Ik had afgelopen week voor de eerste keer (diepvries :ahum
pizza gemaakt op mijn BGE Large.
Mijn voorbereiding;
- Vuurring voor de helft gevuld met de onderste kolen nog van de L&S sessie daarvoor
- Daarboven wat nieuwe BGE kolen gegooid (die stukken waren veel groter)
- 3 vuurwokkels erop en aangestoken
De temp liep eerst goed op maar zakte natuurlijk toen de wokkels uit waren. Kwam niet boven de 50 graden uit ondanks dat alle gaten open waren. Misschien was ik te ongeduldig.
Daarna Weber starter erop, gevuld met wat nieuwe kolen en op de oude kolen gezet met daaronder een paar wokkels. Daar kwam snel de vlammen uit, en toen ging het redelijk rap.
Mijn vermoeden was dat mijn luchtgaten onder verstopt waren met as, maar dat had ik niet gecontroleerd.
Direct de plate deflector erop (omgekeerd) zodat ik eerst een paar propjes aluminiumfolie erop kon leggen en daaarop de pizza steen. Dit had ik gezien op internet omdat anders je pizza steen kan barsten, maar ik weet niet in hoeverre dit van toepassing is op een Weber pizza steen die ik nog had.
Temperatuur liep op tot 320 graden, toen de eerste pizza erop gelegd, een Wagner Big Crunch. Dit duurde ruim 12 minuten (normaal in de oven 20 minuten) voordat hij warm was. Omdat ik teveel bloem had gebruikt (wat denk ik alleen nodig is bij verse pizzas) smaakte hij niet zo lekker als ik gehoopt had. Vervolgens een dunne pizza erop gegooid en deze binnen op eten. Natuurlijk liet ik het onderste gat vol open staan en boven ook open.
Na 6 tot 8 minuten ging ik toch maar even kijken en deze pizza was ook al klaar. De BGE tikte ruim 400 graden aan dus dat was iets te veel van het goede.
Gaten dicht gezet want ik was klaar met pizza bakken en nu af laten koelen.
De volgende dag haalde ik de dop van de BGE af om hem schoon te maken en het vilt wat om de bovenkant zit viel er (verkoold) af.
Of het aan de hoge temperatuur heeft gelegen of aan de misschien mindere kwaliteit van het vilt zal ik nooit weten..
Dat de pizzas niet zo knapperig waren als gehoopt kan aan de aluminium propjes liggen maar daar zou ik ook graag advies over willen. Wel tussen plate deflector en pizza steen aluminium propjes leggen of niet?
Tot zo ver mijn ervaringen, misschien heeft iemand nog tips voor me om het de volgende keer beter te doen.

Mijn voorbereiding;
- Vuurring voor de helft gevuld met de onderste kolen nog van de L&S sessie daarvoor
- Daarboven wat nieuwe BGE kolen gegooid (die stukken waren veel groter)
- 3 vuurwokkels erop en aangestoken
De temp liep eerst goed op maar zakte natuurlijk toen de wokkels uit waren. Kwam niet boven de 50 graden uit ondanks dat alle gaten open waren. Misschien was ik te ongeduldig.
Daarna Weber starter erop, gevuld met wat nieuwe kolen en op de oude kolen gezet met daaronder een paar wokkels. Daar kwam snel de vlammen uit, en toen ging het redelijk rap.
Mijn vermoeden was dat mijn luchtgaten onder verstopt waren met as, maar dat had ik niet gecontroleerd.
Direct de plate deflector erop (omgekeerd) zodat ik eerst een paar propjes aluminiumfolie erop kon leggen en daaarop de pizza steen. Dit had ik gezien op internet omdat anders je pizza steen kan barsten, maar ik weet niet in hoeverre dit van toepassing is op een Weber pizza steen die ik nog had.
Temperatuur liep op tot 320 graden, toen de eerste pizza erop gelegd, een Wagner Big Crunch. Dit duurde ruim 12 minuten (normaal in de oven 20 minuten) voordat hij warm was. Omdat ik teveel bloem had gebruikt (wat denk ik alleen nodig is bij verse pizzas) smaakte hij niet zo lekker als ik gehoopt had. Vervolgens een dunne pizza erop gegooid en deze binnen op eten. Natuurlijk liet ik het onderste gat vol open staan en boven ook open.
Na 6 tot 8 minuten ging ik toch maar even kijken en deze pizza was ook al klaar. De BGE tikte ruim 400 graden aan dus dat was iets te veel van het goede.
Gaten dicht gezet want ik was klaar met pizza bakken en nu af laten koelen.
De volgende dag haalde ik de dop van de BGE af om hem schoon te maken en het vilt wat om de bovenkant zit viel er (verkoold) af.
Of het aan de hoge temperatuur heeft gelegen of aan de misschien mindere kwaliteit van het vilt zal ik nooit weten..
Dat de pizzas niet zo knapperig waren als gehoopt kan aan de aluminium propjes liggen maar daar zou ik ook graag advies over willen. Wel tussen plate deflector en pizza steen aluminium propjes leggen of niet?
Tot zo ver mijn ervaringen, misschien heeft iemand nog tips voor me om het de volgende keer beter te doen.