BasBQ
Beef en Steak

Bobby Flay's Cedar Planked Salmon

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.215
flayplankedsalmon3.jpg


Ingredi?nten:
zalmfilets
zout
peper, versgemalen
Dijon mosterd
donkerbruine basterdsuiker

cedarhouten plankje voor de barbecue

Laat het plankje een aantal uren weken in water.
Maak je barbecue klaar voor direct grillen.
Leg de zalmfilets op het plankje, bestrooi ze met zout en peper, smeer ze in met de mosterd, bestrooi met de suiker.
flayplankedsalmon1.jpg

Leg het plankje op de barbecue, direct boven de kolen en doe de deksel erop, alle luchttoevoeren vol open.
flayplankedsalmon2.jpg

Er komt een berg rook uit je barbecue, niets om je zorgen om te maken, dat is normaal! Na 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte) zijn de filets klaar.

Lekker met aardappelpuree en een frisse salade.
 
L

Lerxst

Gast
Wow.... de bovenste foto...alsof de zalm in een krokant jasje zit... prachtig !
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.269
Meesterlijk Dennis, dit is de favoriete wijze voor Zalm bij mij.

Het is ongelooflijk hoe simpel het is en wat voor prachtig resultaat het geeft.
 
R

RoyzRoyz

Gast
Dit ziet er voortreffelijk uit. Laat zalm nu een van de weinige vissen zijn die ik wel lekker vind.
Ga dit ook maar eens maken na m'n vakantie.
 
J

Jinta

Gast
Ik ben een van de weinigen die niet echt lirisch is over zalm, maar als ik dit zo zie .... :)
Doe je dit direct?
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.269
Jinta, het plakje is een een paar uur goed nat geworden en kan daarom direct op de barbecue.

De hitte van de kolen zorgt ervoor dat de onderkant van het hout gaat smeulen en er komt dan een heerlijke rook vanaf die ook in de zalm komt.

Dit is echt een aanrader, de vis blijft heel, plakt niet vast aan je rooster en het ziet er fantastisch uit!
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.215
Ja, gewoon het plankje boven de kooltjes. Je krijgt dan de cedarrooksmaak heel duidelijk door.
 
J

Jinta

Gast
Plankjes heb ik al, alleen de zalm sprak me nog niet echt aan.
Dank voor de toelichting, ga t toch eens proberen!

Eh... stukje zalm bij AH is ook lekker, of gewoon maar een keer bij de visboer scoren?
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.215
Ik heb het met beide gedaan, als de zalm bij de appie goed vers is is hij best ok hoor! Ik vouw ook altijd het dunnere stukje onder de vis zodat je een beetje gelijkvormig pakketje wordt.
 

Gerard777

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
2.031
Ik houd niet van vis en heb een sterke afkeer van zalm. Edoch..... Ik moet toch eens een grote jongen worden en vis gaan eten (mijn vrouw vind dat al jaren en ik nu ook wel een beetje....). Dus.... Ik ga dit recept maken. Hoe vaak kun je zo'n plankje gebruiken trouwens? ( ik weet zeker dat iemand nu gaat posten dat het van de kwaliteit het van het plankje afhangt hoe vaak je m kan gebruiken ;))
 

Blacklegend

Stoker
Berichten
300
Nee hoor, lig niet aan de kwaliteit van het plankje ;)
De plankjes zijn voor eenmalig gebruik, ze verkolen aan de onderzijde als je hem op de Q hebt liggen.
Van te voren een paar uur weken in water en dan met je visje op het rooster boven de kooltjes.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.215
Heb de discussie over de plankjes even afgesplitst en naar materiaal verplaatst.
 

ellenblokhuis

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
177
Op zoek naar een lekker visrecept voor op de Weber otg kwam ik al snel jouw recept tegen Noskos. Het resultaat is verbluffend! Simpel en doeltreffend. Met Urk hier om de hoek hoef ik het niet te doen met de zalm van de AH maar lekkere moten vers van de afslag. Volgende keer laat ik ze iets kleiner snijden, nu 250g per stuk... 200 is genoeg.
d9795392-e249-086d.jpg


Ingesmeerd liggen ze te wachten!

d9795392-e273-b953.jpg


d9795392-e286-d4b3.jpg


Het resultaat!

Bedankt!
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.215
Leuk om te horen dat het goed in de smaak viel!
 

Leo

Forum Meubilair
 
 
 
Berichten
11.364
dat ziet er fantastisch uit, zal goed gesmaakt hebben neem ik aan
 

structor

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.708
Ik heb dit recept vandaag gemaakt en dit is echt een blijfertje. Ik had voor mijn jongste een zalm moot met alleen pezo gemaakt, wat een verschil is het dan! Bedankt noskos, ik zag ook nog een variant hiervan in de weber ipad app, waarbij nog wat limoensap, honing, knoflook en limoensap toegevoegd zijn. Deze staat dus nu ook op mijn shortlist. Waarschijnlijk ga ik dan beide recepten varianten tegelijkertijd maken, zodat ik goed kan vergelijken.
 
Bovenaan Onderaan