- Berichten
- 1.935
Ingredi?nten voor 6 roosjes:
- 1 kilo vastkokende aardappels
- (Kippen)bouillonblokjes of Vegeta dit is voor het blancheren, het water moet als een drinkbouillon smaken
- Zout (Fleur de Sel)
- Verse zwarte peper uit de molen
- Eendenvet (gesmolten) of olijfolie
Materiaal:
Muffinvorm voor 6 muffins
Eventueeel: keukenmachine met schijfjesmes, Mandoline of kaasschaaf.
Pan van ongeveer 4 tot 6 liter
Zet een redelijk grote pan 4 tot 6 liter inhoud met koud water op het vuur en breng aan de kook met vegeta of bouillonblokjes, het water moet naar drinkbouillon smaken.
Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in dunne plakjes van 1 a 2 mm dik (evt. met behulp van kaasschaaf, keukenmachine of mandoline)
Doe de schijfjes in de pan met kokende bouillon en kook voor 1 minuut.
Stort de aardappelschijfes in een vergiet en spoel goed af met koud stromend water tot de schijfjes koud zijn.
Laat de aadappelschijfjes goed uitlekken en dep ze droog (theedoek of keukenrol)
Vet een muffinvorm licht in met eendenvet of olijfolie, en leg er opgevouwen alu folie strips in. (zie foto)
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op elkaar in een rij van 16 tot 20 schijfjes, de kant waar je begint met neerleggen is de kant waar je begint met oprollen, (zie foto)
Rol op zoals op de foto's en plaats het rolletje in de muffinvorm, mocht er een groot gat ontstaan in het midden van het roosje dan kun je 2 dingen doen, rol van nog enkele schijfjes een rolletje en plaats die in het gat, of steek losse schijfjes die je oprolt in het gat.
Herhaal dit proces voor alle 6 muffinkuipjes.
Kwast de roosjes dun in met gesmolten eendenvet of olijfolie, eendenvet heeft sterk de voorkeur, dit geeft een heerlijke romige smaak aan de roosjes.
Bestrooi de roosjes met wat snufjes Fleur de Sel (zout) en vers gemalen zwarte peper.
Maak de BBQ gereed voor indirect op 200 graden Celsius
Bak de aardappelroosjes indirect ongeveer 1 uur tot ze gaar en mooi goudkleurig zijn en de randjes bruin zijn gekleurd.
Eet Smakelijk
Laatst bewerkt door een moderator: