- Berichten
- 7.208
Beste BBQ-Vrienden,
Vandaag maakte ik een heerlijke winterse champignonnesoep met Tripel Karmeliet, spek en ui:
Ingrediënten voor ca. 6 personen
200 g mager rookspek (in dobbelsteentjes)
1 witte ui (gesnipperd)
paar teentjes knoflook (gesnipperd)
600 g kastanje champignons (in dunne plakjes)
roomboter (in totaal een half pakje)
2 el bloem
liter volle melk
1 flesje Tripel Karmeliet (voor de soep en eentje voor de chef)
3 tl Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn en salie)
halve liter kruidenbouillon of runderbouillon
halve liter slagroom
Omdat we BBQ-ers zijn en omdat het gewoon zalig is om op zo'n mooi winterdag achter in de tuin te koken, steken we de BBQ aan richting 150° C direct.
Ik laat je zien welke opstelling voor mijn kamado goed werkt. Heb je een DO zonder pootjes dan is dat kruis niet nodig maar met pootjes voorkomt het gepiel en gewiebel.
Om het koken buiten lekker vlotjes te laten verlopen doe ik mijn mise en place graag binnen in de keuken en bewaar ik zolang in bakjes.
Laat ca. 2 el roomboter smelten in de pan en bak daar het spek lekker in uit:
Als het spek bijna bruin genoeg is doe je de ui en de knoflook erbij en fruit die lekker zacht. Ik houdt het vuur om en nabij de 150°C door bij lang open houden van de deksel de onderste schuif volledig dicht te zetten.
Haal spek en ui uit de DO en houd apart. Vul de pan aan met wat boter en bak de champignons lekker bruin. Neem hier de tijd voor. Bruiner is lekkerder.
Als de champies mooi zijn doe je de gedroogde kruiden erbij. en roer je goed door. Zet de DO even naast de BBQ.
Ik maak mijn roux graag in een apart pannetje maar je zou het ook in de DO kunnen doen.
Maak een roux van 2 el boter en 2 el bloem en laat de bloem lekker gaar bakken (het moet naar koekjes gaan ruiken en bruinig worden).
Voeg hier scheutje na scheutje de volle melk aan toe en roer steeds goed door.
Voeg alle gebonden melk toe aan de DO, voeg de bouillon toe en breng alles langzaam aan de kook.
Als de boel kookt mag het bier en de slagroom erbij en kun je alles nog even iets in laten koken.
Proost op je BBQ Vrienden en laat het soepje nog wat lekkerder worden door in te koken.
Blijf wel zo nu en dan roeren over de bodem anders brandt de gebonden soep misschien aan.
Proef de soep en voeg peper en zout toe als dat lekker lijkt.
Serveer je soepje met wat geroosterd brood en drink er een mooi bier bij!
Eet smakelijk, mooie mensen!
PS als je het spek weg laat en de bouillon bij groente houdt heb je een machtig mooie vega soep!
Vandaag maakte ik een heerlijke winterse champignonnesoep met Tripel Karmeliet, spek en ui:
Ingrediënten voor ca. 6 personen
200 g mager rookspek (in dobbelsteentjes)
1 witte ui (gesnipperd)
paar teentjes knoflook (gesnipperd)
600 g kastanje champignons (in dunne plakjes)
roomboter (in totaal een half pakje)
2 el bloem
liter volle melk
1 flesje Tripel Karmeliet (voor de soep en eentje voor de chef)
3 tl Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn en salie)
halve liter kruidenbouillon of runderbouillon
halve liter slagroom
Omdat we BBQ-ers zijn en omdat het gewoon zalig is om op zo'n mooi winterdag achter in de tuin te koken, steken we de BBQ aan richting 150° C direct.
Ik laat je zien welke opstelling voor mijn kamado goed werkt. Heb je een DO zonder pootjes dan is dat kruis niet nodig maar met pootjes voorkomt het gepiel en gewiebel.
Om het koken buiten lekker vlotjes te laten verlopen doe ik mijn mise en place graag binnen in de keuken en bewaar ik zolang in bakjes.
Laat ca. 2 el roomboter smelten in de pan en bak daar het spek lekker in uit:
Als het spek bijna bruin genoeg is doe je de ui en de knoflook erbij en fruit die lekker zacht. Ik houdt het vuur om en nabij de 150°C door bij lang open houden van de deksel de onderste schuif volledig dicht te zetten.
Haal spek en ui uit de DO en houd apart. Vul de pan aan met wat boter en bak de champignons lekker bruin. Neem hier de tijd voor. Bruiner is lekkerder.
Als de champies mooi zijn doe je de gedroogde kruiden erbij. en roer je goed door. Zet de DO even naast de BBQ.
Ik maak mijn roux graag in een apart pannetje maar je zou het ook in de DO kunnen doen.
Maak een roux van 2 el boter en 2 el bloem en laat de bloem lekker gaar bakken (het moet naar koekjes gaan ruiken en bruinig worden).
Voeg hier scheutje na scheutje de volle melk aan toe en roer steeds goed door.
Voeg alle gebonden melk toe aan de DO, voeg de bouillon toe en breng alles langzaam aan de kook.
Als de boel kookt mag het bier en de slagroom erbij en kun je alles nog even iets in laten koken.
Proost op je BBQ Vrienden en laat het soepje nog wat lekkerder worden door in te koken.
Blijf wel zo nu en dan roeren over de bodem anders brandt de gebonden soep misschien aan.
Proef de soep en voeg peper en zout toe als dat lekker lijkt.
Serveer je soepje met wat geroosterd brood en drink er een mooi bier bij!
Eet smakelijk, mooie mensen!
PS als je het spek weg laat en de bouillon bij groente houdt heb je een machtig mooie vega soep!
Laatst bewerkt: