BasBQ
Beef en Steak

De keuze is reuze! HELP!

Wow thanks voor je uitgebreide antwoord!! Nu heb ik wss echt een domme vraag.. maar wat is dan precies een smoker? M’n pa heeft bijvoorbeeld echt een smoker en een weber.. maar nu las ik dat je met een weber ook kan smoken? God verwarrend allemaal ;)!!!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Domme vragen bestaan niet!
Is voor een nieuweling een hele goede vraag.
Grof gezegd is een smoker bedoeld voor 1 doel, roken/garen op niet te hoge temperatuur, ze zijn primair niet bedoeld om op te grillen, of op hoge temperaturen te garen, bij 150 graden C. houdt het zo'n beetje wel op.
Dat er mensen zijn die hun smoker naar de 200 graden kunnen stoken, kan best, maar dat is niet hun primaire werktemperatuur, ze zijn er niet voor gemaakt.

voorbeelden:
Weber Smoky Mountain (WSM)
Offset Smoker, is primair bedoeld om op lage temperaturen te garen, op sommige ervan kun je op de firebox ervan grillen
UDS (Ugly Drum Smoker)
en zo zijn er nog een aantal.

Een weber ketel kan in principe beide, lage temperatuur en hoge temperatuur maar wordt door het laatste geen smoker genoemd.
 
Ohhhh wat cool, thanks. Ga het boek meteen opzoeken!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Dat moet je zeker doen, alle vragen die je nu stelt worden door Dennis (Noskos) in zijn boek duidelijk en eenvoudig uitgelegd.
Een must have voor de BBQ-er.
 
Nu heb ik wss echt een domme vraag.. maar wat is dan precies een smoker? M’n pa heeft bijvoorbeeld echt een smoker en een weber.. maar nu las ik dat je met een weber ook kan smoken? God verwarrend allemaal ;)!!!
een smoker kan zijn:
een rookkast, speciaal voor het roken
of een bbq waarop je mbv rookhout rook genereert zodat het te garen product ook een rooksmaak meekrijgt.

en aangezien dit een bbq forum is bedoelen we eigenlijk altijd de bbq waarmee je kan roken.

ik heb zelf nooit een gas bbq gehad, dus ff over houtskool bbq's:
in principe is elke houtskool bbq MET DEKSEL geschikt om te roken.
gewoon het rookhout op de kolen of briketten gooien, deksel erop en klaar. een beetje met de ventilatiegaten de zuurstof regelen waardoor je de temperatuur kunt beheersen, stabiel houden (net als bij een oven) en ondertussen gaat het rookhout smeulen en dus roken.
verschillende soorten rookhout geven verschillende smaken (appel, eiken, kers, walnoot, etc)

nu heb je een "gewone" weber kogel-bbq (oftewel ketel) waar je dat mee kan doen. Deze is vooral geschikt voor bereidingen met hogere temperaturen. Maar met een beetje oefening en wat handigheidjes kan je ook urenlang 120gr aanhouden. Meerdere op dit forum zijn je hierin voorgegaan. Daarnaast heeft weber een WSM (weber smokey mountain). Deze ziet eruit als een gigantische zetpil op pootjes (tja, het is niet anders) of als een raket, als je dat beter vindt klinken. De wsm is zeer geschikt voor urenlang de lagere temperaturen tot ca 120gr. Ook hier geldt weer: rookhout op de kolen, deksel erop en gaan.

Uiteraard zijn er legio andere types en merken, maar weber is wel een goede en bekende speler in de bbq wereld.
Daarnaast kan je ook op gas-bbq's roken mbv een smokerbox.

Roken kan dus op meerdere manieren met verschillende hulpmiddelen met als doel: een lekker gerecht op tafel zetten met een rokerig smaakje.

En nee, domme vragen bestaan niet. Iedereen op dit forum is ooit als onwetende begonnen en dmv vragen en lezen en het delen is onze kennis vergroot. Het genoemde boek "het vuur de baas" is een hele mooie om in de bbq wereld te stappen. Daarnaast is er ook heeeeel veeel info op de blog van Noskos te vinden (technieken, recepten, benodigd materiaal, enz enz.), https://www.bbq-nl.com/
Velen zijn via deze site bbq fanaten geworden

Dit gaat helemaal goed komen
 
dit gaat zeker goed komen zo, kom ik weer aan met mijn (te late) antwoord. 😳
 
Een Rösle smoker (F50 - https://www.bbqspecialist.nl/bbq-smoker-f50 ) zou ideaal voor je zijn. Kan je als normale kogelbbq gebruiken en met de ringen erop als smoker. Heb hem ooit zelf gehad.
Alles gecombineerd met gas wordt lastig en zou ik niet doen. Ooit heb ik een hele grote Weber Summit gasser gekocht, maar het echte smoken gaat niet fijn. Heb hem nog steeds, maar voor het roken en low en slow sinds een maand een BGE.
Mocht je interesse hebben in een gebruikte Rösle, dan weet ik er nog een. En hij is niet duur volgens mij.
 
een smoker kan zijn:
een rookkast, speciaal voor het roken
of een bbq waarop je mbv rookhout rook genereert zodat het te garen product ook een rooksmaak meekrijgt.

