RVS leidingen die in contact waren geweest met koolstofstaal slijpgruis, echt roest putjes.
 

DRuw

Kooltjesharker
 
 
Berichten
168
Dan heb je mazzel gehad ;)
Ik heb 20 jaar geleden voor een Leidingen & Apparatenbouwer gewerkt, wij hadden 2 loodsen Koolstofstaal & RVS loods.
Al er iemand in de RVS loods aan een koolstofstalen leiding ging slijpen werd hij meteen de laan uitgestuurd.
Hetzelfde lot was begaan voor degene die met een RVS staalborstel eerst Koolstofstaal ging borstelen en daarna RVS
Ik heb ze op de werf zien liggen RVS leidingen die in contact waren geweest met koolstofstaal slijpgruis, echt roest putjes.
Ik zit in de olie en gas industrie incl offshore en geloof me, als je met een cs borstel RVS gaat bewerken mag je inderdaad naar huis...
Maar een stuk drukhoudende pijp wat 25+jr mee moet gaan is natuurlijk wel anders dan een roostertje:)
 

mafkACE

Stoker
 
 
Berichten
264
Ja, ik weet niet wat jullie doen met je rooster, maar dat wordt naast borstelen natuurlijk ook vaak gespoeld en bij alleen borstelen is het in mijn ogen ook niet helemaal vet vrij.

Het contact is dan in mijn ogen niet van dien aard dat er enorme roest delen kunnen ontstaan. Tenzij je er echt beroerd mee omgaat.
Heb nu 2ehands een smokey joe gekocht met een grill rooster wat wel ECHT verroest is. Helemaal rood uitgeslagen met bladerende dikke roest. Dat ding heeft denk ik een jaar zeker zeiknat buiten gestaan of is warm in het water gegooid...
Maarja, voor 10euro mag je niets zeggen 😅

Daarbij is een bbq borstel is geen las slak borstel...
Beetje appels en peren vergelijken zo...
De staalborstel in mn garage is veel maar dan ook veel stijver dan mn bbq borstel... Dat "schuurt" echt anders...

En voor wat betreft slijpen/schuren in de industrie... Als je je werkplek niet afschermt en het materiaal overal heen kan "spetteren of stoffen" moet je eerst eens leren om je werk schoon te doen...
Dat staat nog los van de materialen en gevoeligheid. De schilder dekt ook de vloer af om druppels te voorkomen 😉

Los van iedereens expertise, Punt is, appels met appels vergelijken en de beroepsdeformatie op je werk laten ;)
Schoonmaken met een gemiddelde bbq borstel, zoals die van weber, zal in de praktijk niet gauw problemen geven.
Althans, dat is mijn ervaring.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.563
Los van iedereens expertise, Punt is, appels met appels vergelijken en de beroepsdeformatie op je werk laten ;)
Schoonmaken met een gemiddelde bbq borstel, zoals die van weber, zal in de praktijk niet gauw problemen geven.
Althans, dat is mijn ervaring.

Zoals al eerder gezegd: Als jij geen last hebt van roestvorming, dan heb jij mazzel gehad, of je rooster is inderdaad altijd vet gebleven.

Feit is dat er mensen zijn die wel last hebben van roestvorming op een roestvaststalen rooster.
Over compleet verroesten van RVS werd niet gesproken maar over roestvorming/roestplekken.
Vandaar de uitleg hoe dat kan gebeuren op een rooster (RVS) waarvan het gros van de mensen zou verwachten dat dat absoluut niet kan.

Overigens waren de borstels die ik ooit van weber heb gehad allemaal met RVS borstelharen;)
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan