BasBQ
Beef en Steak

Aardappel: Friet van de Q

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.763
DSC_6655.JPG


Friet van de Q, zo maken wij hem tegenwoordig. Friet uit het frituur hoeven wij niet meer.
Voorgesneden frietjes voorgebakken uit het koelvak (niet de vriezer) van de super.
Helemaal zelf vers maken kan ook maar dan ben je wel wat langer bezig.
Zonder eendenvet smaakt deze friet overigens wel minder, dit is dus "the secret ingredient"
Had hem al eens geplaatst bij High & Fast, hier is hij makkelijker terug te lezen.

Ingredienten:

-Verse Friet (zak 700 gr.) uit het koelvak. Deze was van Jumbo, tegenwoordig gebruiken wij die van Cele Vita.
- 2 el. Eendenvet
- Fleur de Sel naar smaak

DSC_6645.JPG


Een paar flinke klonten eendenvet (2 el.) die laat je smelten op de Q
DSC_6646.JPG


DSC_6647.JPG


Aan de bak met gesmolten eendenvet frieten toevoegen en goed omhusselen, ik zet de bak dan 5 minuten op de Q
haal hem er weer af snufje Fleur de Sel erover en schud de frieten nog eens door elkaar zodat het eendenvet en zout goed verdeeld is

DSC_6649.JPG


de frieten verdelen in 1 laag in platte schalen bij voorkeur gaatjes schalen ( de bovenste is een pizzabakschaal van de Action)
Zo zie je maar dat een BBQ nooit te groot kan zijn. ;)
Op de BBQ indirect tussen de 180-220 graden Celcius 40-60 minuten dit moet je proefsgewijs een beetje uitvogelen.
op 160 graden lukt ook wel maar dan duurt het nog langer en drogen de frieten van binnen iets meer uit.
Wij zitten meestal rond de 200 graden en 40-45 minuten.

DSC_6651.JPG


DSC_6653.JPG


Heerlijk droog krokant gebakken friet met een heerlijk aroma van het eendenvet, Heston Blumenthal bedankt.
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.291
Grappig :)
 

tensefountain1

Kooltjesharker
 
 
 
 
Berichten
213
Ik zou dit graag eens willen proberen maar waar kan ik eendenvet krijgen?
Bij de Jumbo bij ons in het dorp hebben ze het geloof ik niet.

Verstuurd vanaf mijn moto x4 met Tapatalk

 

dennis

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.186
Hier heeft de slager/traiteur het gewoon in de zaak staan.
Mij is het overigens nog niet goed gelukt, frieten van de q.
 

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.374
Poppoll zei:
Er gaat niets boven zelfgemaakte verse Belgische friet!!


Ziet er heerlijk uit, Poppoll.
Lusten we, maar ik vraag me af wat de patatten Belgisch maakt? de piepers wellicht? (domme Hollander ;) )
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.706
Friet uit eenden vet met spareribs.
Goden maal.

Las al eens eerder dat jullie eenden vet gebruikte
Ben daar wel erg benieuwd naar want echte frieten bak je inderdaad in vet, niet in olie.

Dank voor het delen Ewald
 

tensefountain1

Kooltjesharker
 
 
 
 
Berichten
213
Gisteren dit dan eindelijk eens gemaakt.
Samen met een kip op de BBQ op 160a 170 graden. De frietjes waren mooi goudbruin en krokant en ietwat droog van binnen. Had ze er misschien toch iets sneller af moeten halen want had eerder al geproefd en toen waren ze nog niet droog maar wel iets minder krokant.

Al met al smaakte ze toch goed en gaat dit zeker vaker gemaakt worden aangezien ik altijd ga voor een volledige maaltijd van de BBQ.

Het eendenvet wat ik had was trouwens al vloeibaar in het potje.

Verstuurd vanaf mijn Nokia 8.1 met Tapatalk

 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.763
Tom# zei:
Gisteren dit dan eindelijk eens gemaakt.
Samen met een kip op de BBQ op 160a 170 graden. De frietjes waren mooi goudbruin en krokant en ietwat droog van binnen. Had ze er misschien toch iets sneller af moeten halen want had eerder al geproefd en toen waren ze nog niet droog maar wel iets minder krokant.

Al met al smaakte ze toch goed en gaat dit zeker vaker gemaakt worden aangezien ik altijd ga voor een volledige maaltijd van de BBQ.

Het eendenvet wat ik had was trouwens al vloeibaar in het potje.

Verstuurd vanaf mijn Nokia 8.1 met Tapatalk

Op het laatst (als ze bijna goed zijn) garen ze heel snel, 5 minuten extra kan dan al veel zijn
 
Bovenaan Onderaan