- Berichten
- 948
Na ontzettend te zijn aangestoken door de pancetta van Mac, de hammen van Bert en Gammetje, de coppa van BertM en alle anderen kon ik het niet langer laten, een nieuwe TODO van de lijst! We gaan proberen Rauwe Ham te maken.
Vorige week was het plan al rond en ik naar de slager, "heeft u voor mij een verse (ongezoute) nootham?"
"wat voor ding??? een notenham?"
"Uhhm ja u bent de slager... een nootham.... is een uhhhh klein hammetje, ik wil graag zelf ham maken, zelf zouten en roken"
"Je bedoelt een beenhammetje"
"uhh ja zoiets....."
"dat kan wel.... maar nu niet... het vlees is al verdeeld. maandag komt er nieuwe voorraad dan kan ik vers afsnijden, hoe groot wil je hem"
"nou ongeveer een kilootje"
"ga ik regelen"
Het is onze oude slager waar ik al kwam als kind... zn zoon runt nu de zaak maar hij helpt nog steeds in de winkel. Een prima kerel Hij keek me wel een beetje meewaardig aan maar hij is tegenwoordig wel gewend dat ik om ongebruikelijke stukken vlees vraag
Afijn vandaag was ie dus klaar voor 12,50 een stuk van net iets meer dan een kilo... op de bon stond fricandeau en het zwoerd zat er nog aan.
Helemaal top.
Vandaag gestart, ik had helaas geen jenever bes in huis dus een mixje gemaakt van het volgende:
- 50gr coloroza zout
- 4,5 gr zwarte peper
- 1gr laurier
- 0,9 gr rozemarijn
- 0,8gr tijm
- drizzeltje kruidnagel
De potjes van de rozemarijn en de tijm waren leeg dus vandaar de wat rare maten maar al met al een leuke mix dacht ikzelf.
Vlees mee ingewreven en alles nu in de zak in de koelkast tot volgende week vrijdag of zaterdag, plan is volgende week zondag koud te roken en weg te hangen....
wordt vervolgd.........
Hier wat fotos:



Bedankt voor het kijken! en ik hou jullie op de hoogte!
Vorige week was het plan al rond en ik naar de slager, "heeft u voor mij een verse (ongezoute) nootham?"
"wat voor ding??? een notenham?"
"Uhhm ja u bent de slager... een nootham.... is een uhhhh klein hammetje, ik wil graag zelf ham maken, zelf zouten en roken"
"Je bedoelt een beenhammetje"
"uhh ja zoiets....."
"dat kan wel.... maar nu niet... het vlees is al verdeeld. maandag komt er nieuwe voorraad dan kan ik vers afsnijden, hoe groot wil je hem"
"nou ongeveer een kilootje"
"ga ik regelen"
Het is onze oude slager waar ik al kwam als kind... zn zoon runt nu de zaak maar hij helpt nog steeds in de winkel. Een prima kerel Hij keek me wel een beetje meewaardig aan maar hij is tegenwoordig wel gewend dat ik om ongebruikelijke stukken vlees vraag

Afijn vandaag was ie dus klaar voor 12,50 een stuk van net iets meer dan een kilo... op de bon stond fricandeau en het zwoerd zat er nog aan.
Helemaal top.
Vandaag gestart, ik had helaas geen jenever bes in huis dus een mixje gemaakt van het volgende:
- 50gr coloroza zout
- 4,5 gr zwarte peper
- 1gr laurier
- 0,9 gr rozemarijn
- 0,8gr tijm
- drizzeltje kruidnagel
De potjes van de rozemarijn en de tijm waren leeg dus vandaar de wat rare maten maar al met al een leuke mix dacht ikzelf.
Vlees mee ingewreven en alles nu in de zak in de koelkast tot volgende week vrijdag of zaterdag, plan is volgende week zondag koud te roken en weg te hangen....
wordt vervolgd.........
Hier wat fotos:



Bedankt voor het kijken! en ik hou jullie op de hoogte!