BasBQ
Beef en Steak

De misverstanden rondom RVS, zoals RVS roosters

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
RVS roosters ze zijn degelijk, sterk en blijven lang mooi.
RVS staat voor Roestvaststaal, dat wil niet zeggen dat het niet kan roesten.
Onder bepaalde omstandigheden kan RVS wel degelijk gaan roesten, en ja de goedkopere soorten hebben daar sneller last van, maar de duurdere kunnen daar wel degelijk ook last van hebben.
Type 304 of 304L wordt veel gebruikt voor roosters en ook bestek, messen, type 316 en 316L is een duurdere soort en wordt ook maar minder gebruikt voor deze doeleinden.
De nog duurdere soorten worden zover ik weet niet gebruikt voor onze Hobby.
Wat beide types RVS gemeen hebben is dat als ze verkeerd behandeld worden wel degelijk gaan roesten.
Er zijn 2 belangrijke boosdoeners die er voor zorgen dat RVS gaat roesten.

1 - Koolstofstaal
2 - Chlorides (zoals zout NaCl, Natrium Chloride)

Als je je mooie RVS rooster gaat schoonborstelen met een koolstofstalen borstel (bijvoorbeeld een gewone staalborstel) vervuil (verontreinig) je het RVS met roest van het koolstofstaal en gaat het RVS zelf ook roesten.
Gebruik uitsluitend RVS op RVS, koop een RVS staalborstel of een RVS BBQ borstel, of RVS schuursponsjes, die mogen ook.

Zout (NaCl) kan er voor zorgen dat op lange termijn corrosie ontstaat in het RVS, de oxidehuid beschadigt en kan uiteindelijk gaan roesten.

Corrosie is de overkoepelende benaming van het aantasten van materiaal
door reactie met hun omgeving, corrosie kan zich voordoen als roest maar ook anders, het is een andere benaming voor aantasten van materiaal doordat de omgeving op ze inwerkt
Roest is Corrosie maar Corrosie hoeft geen roest te zijn
Ijzer gaat roesten en koper slaat groen uit
 
Laatst bewerkt:

Robdijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
684
Materiaalkunde... oef... dat was niet mijn lievelingsvak šŸ˜‰

Maar dit stukje is inderdaad verhelderend voor een leek!
Zelf wel aardig bekend met redox reacties en oxidatie, maar toch laat ik dat vaak varen als het om huis en keuken oplossingen gaat. Normaalgesproken zal blank ijzer roesten, behandeld ijzer ook maar dan een stuk later (afhankelijk van onderhoud). En RVS zal zonder gekke uitspattingen met zwaar geschut ook erg lang zijn kwaliteit behouden.
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
705
Moet extreme hitte niet aan het lijstje worden toegevoegd? Ik heb het middelste deel van mijn GBS rooster wel eens bovenop de kolen starter gebruik om een steak te sparen, die is nu mooi roestig. Ook het onderste deel van het D&C systeem in mijn Kamado joe is roestig, waarschijnlijk van het pizza bakken.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
Moet extreme hitte niet aan het lijstje worden toegevoegd? Ik heb het middelste deel van mijn GBS rooster wel eens bovenop de kolen starter gebruik om een steak te sparen, die is nu mooi roestig. Ook het onderste deel van het D&C systeem in mijn Kamado joe is roestig, waarschijnlijk van het pizza bakken.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
Ja misschien wel, had het er in eerste instantie bijstaan, warmte en druk zijn de omstandigheden waardoor de corrosie kan worden beinvloed, net als water.
Katalisatoren eigenlijk, ze doen zelf niet direct mee aan de corrosie, maar zorgen ervoor dat de corrosie kan versnellen.
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
705
Sowieso doet warmte inderdaad mee als katalysator. Maar is het niet ook zo dat de hitte ervoor zorgen dat de componenten die het roest vast maken 'ontsnappen'? Zoals ook gebeurt als je koolstofstaal hoog verhit (bijvoorbeeld bij het smeden van messen, je ziet dan dat het buitenste laagje van het mes niet gehard is omdat daar het koolstofgehalte lager is)?

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
4.646
Sowieso doet warmte inderdaad mee als katalysator. Maar is het niet ook zo dat de hitte ervoor zorgen dat de componenten die het roest vast maken 'ontsnappen'? Zoals ook gebeurt als je koolstofstaal hoog verhit (bijvoorbeeld bij het smeden van messen, je ziet dan dat het buitenste laagje van het mes niet gehard is omdat daar het koolstofgehalte lager is)?

