BasBQ
Beef en Steak

BIG-Ribs

Bram

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
4.212
Beste BBQgenoten,

Een tijdje geleden kwam het id bij me op om eens echte dikke ribben te gaan maken. Even langs de slager gegaan en die vond dat ook een mooi id en die dacht wel even mee. De volledige platte ribben met het stuk buikspek werd even apart gehouden en enigszins op maat van het rooster gesneden. OMG wat een flink stuk, ruim 3.2KG ribs. Dat zag er al veel belovend uit. Ook een stukje van de zwoerd werd mee gegeven. Dit om over de botjes te leggen als de boel in de vacuümzak gaat, en zo lek prikken te voorkomen.
Als marinade heb ik eigenlijk de marinade voor saté aangehouden. En alles een beetje op gevoel gedaan.

Dit zat er in ieder geval in:

- Ketjap manis (een halve fles)
- Flinke scheut olijfolie
- Paar kneepjes citroensap
- Chilivlokken (eetlepel)
- Komijnzaad (paar theelepels)
- Laos (paar theelepels)
- Ketoembar (paar theelepels)
- Koenjit (paar theelepels)
- schepje suiker
- Gemalen zwarte peper (2 eetlepels)
- 5 tenen knoflook
- 1 sjalot
- 2 duimen verse gember
- Keukenzout (dit naar het totaal gewicht x0.025)

Misschien dat ik iets vergeten ben, maar dat zal de pret niet drukken. Ik was van plan de Ribs 48u te gaan marineren. Vandaar het keukenzout. Dus fijn begonnen de spullen te verzamelen en de marinade gaan maken.

IMG_9358.JPG


IMG_9359.JPG


Ribs mooi trimmen, beetje overtollig vet weg snijden en in de vacuümzak. Mooi het stukje zwoerd over de botjes zodat de zak niet lek zou gaan. Marinade in de zak, vacuüm trekken en de koelkast in voor dik 2 dagen.

IMG_9360.JPG


IMG_9361.JPG


IMG_9363.JPG


IMG_9366.JPG


Van dat harde werken krijg je toch wel dorst. Nu had ik even tijd voor een lekker bier met wat te knabbelen

IMG_9370.JPG


Na braaf elke ochtend en avond het stuk vlees even te draaien en masseren mocht het na 2 lange dagen uit de zak. Wat een heerlijke geuren kwamen daar vanaf. Dit was nu al een feestje.

IMG_9372.JPG


IMG_9373.JPG


BBQ aangestoken ergens rond 1100u in de ochtend. Mooi wat kersenhout er op voor de rook. En de Ribs konden er op.

IMG_9375.JPG


IMG_9377.JPG


IMG_9378.JPG


Na een paar uur even spieken. Dat zag er al goed uit. Maar mochten nog wat meer rook hebben.

IMG_9382.JPG


Dan na ongeveer 4u roken was de marinade grotendeels opgedroogd en was de kleur van de rook naar mijn zin. Dus konden de Ribs ingepakt worden. Beetje boter en ahornsiroop erbij en lekker terug voor een aantal uurtjes.

IMG_9384.JPG


IMG_9385.JPG


IMG_9389.JPG


De Ribs hebben ruim 3,5u ingepakt gezeten. Ondertussen had ik de Glaze ook al in de Q gezet. Deze bestond uit gelijke delen Honing en Sherry (gouden combi). Even prikken met de thermapen en dat voelde boter mals. Tijd om uit te pakken en lekker vaak in te kwasten.

IMG_9390.JPG


IMG_9391.JPG


IMG_9392.JPG


Dat geeft een fantastische kleur en geur af. Helemaal top dit. Voorzichtig op een plankje leggen en naar tafel dirigeren. Daar zaten we al lekker aan het bier op het vlees te wachten. Vrouwlief makten er heerlijk nasi bij en wat pindasaus on the side. Het vlees had verder niks nodig, maar nasi met eigen pindasaus is zo lekker.
Tijd om de ribs aan te snijden en de bordjes op te dienen.

IMG_9393.JPG
 

Bram

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
4.212
En dan heb je ineens teveel foto's :cool:

5hA49pWh.jpg


OT19QHrh.jpg


FxwUBJ5h.jpg


Maar OMG wat was dat lekker. Het zachte van Parijs buikspek met de bite van Ribs in een oosters jasje. Dit gaan we zeker vaker maken. Ik moest wel opgeven na 2 botjes maar dan heb je iig nog iets voor de volgende dag :cool:

Bedankt voor het kijken en lezen
Bram
 
Laatst bewerkt:

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
377
Foto's zeggen ook meer dan woorden. Heb je de verschillende smaken van het vlees kunnen proeven?
Btw, respect voor zo'n joekel van een stuk vlees op je Q te hebben.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.207
Dat ziet erg heel erg goddelijk uit! 😁
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Just Vodka

Vuurmaker
 
Berichten
69
So de knetter.. Dat zijn nog eens ribs 🙇‍♂
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.420
Allemachtig Baas, jij kunt zo solliciteren als nieuwe Foodporn-Fluffer, dit is Awesome!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Pascal

Pitmaster
 
 
 
Berichten
775
Ziet er heerlijk uit. 2 ribbetjes en vol zitten, dat snap ik met die joekels 🤣
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.242
Prachtig Bram, en Dan ook nog een lekker groot stuk.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

SandyMan

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.684
Dit zijn de mooie verslagen, Bram. Geweldig!
Water loopt me in de mond.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Sander288019

Vuurmaker
 
 
 
Berichten
84
Wauw wat een mooi stuk vlees en leuk verslag
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
899
Dit ziet er verschrikkelijk goed uit Bram. Wat jammer dat je het niet opkreeg en wat vreemd dat ik geen gemiste oproep heb 😝
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.828
Wat een maaltje broer... What's next? Een halve ribbenkast? Een heel varken? 😋😋
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Ber25069

Vuurmaker
 
Berichten
71
Bram ,petje af hoor voor zo,n mooi stuk rib wat er gewoon superlekker uit ziet.
En ook mooi al die fotos erbij ,watertanden hier.

Groet Peter.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram

Hoogie

Stoker
 
 
 
Berichten
301
En dan heb je ineens teveel foto's :cool:

5hA49pWh.jpg


OT19QHrh.jpg


FxwUBJ5h.jpg


Maar OMG wat was dat lekker. Het zachte van Parijs buikspek met de bite van Ribs in een oosters jasje. Dit gaan we zeker vaker maken. Ik moest wel opgeven na 2 botjes maar dan heb je iig nog iets voor de volgende dag :cool:

Bedankt voor het kijken en lezen
Bram
Hoezo teveel foto’s? Hier krijg ik geen genoeg van! Ziet er waanzinnig lekker uit. Ik had best langs willen komen hoor.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Bovenaan Onderaan