De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren en oefenen op de bbq, en van de kippetjes wil ik jullie toch laten meegenieten, het is een enorm leuk iets om te maken, er kruipt wel wat prutswerk in, maar dat deert me niet echt.
Eerst en vooral zorg je voor een hoop verse kippeboutjes, en die ga je dan bewerken, je snijdt ze bovenaan rondom in tot op het bot, neemt de pezen mee in je snijwerk. Je trekt dan aan het vlees met een vod of zo, alsof je het grote been eruit wil trekken. Wel opletten, langs het been zit nog een scherp ?bijbeentje?, dat wel wel gaan verwijderen. Eerst pruts je nog wat pezen weg, soms kun je zo uit je vlees trekken, soms moet je ze gewoon zo kort mogelijk knippen.
Het beentje uithalen is wat prutsen, je zoekt wat een weg, je snijdt onderaan wat los, dan weer langs boven zoeken naar het begin, je pruts alles wat los en trekt het er uiteindelijk uit.

Daarna kan je opteren om ze nog een nachtje te marineren, je kan zo ook inspuiten, of je laat ze gewoon zo. De laatste tijd maakte ik ze al 3 keer zonder marineren, gewoon om de oefening te hebben. Als je marineert is een simpele marinade met rozemarijn, pezo en olijfolie ideaal.
Ik zet ze dan in een rubje en maak een bakje klaar met boter (margarine schijnt nog beter te zijn). Ik doe ze ook een jasje aan, gewoon omdat het botje anders pokkezwart wordt tijdens het klaarmaken.

Op de Q is de truuk om ze net iets heter te doen dan je normaal voor low en slow zou doen, je neemt best iets rond de 135-145 ?C. Ik laat ze dan een anderhalf uurtje roken, tot ze intern ong 145?F zijn. Dan zien ze er ongeveer zo uit:

Dan doe je hun jasje uit en dip je ze in je favoriete bbq saus (wel de saus opwarmen). Ik maak een standaard saus op basis van ketchup en appelsap, maar commerci?le sausjes doen het uiteraard ook. Daarna mogen ze nog even terug roken tot ze intern 165?F zijn.

En dan zijn ze er? Chicken lollypops:

En nog eens een close, om de vorm in te schatten. Het vel was mooi bite-trough, vlees lekker sappig, niet over-done. Enkel de kleur wil ik nog wat bijwerken, ze vallen iets te donker uit.

Maar ?k zou zeggen, gewoon eens doen, het kost wat tijd en prutswerk, maar wel leuk.
Eerst en vooral zorg je voor een hoop verse kippeboutjes, en die ga je dan bewerken, je snijdt ze bovenaan rondom in tot op het bot, neemt de pezen mee in je snijwerk. Je trekt dan aan het vlees met een vod of zo, alsof je het grote been eruit wil trekken. Wel opletten, langs het been zit nog een scherp ?bijbeentje?, dat wel wel gaan verwijderen. Eerst pruts je nog wat pezen weg, soms kun je zo uit je vlees trekken, soms moet je ze gewoon zo kort mogelijk knippen.
Het beentje uithalen is wat prutsen, je zoekt wat een weg, je snijdt onderaan wat los, dan weer langs boven zoeken naar het begin, je pruts alles wat los en trekt het er uiteindelijk uit.

Daarna kan je opteren om ze nog een nachtje te marineren, je kan zo ook inspuiten, of je laat ze gewoon zo. De laatste tijd maakte ik ze al 3 keer zonder marineren, gewoon om de oefening te hebben. Als je marineert is een simpele marinade met rozemarijn, pezo en olijfolie ideaal.
Ik zet ze dan in een rubje en maak een bakje klaar met boter (margarine schijnt nog beter te zijn). Ik doe ze ook een jasje aan, gewoon omdat het botje anders pokkezwart wordt tijdens het klaarmaken.

Op de Q is de truuk om ze net iets heter te doen dan je normaal voor low en slow zou doen, je neemt best iets rond de 135-145 ?C. Ik laat ze dan een anderhalf uurtje roken, tot ze intern ong 145?F zijn. Dan zien ze er ongeveer zo uit:

Dan doe je hun jasje uit en dip je ze in je favoriete bbq saus (wel de saus opwarmen). Ik maak een standaard saus op basis van ketchup en appelsap, maar commerci?le sausjes doen het uiteraard ook. Daarna mogen ze nog even terug roken tot ze intern 165?F zijn.

En dan zijn ze er? Chicken lollypops:

En nog eens een close, om de vorm in te schatten. Het vel was mooi bite-trough, vlees lekker sappig, niet over-done. Enkel de kleur wil ik nog wat bijwerken, ze vallen iets te donker uit.

Maar ?k zou zeggen, gewoon eens doen, het kost wat tijd en prutswerk, maar wel leuk.