Beef en Steak

In Memorial: Jonnie Boer, Gehaktballen

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.095
IMG_6151.jpeg


Ingrediënten: (8 ballen)
1 kilo rundergehakt
2 eieren
120 gr paneermeel
2 flinker eetlepels mosterd
2 tl cayennepeper of 1 eetlepel sambal of een vers pepertje
2 eetlepels ketjap
3 tenen knoflook
snuf zout
klein uitje, gesnipperd
1 eetlepel balsamicoazijn

Beste bbq collega's

Zoals het hier niemand ontgaan zal zijn is Jonnie Boer, een culinair icoon, enige tijd geleden plots overleden.
Wij hebben het geluk gehad ooit eens te kunnen genieten van zijn culinaire kunsten.
En wat een onvergetelijke belevenis is dat geweest zeg.

En daarom ben ik eens gaan zoeken naar een recept van zijn hand.
Als je dat doet op internet kom je o.a. veelvuldig zijn gehaktballen tegen.
Helaas is het zo dat op een of andere manier toch weer iedereen daar zijn eigen draai aan geeft wat natuurlijk erg jammer is.
Zo verliest zo'n recept al snel zijn authenticiteit.
Maar evengoed geprobeerd er iets van te maken dus bij deze.

Bereiding:
Gooi alles bij elkaar, goed mengen, draai er de ballen van en zet voor een paar uurtjes in de koelkast om op te stijven
Vervolgens op het rooster en indirect laten garen (met naar keuze een blokje eiken rookhout) bij een temp van ca 180-200 graden
mik op een kern van ca 70gr. Op het einde nog even afgrillen is wel een hele sterke aanrader.

De foto's

ingrediënten
20250608_112354.jpg

lekker mengen
20250608_114120.jpg


8 mooie balletjes
20250608_120201.jpg


daarna konden we even rusten. de hond deed alsof hij een het "relaxen" was in het gras. Niet geheel toevallig bij het rooster van de WGA waar de dag ervoor wat eendenborstjes op bereid waren 🤣
20250608_180033.jpg


etenstijd naderde dus de ballen op het rooster en even later ook nog wat broodjes grillen
je raad het al: het wordt een broodje bal
20250608_174527.jpg


Kijk hem lekker roken :love:

20250608_172931.jpg


ff afgrillen
20250608_175703.jpg


en klaar
20250608_180343.jpg


en vervolgens de broodjes opmaken, met een klein beetje chilisaus erbij
20250608_180744.jpg


Wat vonden we ervan?
Een prima balletje alleen (naar mijn smaak) veeel te nat.
Ook logisch achteraf.
En paneermeel en eieren ben ik ook niet zo van in mijn gehakt
Dusssss.............. volgende keer toch een kleine aanpassing aan het recept naar eigen smaak.
Daaaag authenticiteit 🤣

overigens waren ze daags erna, koud uit de koelkast op de boterham heerlijk 🥰

R.I.P. Jonnie

Dank voor het kijken
Rick
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lekkere ballen.
Ook eens gaan maken
 
Een waar Balhalla.
 
Rick, bedankt voor het delen.

Ben zo vrij geweest om je post een klein beetje aan te passen (eind foto bovenaan en daarna de ingrediënten), en verplaatst naar het receptendeel.
Dan is het beter terug te vinden en kan een ieder deze hommage aan Jonnie maken.
 
Rick, bedankt voor het delen.

Ben zo vrij geweest om je post een klein beetje aan te passen (eind foto bovenaan en daarna de ingrediënten), en verplaatst naar het receptendeel.
Dan is het beter terug te vinden en kan een ieder deze hommage aan Jonnie maken.
Goed idee Frits.
Het Is het ook wel waard
Thnx
 
Een prima balletje alleen (naar mijn smaak) veeel te nat.
Ook logisch achteraf.
Dat zijn heerlijke ballen die je hebt gemaakt Rick aan de hand van het recept van Jonnie. Ik had die ervaring destijds ook hoe ik een gehaktballen recept had gevonden va hem. Ik maak ze soms nog wel eens maar dan met een ei minder en minder paneermeel. Dan zijn ze al iets droger van structuur.
 
Terug
Bovenaan Onderaan