Net een nieuwe "Black" Bastard gekocht en omdat ik nog nooit zelf met een keramisch ei heb gewerkt, wilde ik wat makkelijks maken. Ik moest niet alleen het apparaat leren kennen, maar als verantwoording voor de hele uitgave sta je nogal voor paal als je eerste gerecht mislukt. En ik had mijn dochter verteld dat het niet de bedoeling is om er frikadellen op te bakken. Het kan wel, maar ik wil het ding niet beledigen.
En Beer Can Chicken is best makkelijk en van wat ik las lekker. Nog nooit gemaakt, dus recepten nageplozen.
Eerst een Texan Dry Rub gemaakt van:
1 eetlepel grof zout (geplet in vijzel)
1 theelepel komijnzaad (tot poeder gemalen in vijzel)
1 eetlepel hele zwarte pepers (geplet in vijzel)
2 eetlepels paprika (ik heb gerookte paprikapoeder gebruikt)
1 eetlepel chilipoeder
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
4 eetlepels lichte bastard suiker (pun intended)
Wil je wat pittiger en minder suiker, neem dan 2 eetlepels. Het is wel erg lekker zo.
Verse kip ingesmeerd met wat olie en de rub er goed ingewreven. Binnenkant ook wat rub gedaan met wat verse kruiden uit de tuin binnenin de kip gepropt: verse oregano, beetje dragon en mandarijnsalie. Maar net wat voor handen is.
Bij de barbecue had ik een speciaal rooster gekocht waarin je een blikje bier kunt zetten of ander vocht (maakt namelijk echt niet uit of je bier of water neemt, als het maar vochtig is) en de kip zet je er dan bovenop. Het rooster is open zodat het vet makkelijk weg kan lopen. Volgens de fabrikant kun je er ook aardappelen bij doen. De leverancier raadde dit af omdat het kippenvet niet lekker zou zijn om in te braden. Daarover verschillen de meningen (denk aan schmaltz), maar d eproef op de som genomen en wat aardappelen erbij gedaan. Die werden prima gepoft, helemaal niet vettig.
Omdat de Bastard gloednieuw is en ik dit nog nooit had gedaan heb ik de vuurpot gevuld met houtskool en drie aanmaakblokjes erin gedaan. Deksel dicht en kleppen open. Tot mijn verbazing was het binnen 10 minuten 250 graden. Leek me even warm genoeg om mee te beginnen. Deflector en grilrack geplaatst en hierop het kiprooster. Probe erin geprikt en deksel snel dicht.
Temperatuur zakte behoorlijk tot 120 graden. Dus met roosters open temperatuur naar 170 graden gebracht en de kip een uur en een kwartier op laten rusten.
Moet zeggen dat dit wel super makkelijk is. Komt ook weinig rook bij vrij, dus kan gewoon bij mij onder het afdakje. Hard nodig ook, want het goot gisteren.
Omdat het nog niet helemaal gaar was (binnentemp. op sommige plekken 65 graden) nog een kwartier langer laten garen op iets hogere temperatuur (190). Daarna eruit gehaald en even laten staan. Ondertussen temperatuur tot 300 graden laten oplopen om het vet dat op de deflector terecht was gekomen wat te laten verbranden. Durfde het nog niet vol schoon te stoken de eerste keer, dat komt wel na een paar keer.
Kleppen dicht en eten maar
De kip smaakte zo ontzettend lekker en eerste keer dat ik zo mals en sappig borstvlees heb gegeten. Dit wil je echt nooit meer anders. Smullen.
mijn leerpuntjes:
Ik denk dat ik een volgende keer de temperatuur wel iets hoger zet, zo'n 200 graden. Misschien wordt het korstje dan nog wat knapperiger binnen de 5 kwartier.
Ook kunnen de aardappeltjes er ook wel meteen bij (had ik nu halverwege gedaan).
Misschien een alubakje op de deflector zetten om het vet op te vangen? Mag dat? Wat zijn de ervaringen?
Het kiprooster zou ook boven de deflector geplaatst kunnen worden op het driehoekige frame boven de deflector.
En Beer Can Chicken is best makkelijk en van wat ik las lekker. Nog nooit gemaakt, dus recepten nageplozen.
Eerst een Texan Dry Rub gemaakt van:
1 eetlepel grof zout (geplet in vijzel)
1 theelepel komijnzaad (tot poeder gemalen in vijzel)
1 eetlepel hele zwarte pepers (geplet in vijzel)
2 eetlepels paprika (ik heb gerookte paprikapoeder gebruikt)
1 eetlepel chilipoeder
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
4 eetlepels lichte bastard suiker (pun intended)
Wil je wat pittiger en minder suiker, neem dan 2 eetlepels. Het is wel erg lekker zo.

Verse kip ingesmeerd met wat olie en de rub er goed ingewreven. Binnenkant ook wat rub gedaan met wat verse kruiden uit de tuin binnenin de kip gepropt: verse oregano, beetje dragon en mandarijnsalie. Maar net wat voor handen is.

Bij de barbecue had ik een speciaal rooster gekocht waarin je een blikje bier kunt zetten of ander vocht (maakt namelijk echt niet uit of je bier of water neemt, als het maar vochtig is) en de kip zet je er dan bovenop. Het rooster is open zodat het vet makkelijk weg kan lopen. Volgens de fabrikant kun je er ook aardappelen bij doen. De leverancier raadde dit af omdat het kippenvet niet lekker zou zijn om in te braden. Daarover verschillen de meningen (denk aan schmaltz), maar d eproef op de som genomen en wat aardappelen erbij gedaan. Die werden prima gepoft, helemaal niet vettig.

Omdat de Bastard gloednieuw is en ik dit nog nooit had gedaan heb ik de vuurpot gevuld met houtskool en drie aanmaakblokjes erin gedaan. Deksel dicht en kleppen open. Tot mijn verbazing was het binnen 10 minuten 250 graden. Leek me even warm genoeg om mee te beginnen. Deflector en grilrack geplaatst en hierop het kiprooster. Probe erin geprikt en deksel snel dicht.

Temperatuur zakte behoorlijk tot 120 graden. Dus met roosters open temperatuur naar 170 graden gebracht en de kip een uur en een kwartier op laten rusten.
Moet zeggen dat dit wel super makkelijk is. Komt ook weinig rook bij vrij, dus kan gewoon bij mij onder het afdakje. Hard nodig ook, want het goot gisteren.

Omdat het nog niet helemaal gaar was (binnentemp. op sommige plekken 65 graden) nog een kwartier langer laten garen op iets hogere temperatuur (190). Daarna eruit gehaald en even laten staan. Ondertussen temperatuur tot 300 graden laten oplopen om het vet dat op de deflector terecht was gekomen wat te laten verbranden. Durfde het nog niet vol schoon te stoken de eerste keer, dat komt wel na een paar keer.
Kleppen dicht en eten maar

De kip smaakte zo ontzettend lekker en eerste keer dat ik zo mals en sappig borstvlees heb gegeten. Dit wil je echt nooit meer anders. Smullen.
mijn leerpuntjes:
Ik denk dat ik een volgende keer de temperatuur wel iets hoger zet, zo'n 200 graden. Misschien wordt het korstje dan nog wat knapperiger binnen de 5 kwartier.
Ook kunnen de aardappeltjes er ook wel meteen bij (had ik nu halverwege gedaan).
Misschien een alubakje op de deflector zetten om het vet op te vangen? Mag dat? Wat zijn de ervaringen?
Het kiprooster zou ook boven de deflector geplaatst kunnen worden op het driehoekige frame boven de deflector.