en aangezien dit een bbq forum is bedoelen we eigenlijk altijd de bbq waarmee je kan roken.

ik heb zelf nooit een gas bbq gehad, dus ff over houtskool bbq's:
in principe is elke houtskool bbq MET DEKSEL geschikt om te roken.
gewoon het rookhout op de kolen of briketten gooien, deksel erop en klaar. een beetje met de ventilatiegaten de zuurstof regelen waardoor je de temperatuur kunt beheersen, stabiel houden (net als bij een oven) en ondertussen gaat het rookhout smeulen en dus roken.
verschillende soorten rookhout geven verschillende smaken (appel, eiken, kers, walnoot, etc)

nu heb je een "gewone" weber kogel-bbq (oftewel ketel) waar je dat mee kan doen. Deze is vooral geschikt voor bereidingen met hogere temperaturen. Maar met een beetje oefening en wat handigheidjes kan je ook urenlang 120gr aanhouden. Meerdere op dit forum zijn je hierin voorgegaan. Daarnaast heeft weber een WSM (weber smokey mountain). Deze ziet eruit als een gigantische zetpil op pootjes (tja, het is niet anders) of als een raket, als je dat beter vindt klinken. De wsm is zeer geschikt voor urenlang de lagere temperaturen tot ca 120gr. Ook hier geldt weer: rookhout op de kolen, deksel erop en gaan.

Uiteraard zijn er legio andere types en merken, maar weber is wel een goede en bekende speler in de bbq wereld.
Daarnaast kan je ook op gas-bbq's roken mbv een smokerbox.

Roken kan dus op meerdere manieren met verschillende hulpmiddelen met als doel: een lekker gerecht op tafel zetten met een rokerig smaakje.

En nee, domme vragen bestaan niet. Iedereen op dit forum is ooit als onwetende begonnen en dmv vragen en lezen en het delen is onze kennis vergroot. Het genoemde boek "het vuur de baas" is een hele mooie om in de bbq wereld te stappen. Daarnaast is er ook heeeeel veeel info op de blog van Noskos te vinden (technieken, recepten, benodigd materiaal, enz enz.), https://www.bbq-nl.com/
Velen zijn via deze site bbq fanaten geworden

Dit gaat helemaal goed komen

Wauw dankjewel!!! Super bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ben nu al super blij met dit forum hahah!

Nu nog even goed bedenken wat handig is! Komt vast wel goed, heb nu beter een idee al! Ben in ieder geval af van het gas haha! Dat gaat sowieso niet meer komen!

Heb in ieder geval heel veel zin in mijn bbq avontuur !


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Domme vragen bestaan niet!
Is voor een nieuweling een hele goede vraag.
Grof gezegd is een smoker bedoeld voor 1 doel, roken/garen op niet te hoge temperatuur, ze zijn primair niet bedoeld om op te grillen, of op hoge temperaturen te garen, bij 150 graden C. houdt het zo'n beetje wel op.
Dat er mensen zijn die hun smoker naar de 200 graden kunnen stoken, kan best, maar dat is niet hun primaire werktemperatuur, ze zijn er niet voor gemaakt.

voorbeelden:
Weber Smoky Mountain (WSM)
Offset Smoker, is primair bedoeld om op lage temperaturen te garen, op sommige ervan kun je op de firebox ervan grillen
UDS (Ugly Drum Smoker)
en zo zijn er nog een aantal.

Een weber ketel kan in principe beide, lage temperatuur en hoge temperatuur maar wordt door het laatste geen smoker genoemd.

Ahhhh okay ik snap het idd!! Thanks!! Na alle goede adviezen op mijn vraag ga ik toch voor een mooie weber! Nu nog even kijken of het een “gewone” weber wordt of smoky mountain!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
dit gaat zeker goed komen zo, kom ik weer aan met mijn (te late) antwoord.

Hahaha nee heel blij met je antwoord!!! Zit misschien te denken nu aan die smokey mountain en van een oude oliedrum een grill bbq te maken! Of vloek ik nou in de bbq kerk?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Hahaha nee heel blij met je antwoord!!! Zit misschien te denken nu aan die smokey mountain en van een oude oliedrum een grill bbq te maken! Of vloek ik nou in de bbq kerk?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
niks mis mee hoor.
de smokey mountain is werkelijk een fantastisch apparaat. kocht ik ook als eerste. nooit spijt van gehad
maar heeeel snel daarna een weber 57cm premium.
kweetnie of je bij de ING-bank zit, maar dan spaar je rentepunten en dan kan je met korting in de rentepuntenwinkel de weber 57cm kopen.
 
niks mis mee hoor.
de smokey mountain is werkelijk een fantastisch apparaat. kocht ik ook als eerste. nooit spijt van gehad
maar heeeel snel daarna een weber 57cm premium.
kweetnie of je bij de ING-bank zit, maar dan spaar je rentepunten en dan kan je met korting in de rentepuntenwinkel de weber 57cm kopen.