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
Weet ik niet , zou kunnen, maar met smeden sla je de koolstof/ijzer in kleinere kristallen, toch?
Ik denk meer dat door de hitte de oxidehuid van RVS beschadigt en er daardoor corrosie kan plaatsvinden.
Maar als jij er een interessant stukje over vindt, hou ik me graag aanbevolen.
 
Laatst bewerkt:

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
705
Weet ik niet , zou kunnen, maar met smeden sla je de koolstof/ijzer in kleinere kristallen, toch?
Ik denk meer dat door de hitte de oxidehuid van RVS beschadigt en er daardoor corrosie kan plaatsvinden.
Maar als jij er een interessant stukje over vindt, hou ik me graag aanbevolen.
Volgens mij sla je de kristalstructuur in elkaar, waardoor je een stevigere structuur krijgt. Dat is ongeveer hoe ik het altijd begrepen heb maar ik ben verre van expert dus als iemand het beter weet dan leer ik daar graag van!

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 

dennis

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.200
Sowieso doet warmte inderdaad mee als katalysator. Maar is het niet ook zo dat de hitte ervoor zorgen dat de componenten die het roest vast maken 'ontsnappen'?

Wat ik ervan weet is dat als je een RVS hebt met een hoger (nou ja, hoger dan 0,03% of zo) koolstofpercentage, dan kunnen door verhitting chroomcarbiden ontstaan.
Je krijgt dan verschil in Cr concentratie tussen de carbiden en de omgeving.
Omdat het Cr gehalte in de omgeving dan te laag is, wordt het corrosiegevoelig.

De oplossing is nog heter stoken (homogeengloeien) :D
 

dennis

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.200
Volgens mij sla je de kristalstructuur in elkaar, waardoor je een stevigere structuur krijgt.

Ik ben ook geen expert, het is lang geleden, maar volgens mij is het een combinatie van het verdichten van de structuur en het omzetten naar kleinere kristallen. Voor dit laatste speelt de temperatuur weer een rol, want bij hoge temperatuur groeien de kristallen weer. Blijven meppen dus, tot ie genoeg is afgekoeld.
Lijkt me een enorm vakmanschap om dit precies uit te laten komen met het bereiken van de juiste vorm.
 

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.554
Duidelijke uitleg voor wat voor ons als leek belangrijk is. Ik heb zo'n 15 jr. met een RVS rooster gedaan altijd schoongemaakt met een sopje en een RVS pannensponsje en dat werk prima geen last van roest of aanslag wel een donkere verkleuring op den duur door de hitte maar daaraan kan je zien dat ie gebruikt wordt :) .
Ik gebruik nu een gietijzeren rooster is ook prima maar vergt wel ietsje meer onderhoud en ik ben wel opzoek naar een RVS rooster die ik kan gebruiken op m'n Napoleon PRO22K-LEG-2 voor erbij. (als het een beetje in m'n prijsklasse valt.)
Niet omdat het nodig is maar omdat het kan.



 

DRuw

Kooltjesharker
 
 
Berichten
168
Ok, ik ben eigenlijk van beroep wel direct hier mee bezig. Niet als metallurg maar wel als mechanisch engineer.
Het gaat bijna allemaal om het vormen van de oxidehuid. Die maakt het spul bestand tegen roesten net zoals dat bij aluminium gebeurt.
Als deze oxidehuid kapot gaat door bijvoorbeeld continue schuren of extreme hitte dan laat deze oxidehuid door en roest het alsnog.
Als je RVS bijvoorbeeld last is de hitte in de heat affected zone dermate dat de oxidehuid verbrand. Daar gaat het oxideren en kan volledig stuk gaan. Vandaar dat je dat deel of mechanisch moet schoonmaken met een staalborstel of dmv zuren (beitsen) en dan aan de lucht moet blootstellen (passiveren) om de nieuwe oxidehuid te laten vormen.
Er zijn nog veel meer corrosie mechanismen hiervoor bijvoorbeeld stress corrosion cracking door locale spanningen en chloride stress corrosion waar dus een chloride bij betrokken is.
Een op spanning gebracht stuk staal door bewerking zoals een mes in een vaatwasser doen is dus vragen om problemen.
Let wel dat dit geen instant processen zijn en je je moet afvragen of je er in de levensduur dat je ermee te maken hebt ook echt last van krijgt.
Wat de 304/316 betreft. Ik vraag me af of messen daadwerkelijk 304 zijn. 316(l) sowieso niet want het spul is niet magnetisch en keukenmessen wel.
Ik denk ook niet dat het 304 is maar een niet gedefinieerde legering die gewoon geschikt is bevonden. Certificaten met chemische samenstelling of mechanische waarden hoef je er sowieso niet op te verwachten;)
 

