BasBQ
Beef en Steak

3-2-1 BBQuality Ribs

M4rtijn76

Pitmaster
 
Berichten
558
Vrouw en kinderen hadden zin in ribbels, dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Vorige week een 2kg rib besteld bij BBQuality die vrijdag keurig verpakt werd bezorgd.



Die avond in de LetzQ Pork Rub gezet en weer terug gelegd in de koelkast. De volgende dag rond 11:30 de Q opgestookt tot ongeveer 110 graden en toen was het tijd om de rib er op te leggen.



Na drie uur roken met wat appel hout de rib ingepakt in aluminium folie



Na weer 2 uur de rib uitgepakt en terug gelegd op het rooster. Na ongeveer 30 minutes de rib ingesmeerd met BBQ saus en nog 30 minuten laten liggen.



Na het laatste uurtje konden we aanvallen!



Wat vonden we er van? Heerlijk, maar zo'n 2 kg rib is wat minder handelbaar dan babybacks. Ook vonden de kids de standaard babybacks iets lekkerder dan deze dikke rib. Goed excuus om binnenkort weer ribbels te maken  :D
 

soeter

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.470
Mooie rib, bij BBQuality zijn ze altijd extra groot en extra dik bevleesd idd.
 

Hans

Gerijpt
 
 
 
Berichten
4.910
Lekker, schuif maar door.
Vorige week heb ik er ook zo van genoten en ben erg bang dat ik er verslaafd aan ben geraakt.  :D !
 

Martijn van den Berg

Stoker
 
 
 
Berichten
407
die is best aan de maat inderdaad, die ga ik zeker ook een keer bestellen. Lekker veel vlees om te kluiven.
ziet er lekker uit hoor!
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.211
Met een waterbak is het makkelijker om de temperatuur constant laag te houden bij een keter (of bullit smoker).
 

Hans

Gerijpt
 
 
 
Berichten
4.910
SilverFox zei:
Met een waterbak is het makkelijker om de temperatuur constant laag te houden bij een keter (of bullit smoker).


Vaak wordt i.p.v. water zand, aluminiumproppen of baksteen gebruikt voor het zelfde doel.
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.211
Het idee achter het water is dat het maar tot 100 graden verwarmd en daarom de temperatuur naar beneden drukt. Stabiliteit kun je met de overige materialen ook krijgen uiteraard, maar die drukken de temperatuur niet omlaag :)
 

Gilles

Stoker
 
 
Berichten
280
SilverFox zei:
Het idee achter het water is dat het maar tot 100 graden verwarmd en daarom de temperatuur naar beneden drukt. Stabiliteit kun je met de overige materialen ook krijgen uiteraard, maar die drukken de temperatuur niet omlaag :)

Dus een waterbak zorgt niet voor sappiger vlees of een betere/andere bark? d.w.z. ik heb een BGE met heatermeter en vertrouw daar blind op; heb eigenlijk nog nooit een L&S gedaan zonder (schaam)...
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.211
In een keramische Q heb je geen waterbak nodig voor de luchtvochtigheid, aangezien de airflow juist heel laag is. (Als je er gelukkig van wordt, moet je het vooral doen hoor)
Als je een controller gebruikt (heater meter, digiQ, etc) is het handiger om geen water in de bak te doen, en het te laten regelen door de controller. Die is daar speciaal voor ;)

Echter op de foto van het topic betreft het een ketel, waarschijnlijk zonder controller.
 

Hans

Gerijpt
 
 
 
Berichten
4.910
SilverFox zei:
Het idee achter het water is dat het maar tot 100 graden verwarmd en daarom de temperatuur naar beneden drukt. Stabiliteit kun je met de overige materialen ook krijgen uiteraard, maar die drukken de temperatuur niet omlaag :)


Ben het helemaal met je eens maar bij het gebruik van water vind ik toch altijd wel condens onder in de Q.
Soms flink nattig en vaak een plas in m'n as opvangbak en ik vraag me af of dit wel zo goed is voor het Webertje.
Als je eenmaal wat ervaring hebt met de luchtschuifjes hoeft de temperatuur niet zo hoog te worden dat hij naar beneden gehouden moet worden door het water in je opvangbak.
En ik vraag me af hoeveel water er dan aanwezig moet zijn voor het beoogde resultaat.
Zelf vul ik de bak dan met ? 1,5 ltr water wellicht is dat te veel maar ik heb het idee dat als ik maar een klein laagje in de bak doe de Q niet anders dan zonder vocht reageert op temperatuur.

Heeft iemand hier ervaring mee?
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.211
Klopt inderdaad helemaal Hans.
En een heel klein beetje water heeft uiteraard minder invloed dan 3 liter.
De berg condens of vocht onderin heb ik zelf nooit meegemaakt trouwens.
 
Bovenaan Onderaan