A
Aeschere
Gast
Zoals ook aangegeven in mijn voorstel draadje wordt mijn eerste gerecht op de nieuwe barbecue een bierblikkip. Ik heb er geen ervaring mee, net als met indirecte warmte. Het wordt dus een aardig experiment.
Eerst maar een kip bij de poelier gehaald en deze volgens recept gewassen.
Ik heb voor het gemak het recept van de Weber website genomen. Het eerste dat me opvalt is dat de marinade wat karig is en zeker wanneer je het mengt met de mosterd het wat klonterig wordt welke niet goed uit te smeren is. Voor de volgende keer maar wat experimenteren.
De kip gaat morgen op de barbecue maar nu alvast in de marinade gezet (langer is meestal beter toch?). Eerst ligt ingesmeerd met olie en daarna het kruidenmengsel erover en erin.
Morgen verder...
Na een nacht marineren eindelijk tijd om de kip op de barbecue te gooien. Eerst maar eens zoals aangeraden door Leo een aantal koude blokjes neergelegd aan beide kanten (minion techniek?) en een deel van de briketten in de schoorsteen. Zo'n ding had ik veel eerder moeten kopen!
Terwijl de schoorsteen lekker aan het stomen is de kip alvast op het blik gezet. Het is een vrij kleine kip waardoor er geen groot Leffe blik in past. Palm is echter ook prima te drinken
Briketten zijn ondertussen ook aangestoken en kunnen erbij. Bij zo'n 180 dome graden vond ik het wel tijd om de kip erop te zetten. Uiteraard nog wel even een Ikea fantast erin geprikt zodat ik dat ook even bij kon houden.
Het regelen van de temperatuur is nog wel een vak apart. Uiteindelijk schommelde het een beetje tussen de 210 en de 190. Zeker het laten afkoelen vond ik lastig. Stijgen is makkelijk en krijg je ook vrij snel te zien.
Na ongeveer een uur was het tijd om de kip eraf te halen. De kern temperatuur was zo'n 80 graden, stukje onervarenheid denk ik. Ik weet dat het zo rond de 72-75 graden moet/kan liggen maar doordat er in het recept stond dat de kip 70-90 minuten nodig had vond ik het raar dat de thermometer al na zo'n 40 minuten 75 graden aangaf...voortaan eerst kijken voor wat voor een kip het recept bedoelt is
Helaas vergeten een foto te maken van de restjes maar dat waren er toch niet zoveel
Alles is opgegaan en enkel de borst filets waren iets droog, waarschijnlijk doordat ik hem iets te lang heb laten staan. Er viel zelfs een opmerking als "beste wat je ooit van de barbecue hebt gemaakt".
Dat smaakt naar meer!
Eerst maar een kip bij de poelier gehaald en deze volgens recept gewassen.

Ik heb voor het gemak het recept van de Weber website genomen. Het eerste dat me opvalt is dat de marinade wat karig is en zeker wanneer je het mengt met de mosterd het wat klonterig wordt welke niet goed uit te smeren is. Voor de volgende keer maar wat experimenteren.
De kip gaat morgen op de barbecue maar nu alvast in de marinade gezet (langer is meestal beter toch?). Eerst ligt ingesmeerd met olie en daarna het kruidenmengsel erover en erin.

Morgen verder...
Na een nacht marineren eindelijk tijd om de kip op de barbecue te gooien. Eerst maar eens zoals aangeraden door Leo een aantal koude blokjes neergelegd aan beide kanten (minion techniek?) en een deel van de briketten in de schoorsteen. Zo'n ding had ik veel eerder moeten kopen!

Terwijl de schoorsteen lekker aan het stomen is de kip alvast op het blik gezet. Het is een vrij kleine kip waardoor er geen groot Leffe blik in past. Palm is echter ook prima te drinken


Briketten zijn ondertussen ook aangestoken en kunnen erbij. Bij zo'n 180 dome graden vond ik het wel tijd om de kip erop te zetten. Uiteraard nog wel even een Ikea fantast erin geprikt zodat ik dat ook even bij kon houden.

Het regelen van de temperatuur is nog wel een vak apart. Uiteindelijk schommelde het een beetje tussen de 210 en de 190. Zeker het laten afkoelen vond ik lastig. Stijgen is makkelijk en krijg je ook vrij snel te zien.

Na ongeveer een uur was het tijd om de kip eraf te halen. De kern temperatuur was zo'n 80 graden, stukje onervarenheid denk ik. Ik weet dat het zo rond de 72-75 graden moet/kan liggen maar doordat er in het recept stond dat de kip 70-90 minuten nodig had vond ik het raar dat de thermometer al na zo'n 40 minuten 75 graden aangaf...voortaan eerst kijken voor wat voor een kip het recept bedoelt is


Helaas vergeten een foto te maken van de restjes maar dat waren er toch niet zoveel

Alles is opgegaan en enkel de borst filets waren iets droog, waarschijnlijk doordat ik hem iets te lang heb laten staan. Er viel zelfs een opmerking als "beste wat je ooit van de barbecue hebt gemaakt".
Dat smaakt naar meer!