dennis

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.200
Wat de 304/316 betreft. Ik vraag me af of messen daadwerkelijk 304 zijn. 316(l) sowieso niet want het spul is niet magnetisch en keukenmessen wel.
Ik denk ook niet dat het 304 is maar een niet gedefinieerde legering die gewoon geschikt is bevonden.

Dat laatste is niet waar.
Ja, op aliexpress misschien.
Het is vrij simpel, austenitisch rvs als 304 of 316 is gewoon niet geschikt als mes, niet hard genoeg, en ook niet hardbaar (nou ja, je kunt kolsteriseren, maar da's niks).
Vaak zie je voor messen wel martensitisch rvs, bijvoorbeeld 431/1.4057 (of vele anderen, 440A bijvoorbeeld).
 
Laatst bewerkt:

DRuw

Kooltjesharker
 
 
Berichten
168
Dat laatste is niet waar.
Ja, op aliexpress misschien.
Het is vrij simpel, austenitisch rvs als 304 of 316 is gewoon niet geschikt als mes, niet hard genoeg, en ook niet hardbaar (nou ja, je kunt kolsteriseren, maar da's niks).
Vaak zie je voor messen wel martensitisch rvs, bijvoorbeeld 431/1.4057 (of vele anderen, 440A bijvoorbeeld).
Kan, maar ook gecertificeerd als zijnde? Zou niet weten waarom ze die moeite zouden doen voor keukenmessen...
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
705
Veel RVS messen worden tegenwoordig van VG10 staal gemaakt volgens mij, al heb ik geen idee of dat de officiƫle benaming is of meer een marketing naam.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 

Beun

Gemarineerd
 
 
Berichten
2.028
Bedankt voor de uitleg!

De meeste kamado's zijn uitgerust met een RVS rooster, zo ook mijn Masterbuilt. Mag ik dit rooster schoonmaken met deze borstel?

 

dennis

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.200
Veel RVS messen worden tegenwoordig van VG10 staal gemaakt volgens mij, al heb ik geen idee of dat de officiƫle benaming is of meer een marketing naam.

Ben ik ook niet zo in thuis, maar dit soort staal is wel van een heel andere (hardere) orde dan de 440 etc die ik noemde, 440 etc is meer "industriƫle wegwerp" :D, geen hoogwaardige koksmessen.
 

de volle

Pitmaster
 
 
 
Berichten
994
Bedankt voor de uitleg!

De meeste kamado's zijn uitgerust met een RVS rooster, zo ook mijn Masterbuilt. Mag ik dit rooster schoonmaken met deze borstel?

Nee volgens de hierboven genoemde zaken niet. Ik ken het probleem dat "ijzer" dat mechanisch achter gelaten is gaat oxideren. Bij rvs beslag mee gemaakt maar dat kon eenvoudig verwijderd worden met wd 40 en schuursponsje. Klacht is niet meer terug gekomen.
Zelf maak ik mijn rvs rooster elke keer schoon met een gewone staalborstel en heb nog geen last gehad. Wel het idee dat mijn rooster in het missen niet meer helemaal roestvast is. Heb in het midden veel kolen gedaan in mijn vulkan. De pizzasteen erboven werd meer dan 450 gr.C heet dus dat het rooster last heeft gehad van deze hitte is wel duidelijk.
De vraag of het ijzer roest op het rvs of dat het rvs mee roest is voor mij niet duidelijk. Het stukje koolstofchemie is vrij ingewikkeld en ik weet het na een kleine 40 jaar niet meer goed.
Gebruik dus een rvs borstel als je zeker wilt zijn. https://www.lastechniekshop.nl/nl/category/bikhamersstaalborstels/
Meestal heeft een goede ijzerhandel ze in diverse uitvoeringen liggen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Beun

Watergeus

Stoker
 
 
Berichten
304
Heerlijke topic. Even een fijne opfrisronde materiaalkunde krijgšŸ˜ Weer een hoop "o ja" momentjes šŸ‘Œ
 
Bovenaan Onderaan