Oh echt!!! Ja heb ing haha! Ga meteen ff kijken :D


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Wellicht ten overvloede, maar mijn two cents, de 3-in-1 (gas/bbq/smoker) is minder leuk dan op het eerste oog lijkt.
Ik heb paar jaar geleden bij Makro de BBGrill Grand Canyon gekocht, zelfde concept, gas, kolen en off-set smoker

Gas:
- doet wat het moet doen, maar is voor mij uiteindelijk geen "uitdaging" gebleken
- wel top: zijbrander voor pannetje glaze maken

Bbq:
- slecht sluitende deksel en erg moeizaam om temp te regelen
- veel grill oppervlak, toch moeizaam om goede warme/koude zone te regelen
- uiteindelijk pak je voor "gewoon" bbq dan toch de Weber 47 of 57

Smoker:
- de smoker -> de reden voor mij om te kopen, off-set smoking rocks..... but not for this one
- verschrikkelijk om temperatuur mooi constant te houden, Low and Slow is zeer inspannend gebleken
- dun plaatstaal, erg gevoelig voor buitentemp and kieren

Grote plus: het ziet er wel indrukwekkend uit

Aldus, na krap 2 jaar verkocht

Gisteren na 2 jaar afwezigheid (appartementje in t buitenland.....no bbq allowed) voor het eerst met een WSM 37 een PP gemaakt, wat een verademing....1 keer laden, starten en 7, 8 uur lang geen temperatuurproblemen, geweldig

mijn advies als je geen kamado kunt/wilt aanschaffen -> WSM is perfect voor mooie low and slow smoking.
2e hand Weber 47 of 57 erbij en je bent compleet :)
 
Wellicht ten overvloede, maar mijn two cents, de 3-in-1 (gas/bbq/smoker) is minder leuk dan op het eerste oog lijkt.
Ik heb paar jaar geleden bij Makro de BBGrill Grand Canyon gekocht, zelfde concept, gas, kolen en off-set smoker

Gas:
- doet wat het moet doen, maar is voor mij uiteindelijk geen "uitdaging" gebleken
- wel top: zijbrander voor pannetje glaze maken

Bbq:
- slecht sluitende deksel en erg moeizaam om temp te regelen
- veel grill oppervlak, toch moeizaam om goede warme/koude zone te regelen
- uiteindelijk pak je voor "gewoon" bbq dan toch de Weber 47 of 57

Smoker:
- de smoker -> de reden voor mij om te kopen, off-set smoking rocks..... but not for this one
- verschrikkelijk om temperatuur mooi constant te houden, Low and Slow is zeer inspannend gebleken
- dun plaatstaal, erg gevoelig voor buitentemp and kieren

Grote plus: het ziet er wel indrukwekkend uit

Aldus, na krap 2 jaar verkocht

Gisteren na 2 jaar afwezigheid (appartementje in t buitenland.....no bbq allowed) voor het eerst met een WSM 37 een PP gemaakt, wat een verademing....1 keer laden, starten en 7, 8 uur lang geen temperatuurproblemen, geweldig

mijn advies als je geen kamado kunt/wilt aanschaffen -> WSM is perfect voor mooie low and slow smoking.
2e hand Weber 47 of 57 erbij en je bent compleet :)

Super thanks voor je uitgebreide antwoord!!! Ja ik ben toch af van die alles in in combo (ook van de Makro!) moet zeggen dat idd de look ervan mij ook wel trok hoor haha!

Dus jij zou aanraden de Kamado? Dus daarmee kan je zowel grillen als stomen als ik het goed begrijp toch?

Dan gaat dat het worden denk ik zo! Nu in Hongarije met de weber bezig ;) ook wel echt fijn om te grillen idd!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mooi verteld, op marktplaats zijn tegenwoordig ook tweedehands WSM’s te vinden
 
Als ik een tip mag geven. Wacht even tot september, dan komen de bbqaanbiedingen bij de bouwmarkten.
Vriend van me heeft vorig jaar bij de karwei een L Kamado gekocht voor ca €450,-.

Of je spaart nog even door voor BGE of iets dergelijks. Uiteraard kan je ook altijd beginnen op een weber, heb ik ook gedaan en kan je in principe ook alles mee.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Super thanks voor je uitgebreide antwoord!!! Ja ik ben toch af van die alles in in combo (ook van de Makro!) moet zeggen dat idd de look ervan mij ook wel trok hoor haha!

Dus jij zou aanraden de Kamado? Dus daarmee kan je zowel grillen als stomen als ik het goed begrijp toch?

Dan gaat dat het worden denk ik zo! Nu in Hongarije met de weber bezig ;) ook wel echt fijn om te grillen idd!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

graag gedaan :)

ik heb 1 varken wat ik niet op de bbq leg: mijn spaarvarken voor de Kamado Joe II, schitterend ding, maar niet goedkoop
maar tot die tijd kan ik meer dan prima vooruit op de WSM 37 en de Weber 47
 
Dus daarmee kan je zowel grillen als stomen als ik het goed begrijp toch?
je bedoelt roken ipv stomen?

ja, met een kamado kan je roken en grillen

kan ook met een "gewone" weber 57.
op laag temp roken kan je dan weer perfect met een wsm
 
Terug
Bovenaan Onderaan