_Martijn
Vuurmaker
- Berichten
- 55
Omdat gerookte kipfilet in de zomer een gewild product is heb ik afgelopen weekend maar eens zelf een poging ondernomen. Omdat het de eerste keer is ga je toch kijken naar bestaande recepten, in dit geval http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=220.0.
Zaterdagavond de brine gemaakt in 2 varianten: de eerste met 1 liter water, de tweede met half water/half karnemelk. De overige ingredi?nten waren (voor zover mogelijk eerlijk verdeeld):
Na een uurtje weer in de koelkast gelegen te hebben was het tijd om in de smoker plaats te nemen, met de rook van appelhout.
Totaal hebben ze er drie uur gelegen op 100 graden. Dit laatste heb ik eigenlijk heel eenvoudig handmatig kunnen sturen. Zie hier het resultaat.
Hoe te eten:
Het is nog niet helemaal zomer, dus het is geen salade geworden. Samen met sla, pijnboompitten, tomaat, pickled jalapeno, mango en Carolina Mustard Sauce is het ook prima te eten op een ciabatta.
Het oordeel: voor een eerste keer ben ik zeer tevreden. Omdat het wat dunnere filets waren (AH puur & eerlijk) zou de tijd wel korter kunnen, ze waren wat droger dan verwacht (of was die juist te hoog? :
). De kerntemperatuur heb ik niet gevolgd, deze is rond de 70/71 lange tijd blijven hangen. Durfde het eigenlijk niet aan om ze eerder van de WSM te halen, het blijft toch kip.
Wel of geen karnemelk: het verschil was lastig te proeven. Zelf had ik het idee dat de karnemelk variant net iets beter was, maar een volgende keer gaat dit zeker weer getest worden. In een ver verleden heb ik ooit geleerd dat 1 meting geen meting is, dus moet het nog een keer.
Bedankt voor het kijken en tot een volgende keer!
Zaterdagavond de brine gemaakt in 2 varianten: de eerste met 1 liter water, de tweede met half water/half karnemelk. De overige ingredi?nten waren (voor zover mogelijk eerlijk verdeeld):
- 200 gr Keltisch zout
- 1 eetlepel gekneusde peperkorrels
- 6 kleine laurierblaadjes
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- Verse salie
Na een uurtje weer in de koelkast gelegen te hebben was het tijd om in de smoker plaats te nemen, met de rook van appelhout.

Totaal hebben ze er drie uur gelegen op 100 graden. Dit laatste heb ik eigenlijk heel eenvoudig handmatig kunnen sturen. Zie hier het resultaat.

Hoe te eten:
Het is nog niet helemaal zomer, dus het is geen salade geworden. Samen met sla, pijnboompitten, tomaat, pickled jalapeno, mango en Carolina Mustard Sauce is het ook prima te eten op een ciabatta.

Het oordeel: voor een eerste keer ben ik zeer tevreden. Omdat het wat dunnere filets waren (AH puur & eerlijk) zou de tijd wel korter kunnen, ze waren wat droger dan verwacht (of was die juist te hoog? :

Wel of geen karnemelk: het verschil was lastig te proeven. Zelf had ik het idee dat de karnemelk variant net iets beter was, maar een volgende keer gaat dit zeker weer getest worden. In een ver verleden heb ik ooit geleerd dat 1 meting geen meting is, dus moet het nog een keer.

Bedankt voor het kijken en tot een volgende keer!