- Berichten
- 20.723
Iets met appel en kaneel doet het altijd goed in de herfst

ingrediënten:
Voor het deeg:
250 ml lauwwarme melk
Zakje instant gist (11 gram)
50 gram suiker
500 gram bloem
100 gram zachte boter
1 ei (geklutst)
10 gram zout
Voor de vulling:
70 gram boter, (waarvan 40 gram gesmolten)
4 Elstar appels in kleine blokjes 5mm
1 theelepel kaneel of meer naar smaak.
150 gram rozijnen
75 gram gehakte walnoten
100 gram suiker
2 theelepels maizena
Voor de glaze:
3 eetlepels abrikozen jam
1 theelepel water
Werkwijze:
1. Meng in een beslagkom; de lauwwarme melk, suiker en gist en laat het een kwartiertje staan.
De gist moet na een kwartiertje gaan leven:
2. Voeg nu het meel, zout, boter en ei toe
3. kneed het in 10 minuten tot een mooi glad deeg.
4. Dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume (drie kwartier tot een uur)
Maak nu de vulling:
5. snij de Elstar appelen in kleine blokjes van ongeveer 5 mm.
6. Bak de appelblokjes met 30 gram boter, kaneel en de rozijnen voor ongeveer 10 minuten, zodat ze zacht worden. Voeg na 5 minuten de maizena toe.
7. Laat het geheel afkoelen.
8. Steek de barbecue aan en richt hem in voor indirecte hitte op 200 Celsius.
9. Als het deeg verdubbeld is in volume leg het dan op drie lagen huishoudfolie, dit maakt het oprollen later makkelijk. die je ligt bestoven hebt met meel.
10. Rol het uit tot een deegplak van 45 bij 30 cm. Besmeer het deeg met de gesmolten boter, laat aan de bovenkant een strook vrij van 3 cm bij 45 cm.
11. Verdeel het appelmengsel over het deeg, laat de drie centimeter die niet beboterd is vrij.
12. Rol het deeg op, in de richting van het niet beboterde deel.
13. Verwijder het plastic. Snij er twaalf gelijke plakken van. Dit gaat makkelijk met flosdraad, tip van @noskos.
14. Leg de deegplakken op een beboterde bakplaat. (25 bij 30cm of iets dergelijks)
15. Laat nog even tien minuten rusten en zet het dan, indirect, in de barbecue op 200 C.
16. Zeef drie eetlepels abrikozen jam met een eetlepel water. Dit is de glaze voor op het deeg. In bakkerstermen heet dit abrikoteren.
17. Na 25 a 30 minuten is hij klaar. Doe dit oom op zicht
18. Bestrijk met de glaze
Laat het geheel iets afkoelen en eet smakelijk