- Berichten
- 5.630
Friet van de Q, zo maken wij hem tegenwoordig. Friet uit het frituur hoeven wij niet meer.
Voorgesneden frietjes voorgebakken uit het koelvak (niet de vriezer) van de super.
Helemaal zelf vers maken kan ook maar dan ben je wel wat langer bezig.
Zonder eendenvet smaakt deze friet overigens wel minder, dit is dus "the secret ingredient"
Had hem al eens geplaatst bij High & Fast, hier is hij makkelijker terug te lezen.
Ingredienten:
-Verse Friet (zak 700 gr.) uit het koelvak. Deze was van Jumbo, tegenwoordig gebruiken wij die van Cele Vita.
- 2 el. Eendenvet
- Fleur de Sel naar smaak
Een paar flinke klonten eendenvet (2 el.) die laat je smelten op de Q
Aan de bak met gesmolten eendenvet frieten toevoegen en goed omhusselen, ik zet de bak dan 5 minuten op de Q
haal hem er weer af snufje Fleur de Sel erover en schud de frieten nog eens door elkaar zodat het eendenvet en zout goed verdeeld is
de frieten verdelen in 1 laag in platte schalen bij voorkeur gaatjes schalen ( de bovenste is een pizzabakschaal van de Action)
Zo zie je maar dat een BBQ nooit te groot kan zijn.

Op de BBQ indirect tussen de 180-220 graden Celcius 40-60 minuten dit moet je proefsgewijs een beetje uitvogelen.
op 160 graden lukt ook wel maar dan duurt het nog langer en drogen de frieten van binnen iets meer uit.
Wij zitten meestal rond de 200 graden en 40-45 minuten.
Heerlijk droog krokant gebakken friet met een heerlijk aroma van het eendenvet, Heston Blumenthal bedankt.